بستن

یو تی ام یا UTM چیست؟ روشی هوشمند برای ردیابی لینک‌ها

5,293 بازدید ۶ کامنت
لینک یوتی‌ام دار چیست؟

گاهی مارکترها شباهت زیادی به کارآگاه‌ها پیدا می‌کنند. آنها باید با دقت فراوان، ردپای کاربران در سایتشان ردیابی کنند تا بتوانند راه از چاه تشخیص دهند و عملکرد خود را بر اساس رفتار کاربران بهینه کنند.

ساخت یو‌تی‌ام (UTM) یکی از همین روش‌های کارآگاه‌گونه است که کمتر مارکتری با آن غریبگی می‌کند.

در این قسمت از دیجیتالینگ، مفهوم «یو‌تی‌ام» را زیرورو می‌کنیم، پارامترهای آن را موشکافی کرده و روش‌های ساخت آن را به شما توضیح می‌دهیم. اگر همیشه به بهبود عملکرد کمپین‌های تبلیغاتی خودتان فکر می‌کنید، حتما تا پایان این ماجرا با ما همراه باشید.

می‌توانید ردی پر رنگ از واژه‌های این گفتار را در دنیای آواها پیدا کنید. برای این کار، پادکست زیر را با دقت گوش دهید.

یو تی ام چیست و به چه کاری می‌آید؟

اجازه بدهید این ماجرا را با یک مثال ساده پیش ببریم. تصور کنید که ما یک کمپین تبلیغاتی در تلگرام داریم و می‌خواهیم ببینیم که چند نفر از این دریچه وارد سایت ما می‌شوند، چه صفحه‌هایی را می‌بینند و در کل، چه کاری انجام می‌دهند. در واقع، ما باید کاربران را ردیابی کنیم اما ماجرا به این سادگی نیست.

شاید مدتی بعد متوجه شویم در تاریخ خاصی چندین نفر از صفحه‌ای که آن را زیر نظر گرفته‌ایم دیدن کرده‌اند ولی نمی‌توانیم بفهمیم که آنها از کجا به این صفحه رسیده‌اند. شاید این فکر به نظرمان برسد که از «لینک کوتاه یا short link» برای این کار استفاده کنیم.

اما تنها چیزی که با شورت لینک‌ها دستمان را می‌گیرد این است که چند بار روی آن لینک کلیک شده است و باز هم نمی‌فهمیم که کاربران بعد از کلیک کردن روی این لینک به کجا رفته‌اند و چه صفحه‌های از سایتمان را دیده‌اند. یو تی ام می‌تواند این چالش را برای ما حل کند. اگر از این پاراگراف چیزی سر در نیاوردید گفتار «لینک کوتاه چیست؟» را مطالعه کنید.

بنابراین، قبل از اینکه کمپین خودمان را در هر بستری به راه بیندازیم باید سر از کار «UTM» در بیاوریم؛ اما یو تی ام دقیقا چیست؟

«UTM» که کوتاه شده عبارت «Urchin Tracking Module» است، چند قطعه پارامتر به شمار می‌رود که با اضافه شدن به انتهای لینک مورد نظر شما امکان ردیابی مسیر کاربران را برایتان فراهم می‌سازد. به این ترتیب، دقیقا متوجه می‌شوید که کاربران از کجا به سایت شما رسیده‌اند.

چگونه لینک یو تی ام بسازیم؟

برای ساخت لینک یو تی ام باید با پارامترها و مقدارها کار کنید.

برخی از این پارامترها اختیاری و برخی دیگر اجباری هستند. پارامتر «UTM_SOURCE» اولین و تنها پارامتر اجباری است که با آن کار می‌کنید. اجازه بدهید ماجرای این پارامتر و مقدار آن را با یک مثال برایتان توضیح بدهم. تصور کنید سایت شما «digitaling.org» است.

برای تولید یک لینک با یو تی ام، بعد از «.org» یک «/» و بعد یک علامت سوال «?» می‌گذارید. حالا شما می‌توانید بخش سورس یو‌تی‌ام را بنویسید؛ به این ترتیب که می‌زنید: «digitaling.org/?utm_source=telegram» بعد آن بخش را در اختیار کانال تلگرام مد نظرتان قرار می‌دهید.بخش اجباری لینک utmدار

به دنبال این ماجرا، هر بار که کسی روی آن لینک کلیک کند متوجه می‌شوید که از کانال تلگرام مد نظر شما چند نفر وارد سایت شما شده‌اند، چه کارهایی انجام داده‌اند، «نرخ پرش»، «Time on page» و فاکتورهای دیگری که قابل بررسی هستند به چه صورت بوده‌اند.

می‌توانید همه این موارد را در هر بازه زمانی که دلتان بخواهد موشکافی کنید.

پُر واضح است که شما می‌توانید به جای «telegram» چیزی که می‌خواهید را جایگذاری کنید؛ مثلا فرض کنید که می‌خواهید در کانال تلگرام «دیجیاتو» تبلیغ بگذارید. برای این کار باید سورس خود را به این شکل بنویسید: «digitaling.org/?utm_source=telegram-digiato» و تمام.

نگاهی موشکافانه به پارامترهای اختیاری UTM

بعد از گذراندن پارامتر «utm_source»، کارمان با بخش‌های اجباری یو‌تی‌ام تمام می‌شود. از این به بعد وارد بخش‌های اختیاری ولی جالب یو‌تی‌ام می‌شویم که به کار بردنشان میزان دقت شما در ردیابی لینک‌ها را افزایش می‌دهد. اما این پارامترهای اختیاری چه هستند؟ برایتان می‌گوییم.

  • utm_medium، در جستجوی ناشر مورد نظر

اجازه بدهید این بخش را هم با یک مثال پیش ببرم. تصور کنید که شما یک بنر را در سایت دیجیاتو گذاشتید و یک تبلیغ هم در کانال دیجیاتو قرار دادید. حالا می‌خواهید ببینید که چند نفر از کاربرها از سایت دیجیاتو بودند و چند نفر از کانال آنها وارد سایتتان شده‌اند. در اینجا باید از «utm_medium» استفاده کنید تا متوجه شوید که ناشر شما دقیقا کجا است.

بهتر است پارامترها را با & از همدیگر متمایز کنید.اگر با مثال قبلی پیش رویم به این شکل خواهد شد.

لینک تبلیغ در کانال تلگرام دیجیاتو:  digitaling.org/?utm_source=telegram&utm_medium=digiato

لینک تبلیغ در سایت دیجیاتو: digitaling.org/?utm_source=website&utm_medium=digiato
  • utm_campaign، یادآور دوست داشتنی زمان

فرض کنیم که شما می‌خواهید یک تبلیغ را 10 بار در یک کانال تلگرامی انجام دهید اما بازه‌های زمانی مختلفی را – مثلا یکی از آنها در تابستان، یکی زمستان، شب عید و … – برای این کار در نظر گرفته‌اید. بدون تردید باید این‌ها را از هم تفکیک کنید.

پارامتر «utm_campaign» به همین دلیل ساخته شده است و شما با استفاده از آن می‌توانید نام کمپین خود را مشخص کنید؛ مثلا اگر زمان اجرای کمپینتان در شب یلدا است می‌توانید آن را «yalda1400» قرار دهید تا حساب آن از کمپین‌های نوروز، سوا شود.

با همان مثال قبلی نتیجه به‌صورت زیر است:

digitaling.org/?utm_source=telegram&utm_medium=digiato&utm_campaign=yalda1400
  • utm_content، یادآور هوشمند مرز محتواها

این پارامتر به شما کمک می‌کند تا به یاد بیاورید محتوای تبلیغتان چه بوده است. تصور کنید که من می‌خواهم تبلیغ دوره آموزشی تلگرام و همزمان تبلیغ یک دوره آموزشی سئو را در وب‌سایت انجام دهم.

در اینجا بهتر است که با استفاده از پارامتر «utm_content» مقدار کانتنت‌های آن را متفاوت قرار دهم تا ردیابی آنها برایم راحت‌تر شود.

چون با وجود اینکه لینک یکسان است اما دو محصول متفاوت به فروش می‌روند و فهمیدن اینکه کاربران روی کدام محصول کلیک کرده‌اند یا پس از کلیک از کجا سر در آورده‌اند بسیار به کارمان می‌آید.

تبلیغ دوره آموزشی تلگرام در کانال دیجیاتو در شب یلدا:

digitaling.org/?utm_source=telegram&utm_medium=digiato&utm_campaign=yalda1400&utm_content=telegram-cource

تبلیغ دوره آموزشی سئو در کانال تلگرام دیجیاتو در شب یلدا:

digitaling.org/?utm_source=telegram&utm_medium=digiato&utm_campaign=yalda1400&utm_content=seo-cource
  • utm_term، یابنده کلیدواژه‌های کاردرست

پارامتر «utm_term» بیشتر به درد کمپین‌های گوگل ادز می‌خورد تا بفهمیم کاربران، بیشتر با سرچ چه کلمه کلیدی به تبلیغ ما رسیدند، روی آن کلیک کرده و وارد سایت ما شده‌اند.اجزای یک لینک utmدار

کشف بهترین جایگاه برای تبلیغات با استفاده از یو‌تی‌ام کانتنت

گاهی وقت‌ها از «utm_content» برای پیدا کردن بهترین جایگاه تبلیغاتی در سایت هم استفاده می‌شود. اجازه بدهید مثالی بزنم. تصور کنید شما می‌خواهید در سه بخش از وب‌سایتتان مثل «هدر»، «فوتر» و «سایدبار» جایگاه تبلیغاتی بگذارید اما نمی‌دانید کدام‌یک از این سه بخش، بیشتر کلیک می‌خورند.

برای این کار باید از «A/B Test» کمک بگیرید و بنرها را در هر کدام از این بخش‌ها با یو‌تی‌ام کانتنت‌های متفاوت قرار دهید تا متوجه شوید که از کدام بخش، کلیک‌های بیشتری دریافت می‌کنید.

اگر با دیدن A یا B یا تست سردرگم شدید نگران نباشید ما در گفتار «مفهوم A/B تست و استفاده هوشمندانه از آن در تبلیغات» این موضوع را کامل شرح دادیم.

نکته کلیدی و مهم در باب utm

در حین ساخت utm و کمک گرفتن از این پارامترهای دوست داشتنی، حواستان به حروف کوچک و بزرگ باشد. برای مثال دو لینک زیر در زمان تحلیل کاملا متفاوت هستند.

digitaling.org/?utm_source=telegram

digitaling.org/?Utm_source=telegram

مهاجرت از utm دست‌ساز به ماشینی

تا اینجای کار ما یو‌تی‌ام و پارامترهایش را شناختیم و فهمیدیم باید برای کمپین‌هایمان یو‌تی‌ام سِت کرده و در ابزارهای تحلیل سایت مانند «گوگل آنالیتیکس» کاربرها را ردیابی کنیم.

بررسی لینک utmدار در گوگل آنالیتیکس

نمونه‌ای از بررسی ورودی‌های دیجیتالینگ به کمک پارامترهای utm

شاید اکنون این دغدغه برایتان پیش بیاید که با وجود این همه پارامتر، انجام دادن دستی این ماجرا بسیار زمان‌بر خواهد بود.

اما برای این ماجرا هم راه چاره‌ای وجود دارد. شما می‌توانید با یک سرچ کوتاه در اینترنت، ابزارهای آنلاین زیادی برای ساخت یو‌تی‌ام پیدا کنید که کار شما را بسیار ساده‌تر می‌کنند. دیجیتالینگ از سرویس zaya.io استفاده می‌کند که علاوه بر ساخت utm، لینک کوتاه هم می‌سازد.

روش کار هم به این صورت است که شما لینک سایتتان را در این ابزار قرار می‌دهید، یو‌تی‌ام سورس، یو‌تی‌ام مدیوم و تمام پارامترهای اختیاری که می‌خواهید را در آن می‌گنجانید. در انتها هم مثل تصویر زیر یک لینک کامل دریافت می‌کنید که هر بار می‌توانید آن را به سادگی، تغییر دهید.ساخت لینک utmدار در سایت زایا

البته یادتان باشد که حتما پس از ساخت لینک‌های یو‌تی‌ام‌دار، خودتان آنها را تست کنید و در گوگل آنالیتیکس در بخش یوزرهای آنلاین ببینید که شما را در نظر گرفته یا نه. اگر همه‌چیز مرتب بود با خیال راحت، کمپینتان را اجرا کنید.

این مطلب به پایان رسید اما یادگیری دیجیتال مارکتینگ ادامه دارد؛پیشنهاد می‌کنیم حتما سری به نقشه راه دیجیتالینگ بزنید تا مقالات متنی، صوتی، ویدیویی و محصولات مرتبط با «آموزش‌  بازاریابی دیجیتال» را مشاهده و مطالعه بفرمایید.

دوست دارید به عنوان یک حرفه‌ای در دنیای دیجیتال مارکتینگ فعالیت کنید؟

می‌گویند سالی که نکوست از بهارش پیداست. شما بهار آموزش دیجیتال مارکتینگتان را چگونه آغاز کردید؟ ما در دیجیتالینگ، آغازی اصولی و بهاری سرسبز را به شما پیشنهاد می‌دهیم تا سال‌های پیش روی مارکتینگ خودتان را در حال و هوایی سرشار از اعتماد به نفس و مهارت سپری کنید.

در دوره آموزشی دیجیتال مارکتینگ که بیش از ۲۲ ساعت آموزش ویدیویی پروژه‌محور را تشکیل می‌دهد شما یاد می‌گیرید که چگونه باید در مسیر دیجیتال مارکتینگ قدم بگذارید و در ادامه چگونه مسیر را برای پیشرفت خودتان برنامه‌ریزی کنید. اگر اهل عمل هستید و تصمیمتان برای تبدیل شدن به یک دیجیتال مارکتر کاردرست و درجه‌یک، جدی است دستتان را به ما بدهید و بگذارید در قدم‌های آغازین مسیرتان در کنارتان باشیم.

ما به شما تجربه، مهارت و دانشی که در طول هفت سال به دست آورده‌ایم را پیشنهاد می‌دهیم. شما بدون شک، برنده اصلی این پیشنهاد خواهید بود.

ورود به دوره آموزشی دیجیتال مارکتینگ

خلاصه‌ای از آنچه با هم در «UTM» گفتیم:

  • «UTM» پارامترهایی است که با اضافه شدن به انتهای لینک شما امکان ردیابی آن لینک را برایتان فراهم می‌کند.
  • یو تی ام پارامترهای مختلفی دارد اما پارامتر «utm_source» تنها پارامتری است که باید حتما آن را در لینک خود قرار دهید.
  • پارامترهایی مانند «utm_medium»، «utm_term»، «utm_content» و ««utm_campaign در شمار پارامترهای اختیاری یو‌تی‌ام قرار می‌گیرند.
  • نیازی نیست که لینک‌های یوتی‌ام را به صورت دستی بسازید. ابزارهای آنلاین زیادی برای این کار وجود دارند که کار را برای شما راحت می‌کنند.
  • در حین ساخت utm بهتر است حواسمان به حروف کوچک و بزرگ پارامترها باشد.
  • حتما قبل از اجرای کمپینتان آن را امتحان کنید تا از درستی‌اش با خبر شوید.

نظر شما چیست؟

شما از چه ابزاری برای ساخت لینک‌های یو‌تی‌ام‌دار استفاده می‌کنید؟

لطفا نظر خودتان را در بخش گپ و گفت دیجیتالینگ با ما در میان بگذارید.

این مطلب برای شما مفید بود؟

4/5 - (4 امتیاز)

آیا خواندن این مقاله چیزی به دانسته‌های شما اضافه کرد؟

با نشر این محتوا، جامعه دیجیتالینگ را گسترش دهید

1
دیجیتال مارکتینگ چیست؟(به زبان ساده) از مزایا تا معرفی شاخه‌ها در ایران

. مقدماتی

«دیجیتال مارکتینگ چیست؟» شاید بتوان گفت این یکی از داغ‌ترین پرسش‌هایی است که به هنگام کار در فضای وب برای کاربران پیش می‌آید. چون از هر دری که وارد دنیای وب می‌شویم، سرنخی از دنیای دیجیتال مارکتینگ پیدا می‌کنیم و شستمان خبردار می‌شود که همه چیز به بازاریابی دیجیتال، گره خورده است. در حقیقت، بازاریابی دیجیتال، راز بقای کسب و کارها در قرن ۲۱ است. کسب و کارهایی که به حضور در دنیای سنتی اصرار

2
بازاریابی در شبکه اجتماعی چیست و در ایران چگونه است؟

. مقدماتی

در روزگاری که ما زندگی می‌کنیم، شبکه‌های اجتماعی به بخشی از ماجرای روزمره‌مان تبدیل شده‌اند. هر کدام از ما زمان زیادی در این شبکه‌ها می‌گذرانیم و حتی با استفاده از آنها دریچه‌های تازه‌ای برای کسب درآمد باز می‌کنیم. اما این تمام ماجرا نیست. چون کسب و کارهای دیگر به ویژه کسانی که در زمینه کاری شما فعالیت می‌کنند هم در این شبکه‌های اجتماعی حضور دارند. برای پیروزی در این مسابقه باید از چم‌وخم این ماجرا

3
اینفلوئنسر کیست؟ اینفلوئنسرمارکتینگ چیست؟ (تعریف به زبان ساده)

.. متوسطه

اینفلوئنسر مارکتینگ چیست؟ برای پاسخ به این سوال بهتر است بپرسیم، «اینفلوئنسر» کیست؟ اگر کمی خوب نگاه کنیم، در زندگی هر کدام از ما حداقل یک فرد تاثیرگذار وجود دارد. او کسی است که مسیر اصلی زندگی‌مان را به ما نشان داده است و ما خواسته یا ناخواسته جا پای قدم‌های او گذاشته‌ایم. می‌توانیم غبار تاثیر این فرد را در تک‌تک تصمیم‌هایی که برای خودمان و زندگی‌مان می‌گیریم احساس کنیم. کم‌کم، آن‌قدر به او شبیه

4
تعریف دقیق سئو و ماجرای تکنیک‌ها و کلاه‌های آن

. مقدماتی

در طول تاریخ بشر، از زمان دایناسورها گرفته تا انسان‌های هوشمند، فقط گونه‌هایی فرصت زندگی را از آن خود کرده‌اند که به جای مقاومت در برابر شرایط تازه، انرژی خود را صرف سازگاری و یافتن هر چه زودتر جایگاه خود در تقسیم‌بندی جدید کرده‌اند. در دنیای وب هم سایت‌هایی که خودشان را با اصول گوگل و الگوریتم‌های آن سازگار می‌کنند، در میان بهترین‌ها باقی می‌مانند. سئو، این ماجرا را شدنی می‌کند. در این قسمت از

5
مفهوم بازاریابی موتور جستجو و نقاط ضعف و قوت آن

.. متوسطه

در کارزار حضور در موتور جستجوی گوگل، دو راه برای مبارزه وجود دارد. راه اول که آن را «سئو» می‌نامند مسیری سنگلاخی است که باید با بیل و کُلنگ، عزمی راسخ و انگیزه‌ای لبریز، آن را برای خود هموار کنید. اما وقتی این جاده هموار شود می‌توانید با سرعت در آن پیش بروید. راه دوم «بازاریابی در موتور جستجو» نام دارد. مسیر آن کوتاه و از قبل هموار شده است. اما تا وقتی می‌توانید در

وبلاگ دیجیتالینگ

گپ و گفت کاربران در مورد این مقاله

6 دیدگاه در این مقاله ثبت شده است

دیدگاه شما
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

احسان خانی
نوشته شده در: ۱۶:۱۶ ۰۸/۰۹/۱۴۰۰

سلام و وقت بخیر
سایتی راه اندازی کردم، ۱۴ تا محتوای یونیک ۴۰۰۰ کلمه‌ای داخلش گذاشتم اما به علت تجربه‌ی کم متوجه شدم این دامنه اصلا مشکل داره از پایه برای گوگل !!!
الآن دامنه‌ی جدیدی که هیچ هیستوری‌ای نداشته خریدم، اما حیف این ۱۴ محتوای یونیک هست چون خیلی خیلی سئو داخلش رعایت شده. حالا تعدادی از این ۱۴ تا مطلب ایندکس شدن. چند تا سؤال:
۱.بنظر‌ شما کلا قید این ۱۴ تا مطلب رو بزنم بهتره؟ چون صاحب قبلی دامنه سئوی سیاه کار کرده
۲.اگر میتونم اول حذف کنم برای گوگل و بعد برای سایت جدید استفاده کنم چطور باید این کار رو انجام بدم؟ سرچ کنسول ریمووال؟ و بعد کپی کردن مطالب داخل سایت جدید؟

علیرضا ابراهیمیان
نوشته شده در: ۱۳:۵۹ ۱۱/۰۹/۱۴۰۰

سلام آقای خانی عزیز
متاسفم که با تاخیر خدمت شما پاسخ میدم
اول این رو بگم که تمام مواردی که اشاره کردید باید بررسی بشه و در مجموع هیچکدوم قطعی نیستند
سوالم این هست که:
منظورتون از مشکل پایه این دامنه با گوگل چی هست؟ (خیلی از مواقع با گذشت زمان گوگل کمی کمی مارو میبخشه)
زمان آخرین فعالیت این سایت چه موقع است؟
اون محتواهای یونیک اگر خیلی جایگاهی نداشتن از نظر من موردی نیست که در سایت جدید منتشر بشن (اگر من بودم این کار رو انجام میدادم)
اگر سایتی وجود نداشته باشه دیگه نیازی به حذف اون محتوا نیست چون فعالیت این دامنه به پایان رسیده
موفق باشید

مصطفی نعمت الهی
نوشته شده در: ۱۸:۴۰ ۲۲/۰۶/۱۴۰۰

سلام. بسیار عالی

علیرضا ابراهیمیان
نوشته شده در: ۲۰:۳۸ ۲۲/۰۶/۱۴۰۰

سپاس از شما
خوشحالیم که براتون مفید بوده آقای نعمت الهی عزیز

رضا باقری
نوشته شده در: ۱۳:۲۴ ۰۱/۰۵/۱۴۰۰

سلام
این که لینکمون این قدر پارامتر داره و طولانی شده، توی سرعت لود شدنش تاثیر داره؟

علیرضا ابراهیمیان
نوشته شده در: ۱۰:۰۴ ۰۲/۰۵/۱۴۰۰

سلام بر شما آقای باقری عزیز
خیر این موضوع ارتباطی به سرعت صفحه ندارد.
موفق باشید

×