از قدیم و ندیم میگفتند که قبل از ورود به هر مکانی باید از صاحب آن اجازه بگیریم. این اصول اخلاقی در دنیای فیزیکی طرفدار دارد. چون تاثیر مثبت و منفی آن به روشنی قابل دیدن است. اما در دنیای وب چه؟ آیا ما بعنوان دیجیتال مارکتر و یا صاحب کسب و کار در فضای دیجیتال هم قبل از ورود به حریم خصوصی کاربران از آنها اجازه میگیریم؟
آیا این اجازه گرفتن، تاثیر مثبتی روی رشد وبسایتها در فضای وب میگذارد؟ این پرسشها و نمونههایی از این دست، موضوعهایی هستند که در این قسمت از «دیجیتالینگ» به آنها میپردازیم. اگر شما هم در مورد «بازاریابی اجازهای» سوالهایی در ذهنتان دارید، تا انتهای این ماجرا با ما همراه باشید.
وقت برای خواندن مقاله ندارید؟ پس به پادکست این موضوع گوش دهید!
قرار است چه چیزهایی را با هم یاد بگیریم؟
- با مفهوم پرمیشن مارکتینگ بیشتر آشنا میشویم.
- نقطه مقابل بازاریابی اجازهای و مشکلات آن را بررسی میکنیم.
- مزایای بازاریابی اجازهای را موشکافی میکنیم.
- چند نکته مهم درباره پرمیشن مارکتینگ را مورد بررسی قرار میدهیم.
پرمیشن مارکتینگ یا بازاریابی اجازهای چیست؟
«بازاریابی اجازهای» (Permission Marketing) به این معنا است که فرآیند ارسال پیام از طریق ایمیل، پیامک و پوش نوتیفیکیشن با اجازه از کاربر انجام میشود. اجازه بدهید مثالی برایتان بزنم. تصور کنید شما در یک سایت ثبت نام میکنید و اطلاعاتتان را در اختیار آن سایت قرار میدهید و تمایل به دریافت ایمیل و پیامک از این وبسایت هستید. درواقع شما اطلاعاتتان را در اختیار صاحب وبسایت قرار دادید و اجازه بازاریابی را صادر کردید و صاحب وبسایت هم حق دارد در موضوعاتی که شما به آن تمایل دارید برای شما محتوا ارسال کند البته با رعایت شور یا بی نمک نشدن آش!
برای مثال در سایت دیجیتالینگ برای اینکه ارسال پوش نوتیفیکیشن داشته باشیم، کاربر میبایست روی دکمه سبز رنگ تصویر زیر کلیک کرده تا باکس اجازه پوش نوتیفیکیشن ارسال شود. دیجیتالینگ فقط برای کاربرانی که این مرحله را طی کردهاند ارسال پوش میکند. این امکان در سرویس پوش نوتیفیکیشن نجوا فراهم است.
در مطلب «پوش نوتیفیکیشن چیست» مفصل به این مفهوم پرداختیم که پیشنهاد میکنیم آن را مطالعه کنید.
اصطلاح «بازاریابی اجازهای» برای اولین بار توسط «ست گادین» (Seth Godin) مطرح شد. چنین مفهومی در بازاریابی سنتی وجود خارجی نداشت. بستر دیجیتال و بازاریابی آنلاین، اولین جایی بود که پذیرای این مفهوم مدرن بازاریابی شد. میتوان پرمیشن مارکتینگ را در سه مورد پیادهسازی کرد:
- ایمیل مارکتینگ
- اس ام اس مارکتینگ
- پوش نوتیفیکیشن (Push Notification)
نقطه مقابل بازاریابی اجازهای
شاید شما هم از آمدن پیامکها یا ایمیلهای تبلیغاتی به ستوه آمده باشید. نکته جالب ماجرا اینجا است که گاهی اصلا نمیدانید فلان کلاس کنکور در شمال کشور، چگونه به شماره موبایل یا ایمیل شما دسترسی پیدا کرده و توانسته تبلیغ کلاسهایش را برایتان ارسال کند.
در این مورد باید به نقطه مقابل بازاریابی اجازهای بپردازیم. گاهی پیش میآید که شما در یک سایت ثبتنام میکنید. با این کار، اطلاعات خود مانند شماره تماس و ایمیل را در اختیار آن وبسایت قرار میدهید. کار از جایی دچار مشکل میشود که آن وبسایت، اطلاعات تماس شما را به دیگران میفروشد و با این کار نه تنها قوانین حفظ حریم خصوصی کاربران را نقض میکند، بلکه باعث میشود تا شما تبلیغاتی را دریافت کنید که هیچ تمایلی به آنها ندارید.
بازاریابی اجازهای چه مزایایی دارد؟
-
دستیابی به کاربران با کیفیت
پرمیشن مارکتینگ، یعنی انتخاب راه درست و سخت برای بازاریابی که نیاز به صرف زمان و تدوین استراتژی برای دریافت لید از کاربران دارد. راه ساده و اشتباه برای این کار، خرید یک بانک ایمیل یا اس ام اس است که به هیچ کدام از آن کارها نیازی ندارد. اما نتیجه این دو راه، فاصله زیادی با هم دارند و اصلا قابل مقایسه نیستند.
[color-box color=”#d6efeb” text-color=”#14234d” ]وقتی شما برای دریافت ایمیل یا شماره تماس از کاربرانتان زمان میگذارید، به اطلاعات باکیفیتی دست پیدا میکنید که ارزش سرمایهگذاری و صرف زمان را دارند. چون کاربر با میل خودش آن اطلاعات را در اختیار شما قرار میدهد و به این ترتیب، احتمال اینکه واکنش مثبتی به تبلیغات شما نشان دهد بسیار افزایش پیدا میکند.[/color-box]
اما وقتی بانک ایمیل یا شماره تماس را خریداری میکنید، شاید از صد هزار ایمیل، یک مشتری هم به دست نیاورید. چون گذشته از اینکه هیچ شناختی روی آن کاربران ندارید – یعنی نه مشتری قبلی شما بودهاند و نه تاکنون وارد وبسایتتان شدهاند – با ارسال تبلیغات بدون اجازه گرفتن از آنها به چهره برند خود آسیب میزنید.
-
افزایش نرخ تبدیل
بازاریابی در روش پرمیشن مارکتینگ از نرخ تبدیل خوبی برخوردار است. چون برای کاربرانی محتوا میفرستید که شما، برندتان و زمینه کاریتان را میشناسند. به این ترتیب، احتمال اینکه کاربر روی لینک ایمیل یا اس ام اسی که برایش فرستادهاید کلیک کرده، آن را باز کند، وارد وبسایت شود و خریدی انجام دهد بسیار بیشتر است.
-
فرصت ارسال محتوای شخصیسازی شده
یکی از روشهای اثر گذاشتن در دیگران، صدا کردن آنها با نامشان است. در این صورت، فرد با شنیدن نام خود توجه عمیقتری به یک مکالمه میکند. در بازاریابی هم میتوان از این شیوه استفاده کرد.
وقتی کاربران اطلاعات خود را با رضایت در وبسایتتان قرار میدهند و از طرفی، شما از آنها اجازه ارسال پیامک و ایمیل را گرفتهاید میتوانید به هنگام ارسال پیام، نام آنها را در محتوایی که میفرستید درج کنید. با این کار ساده، احتمال تبدیل آن کاربر به مشتری، افزایش پیدا میکند.
چند نکته مهم در مورد پرمیشن مارکتینگ
-
لطفا زیادهروی نکنید
درست است که کاربر با میل خودش اطلاعات تماسش را در اختیارتان قرار داده است. اما شما هم باید خیلی هوشمندانه و در زمانهای به خصوصی از این دادهها استفاده کنید. اگر این دادهها را تیرهای یک کمان در نظر بگیرید، وقتی با عجله و بدون داشتن یک هدف، تیرهای خود را به جهتهای نامشخصی نشانه بروید، نه تنها چیزی به دست نمیآورید بلکه تمام تیرهایتان را هم از دست میدهید. نباید کاری کنید که کاربر از دادن اطلاعاتش به سایت شما پشیمان شود. حرفهای عمل کنید و تیر خود را به سمت هدفی واقعی و درست نشانه بروید.
-
محتوای درست را به دست کاربر درست برسانید
یکی از مواردی که در طول کار به آن رسیدم این بود که باید به هنگام ارسال تبلیغ، توجه بسیاری به نیاز مخاطب داشته باشم. تصور کنید شما صاحب یک فروشگاه اینترنتی هستید که پر از محصولات گوناگون است. کاربری که در سایت شما ثبت نام میکند یا حتی خریدی انجام میدهد، به همه محصولات نیاز یا علاقه ندارد.
یکی از کارهایی که میتوانید برای شناخت نیاز واقعی مخاطبتان انجام دهید این است که در پروفایل کاربر این سوال را از او بپرسید. سپس به هنگام ارسال ایمیل و اس ام اس، با توجه به این موضوع، دست کار شوید و تبلیغ محصولاتی را برای او بفرستید که میدانید آنها را میخواهد. این کار باعث افزایش نرخ تبدیل میشود.
این مطلب به پایان رسید اما یادگیری دیجیتال مارکتینگ ادامه دارد؛پیشنهاد میکنیم حتما سری به نقشه راه دیجیتالینگ بزنید تا مقالات متنی، صوتی، ویدیویی و محصولات مرتبط با «آموزش دیجیتال مارکتینگ» را مشاهده و مطالعه بفرمایید.
[posts-cta title=”دوست دارید به عنوان یک حرفهای در دنیای دیجیتال مارکتینگ فعالیت کنید؟” btn-text=”ورود به دوره آموزشی دیجیتال مارکتینگ” btn-link=”https://digitaling.org/product/digital-marketing/” target=”_blank”]میگویند سالی که نکوست از بهارش پیداست. شما بهار آموزش دیجیتال مارکتینگتان را چگونه آغاز کردید؟ ما در دیجیتالینگ، آغازی اصولی و بهاری سرسبز را به شما پیشنهاد میدهیم تا سالهای پیش روی مارکتینگ خودتان را در حال و هوایی سرشار از اعتماد به نفس و مهارت سپری کنید.
در دوره آموزشی دیجیتال مارکتینگ که بیش از ۲۲ ساعت آموزش ویدیویی پروژهمحور را تشکیل میدهد شما یاد میگیرید که چگونه باید در مسیر دیجیتال مارکتینگ قدم بگذارید و در ادامه چگونه مسیر را برای پیشرفت خودتان برنامهریزی کنید. اگر اهل عمل هستید و تصمیمتان برای تبدیل شدن به یک دیجیتال مارکتر کاردرست و درجهیک، جدی است دستتان را به ما بدهید و بگذارید در قدمهای آغازین مسیرتان در کنارتان باشیم.
ما به شما تجربه، مهارت و دانشی که در طول هفت سال به دست آوردهایم را پیشنهاد میدهیم. شما بدون شک، برنده اصلی این پیشنهاد خواهید بود.
[/posts-cta]خلاصهای از آنچه با هم در بازاریابی اجازهای گفتیم:
- «بازاریابی اجازهای» یا (Permission Marketing) فرایندی است که در طول آن قبل از ارسال هر نوع پیامی به کاربر از او اجازه گرفته میشود.
- «ست گادین» اولین کسی بود که در مورد مفهوم بازاریابی اجازهای سخن گفت.
- میتوان پرمیشن مارکتینگ را در «ایمیل مارکتینگ»، «اساماس مارکتینگ» و «پوش نوتیفیکیشن» به اجرا درآورد.
- یادتان باشد که هرگز به هیچ دلیلی، اطلاعاتی که از کاربرانتان گرفتید را به جایی نفروشید؛ چون با این کار، اعتماد کاربران به خودتان را خدشهدار میکنید.
- مواردی همچون: «دستیابی به کاربران با کیفیت»، «افزایش نرخ تبدیل» و «فرصت ارسال محتوای شخصیسازی شده» نمونههایی از مزیتهای بازاریابی اجازهای به شمار میروند.
- حتی اگر اطلاعات کاربران را با رضایت آنها و طی فرایند بازاریابی اجازهای به دست آوردهاید، باز هم نباید در ارسال اطلاعات به آنها زیادهروی کنید.
- اگر میخواهید از ارسال پیامهای خود به نتیجهای قابل قبول برسید، پیامها را با توجه به نیاز و علاقه مخاطب برای او ارسال کنید.
نظر شما چیست؟
فکر میکنید چند درصد از کسب و کارهای ایرانی، پرمیشن مارکتینگ را به کار میبرند؟
با وجود مزایای پرمیشن مارکتینگ، فکر میکنید چرا هنوز هم چیزهایی مانند بانک ایمیل یا شماره تماس، توسط برخی کسب و کارها مورد استفاده قرار میگیرد؟