زامبی پیج چیست و چگونه میتوان آن را مدیریت کرد؟
در زندگی هر کدام از ما جعبههایی قدیمی وجود دارند که درونشان چیزهای به دردنخور زیادی در حال خاک خوردن هستند. بسیار کم پیش میآید که سری به این چیزهای بیفایده بزنیم. حتی گاهی وجودشان را از یاد میبریم و با این کار، کُمدها یا انباریهایمان را بسیار شلوغتر از آنچه که باید میکنیم.
در سایتها نیز چنین چیزهای بیفایدهای که دردی از کسی دوا نمیکنند وجود دارند. در دنیای دیجیتال مارکتینگ به این صفحهها که نقش همان جعبهها را بازی میکنند «زامبی پیج» گفته میشود. در این قسمت از دیجیتالینگ، سراغی از پیجهای زامبی میگیریم، روشهای شناسایی آنها را بررسی میکنیم و پیشنهادهایی برای مدیریتشان ارائه میدهیم. اگر تاکنون خبری از زامبیهای متحرک سایتتان نگرفتهاید، تا انتهای این ماجرا با ما همراه باشید.
سوا از متنی که شاهد آن هستید، میتوانید ماجرای زامبیپیجها را از طریق پادکست زیر هم پیگیر شوید و به آن گوش فرا دهید.
پیش به سوی آشنایی با زامبیپیج
اگر بخواهیم به یک تعریف درست و حسابی از زامبیپیج برسیم باید ابتدا تکلیفمان را با جناب «زامبی» مشخص کنیم. من همیشه سایت را یک شهر میدانم، زامبی هم یک مرده متحرک است که همینطور برای خودش در سایت شما وِل میچرخد.
البته اگر ذرهبین دیجیتال مارکتینگی خودمان را روی آنها بگیریم میبینیم که این زامبیها در حقیقت تعدادی صفحه بیهدف هستند که برای مخاطب هیچ اهمیتی ندارند، هیچ ارزشی ایجاد نمیکنند و فقط وجود دارند. این مردههای متحرک که با وجودشان به سایت ما آسیب میزنند «زامبی پیج» نامیده میشوند.
چه صفحههایی برچسب زامبی میخورند؟
اجازه بدهید که همراه با شما، انواع این صفحهها را بشماریم:
-
دستهبندیهایی که کاربردی در سایت ندارند
-
تگهایی که به کار کسی نمیآیند و مربوط به محتواهایی هستند که هیچ فکر یا استراتژی پشت آنها نایستاده است
-
تعدادی صفحههای کم محتوا یا بیمحتوا
البته منظورم از کم محتوا، متنهای کمتر از 300 کلمه نیستند. شاید یک محتوای خبری در همین حد و اندازه واژه داشته باشد و صفحه خوبی هم به شمار رود. منظورم از صفحههای بیمحتوا یا کممحتوا، صفحههایی هستند که دردی از کاربر دوا نمیکنند و محتوای ناقصی را ارائه میدهند.
البته گاهی هم هیچ محتوایی برای ارائه ندارند؛ مثلا ترکیبی از یک عنوان و یکی دو خط نوشته هستند. کاربری که وارد آن صفحه میشود احساس میکند که سر کارش گذاشتهاند و با ناراحتی آنجا را ترک میکند.
-
صفحه محصول یا سرویس که دیگر آن را در سایتمان ارائه نمیدهیم
این صفحه هم برای خودش یک پا زامبی است مگر اینکه بخواهیم در آیندهای زود، آن محصول یا سرویس را دوباره در دسترس کاربران قرار دهیم.
-
مقاله یا خبرهای تاریخ مصرف گذشته
محتواهایی که دیگر کاربرد و فایدهای برای مخاطبها ندارند و چه بسا با اطلاعات تاریخ مصرف گذشته خودشان به کاربر آسیب میزنند بیبرو برگرد، زامبی به شمار میروند. البته این مربوط به سایتهایی است که در زمینه خبری فعالیت نمیکنند.
-
صفحههایی که از نظر فنی مشکل دارند
مثلا شاید یک کد جاوا اسکریپت یا چیزی شبیه به آن در صفحه وجود داشته باشد که سرعت لود صفحه را پایین میآورد یا اصلا مانع از لود آن میشود.
در نهایت هم دست کاربر در پوست گردو میماند و نمیتواند آن را ببیند. به احتمال زیاد، گوگل هم با کاربر همدرد است و نمیتواند آن صفحه را ایندکس کند.
اگر نگاهی موشکافانه به دسته تگها بیندازیم، معمولا تعداد زیادی از آنها مثل لامپهای نیمسوز در میان تگهای دیگر نمایان هستند.
چرا باید به بود و نبود صفحههای زامبی اهمیت بدهیم؟
اولین تاثیر منفی زامبیپیجها خطخطی کردن تجربه کاربری است. خودتان را جای کاربر بگذارید. وقتی به هوای دیدن یک چیز به درد بخور، با صفحهای به درد نخور روبهرو شوید چه احساسی به شما دست میدهد؟
شاید این فکر به ذهنتان برسد که این سایت به حال خودش رها شده است و دیگر نباید با طناب لینکهای او به چاه محتواهای بیسروتهش رفت.
این یعنی پاشیدن بذر بیاعتمادی در ذهن کاربران و از دست دادن فرصتهای طلایی برای بازاریابی، فروش محصولات، خدمات و حتی ارائه دادن محتواها.
هنگام فعالیت در گوگل باید این را در نظر داشته باشیم که وقتی اقدام ما به مزاج کاربر خوش نمیآید بدون تردید، گوگل هم از آن طرفداری نمیکند. در واقع، حال گوگل و کاربران به هم وصل است.
با این وجود من در جایی نخواندم، نشنیدم یا حتی تجربه نکردم که وجود زامبی پیج باعث جریمه سایت، اُفت بازدید و مواردی از این دست شود؛ اما آمارهایی را مشاهده کردم که برخی سایتها با شناسایی و اصلاح پیجهای زامبی توانستند نتیجههای مثبتی را روی سایتشان به وجود بیاورند و حتی باعث افزایش رشد خود شوند.
این را هم یادمان باشد که زامبیپیجها تعدادی مرده متحرک هستند که در سایت ما زندگی میکنند. وقتی گوگل به سایت ما نگاه میکند آن را شهری میبیند که تعدادی افراد زنده و چندین و چند مرده متحرک بیخاصیت در آن روزگار میگذرانند.
اگر اوضاع پیجهای زامبی در سایت ما بهتر از پیجهای زنده و درجه یکمان باشد، گوگل حتما به هنگام امتیازدهی این ماجرای ناخوشایند را در نظر میگیرد.
چگونه حساب زامبیپیجها را از دیگر صفحههای سایت، سوا کنیم؟
اگر از من بپرسید، بهترین راه شناسایی پیجهای زامبی، به صورت دستی است. هر چقدر هم که بخواهیم از ابزارها کمک بگیریم باز هم به آن نتیجهای که بخواهیم نمیرسیم چون باید به شکلی به آن ابزارها بفهمانیم که بر اساس چه دلیل یا فاکتوری، پیجها را زامبی در نظر بگیرد.
البته همیشه ابزارهایی مثل «گوگل آنالیتیکس» یا «سرچ کنسول» بغل دستمان هستند و تا جایی که بتوانند به ما کمک میکنند؛ مثلا میتوانیم با بررسی این سایتها بفهمیم که در طول چند ماه گذشته، کدامیک از صفحههای سایت، هیچ بازدیدی نداشتهاند. ولی فقط با چشمدوختن به این دو ابزار نمیتوانید به یک راهحل خوب برسید.
این ماجرا به ویژه زمانی که شما تازه سایت خودتان را راهاندازی کردهاید و هنوز تعداد بازدید صفحههایتان به آن تعدادی که باید، نرسیده و رتبهاش هنوز لنگان لنگان از پیش میآید بیشتر نمایان میشود. پس نمیتوانیم فقط با کمک سایتها به ویژه سرچ کنسول که ورودیهای گوگل ما را نمایش میدهد سر از کار زامبیهای سایتمان دربیاوریم.
در جستجوی آب شفابخش برای زنده کردن زامبیپیجها
شاید با دیدن واژه «زامبی» به این فکر بیفتید که راهی به جز از بین بردن این موجودات، وجود ندارد؛ اما حذف کردن این صفحهها فقط یکی از راهحلهای ما است.
در ادامه این گفتگو، شما را با روشهای متفاوتتری آشنا میکنم. بعضی از این راهحلها را خودم تجربه کردم و بعضی دیگر، نتیجه شنیدههایم هستند. در هر صورت، همه را یک کاسه میکنم و برایتان توضیح میدهم.
-
زامبی خود را نوایندکس کنید
اولین راهحلی که به شما پیشنهاد میکنم، نوایندکس کردن زامبیپیج است. شما با این کار به گوگل میگویید که لطفا این صفحه را قلم بگیر و آن را ایندکس نکن! چون کسی که باید این صفحه را ببیند، کاربر است نه گوگل. شاید بپرسید: «چه صفحههایی میتوانند نوایندکس شوند؟»
مثلا اگر شما یک فروشگاه اینترنتی داشته باشید، صفحههایی مانند «سبد خرید»، «تسویه حساب»، «پنل کاربری» و مواردی از این دست که فقط به درد کاربر سایت شما میخورند را باید نو ایندکس کنید.
ناگفته نماند که ما هم این صفحهها را در سایت خودمان نوایندکس کردهایم. در نظر داشته باشید که این صفحهها برای گوگل، زامبی هستند اما برای مخاطب نه. به همین دلیل باید آنها را نوایندکس کنیم.
-
محتواها را مرمت کنید
حالا نوبت تکنیک بازسازی محتوا است. البته ما در مقاله «تعریف بازنشر، بازسازی و بازآفرینی محتوا» در مورد این موضوع به طور مفصل صحبت کردیم. پیشنهاد میکنم حتما سری به این مقاله بزنید.
بازسازی محتوا یعنی مرده متحرک سایت ما با نوشدارویی که در حلقش میریزیم جانی دوباره میگیرد و آپدیت میشود.
شاید این صفحه، محتوایی خاکخورده را در خود جای داده باشد که چند سال قبل به سراغش رفته بودیم. با بهروزرسانی کردن محتوای این صفحه – یعنی حذف اطلاعات و پاراگرافهایی که دیگر کاربردی ندارند و اضافه کردن بخشهای جدید – میتوانیم این صفحه متروک را به یک پیج پر بازدیدتر تبدیل کنیم.
ما در دوره «سئو محتوا» در مورد بازسازی محتوا برایتان مثال زدیم و گفتیم که چطور با آپدیت کردن یک صفحه، میزان ورودی آن را تا سه برابر افزایش دادیم. پس به این راحتی به سراغ حذف کردن پیجهای خودتان نروید.
سئو محتوا را عمیقتر و سریعتر از دیگران در مُشت بگیرید!
در دوره سئو محتوا، هر چیزی که برای تبدیل شدن به یک متخصص سئومحتوا نیاز داشته باشید را میآموزید. از سئوی متن و عکس و ویدیو و پادکست گرفته تا قِلِقهای ریز لینکسازی، دستهبندی مطالب و موشکافی ماجرای نوشتن متنهایی که راست کار کاربر و سوگولی گوگل هستند.
-
آدرس را از دست زامبی بگیرید و به دست یک صفحه زنده بدهید
وقتی صفحه زامبی ما آنقدر بیبُخار است که هیچ رقمه نمیتوانیم ارزشی را به آن بیفزاییم میتوانیم آن را به یک صفحه ارزشمند و زنده که از قضای روزگار، مطلب مشابهی هم با این زامبی دارد ریدایرکت کنیم. به این ترتیب، کاربرانی به سراغ زامبی پیج ما میآیند بدون دردسر به یک پیج دیگر هدایت میشوند.
-
پیج را حذف کنید
اگر تمام نکتهها و راهکارهایی که برایتان توضیح دادیم به کارتان نیامد، چارهای جز حذف کردن آن پیج برایتان باقی نمیماند.
چون حذف این زامبی یکدنده که به هیچ صراطی مستقیم نیست، باعث میشود که سایتتان نفسی چاق کند. طبق آمارها روشن کردن تکلیف پیجهای زامبی و حتی حذف کردنشان باعث میشود که ترافیک سایت افزایش پیدا کند؛ اما این حذف کردن، اصول دارد.
تر و خشک را با هم نسوزانید
گاهی تمیز دادن یک پیج زامبی از یک پیج بینوا که از قضا شکل و شمایلش زامبیوار شده است، بسیار سخت میگردد. مثلا شاید شما صفحهای را گیر بیاورید که بازخورد خوبی ندارد و آدمها داخل صفحه میآیند یک دالی میکنند و زود میروند.
در این هنگام، یک چراغ بزرگ در ذهنتان روشن میشود و میگویید: «ای دل غافل! یک زامبی در سایتم وول میخورد!» پس از این ماجرا تصمیم میگیرید که این صفحه را پاک کنید و خودتان را از شر این زامبی راحت سازید. این در حالی است که پیج بینوای شما زامبی نیست. بلکه فقط نیازی اساسی به بازآفرینی یا حتی تغییر فرمت محتوا دارد.
مثلا شاید در مورد موضوعی که قصد انتقال آن را به کاربرانتان داشتید به جای استفاده از فرمت متن باید از فرمت ویدیو کمک میگرفتید یا حتی مراحل را به صورت تصویرهای گام به گام توضیح میدادید.
بنابراین، به هنگام تشخیص پیجهای زامبی، مراقب باشید که پیجهای خوب خودتان را که با یک تغییر ساده به صفحهای پر بازدید تبدیل میشوند از دست ندهید.
خلاصهای از آنچه با هم در زامبی پیج گفتیم:
- پیجهای زامبی، صفحههای بیهدفی هستند که برای مخاطب و گوگل یا گاهی اوقات فقط برای گوگل، اهمیتی ندارند.
- مواردی همچون «دستهبندیهای بیکاربرد»، «تگهای غیر اصولی»، «صفحههای بیمحتوا یا کم محتوا»، «صفحه محصولات یا خدمات از دور خارج شده»، «محتواهای قدیمی و تاریخمصرف گذشته» و «صفحههایی که مشکل فنی دارند» در شمار زامبی پیجها قرار میگیرند.
- زامبی پیجها تجربه کاربری را خدشهدار میکنند. این بزرگترین دلیلی است که باید فکری به حالشان بکنید.
- با وجود ابزارهایی مانند «گوگل آنالیتیکس» هنوز هم روش دستی، بهترین راه شناسایی زامبیپیجها است.
- «نوایندکس کردن پیج»، «مرمت محتوا»، «ریدایرکت کردن محتوا» و در نهایت «حذف پیج» چهار راه اصلی برای مدیریت پیجهای زامبی هستند.
نظر شما چیست؟
به عنوان یک تمرین، سری به سایتتان بزنید و سعی کنید دستکم در طول 30 دقیقه، یک یا دو عدد زامبیپیج را در سایتتان شناسایی کنید!
لطفا نتیجه تلاشتان را در بخش گپ و گفت دیجیتالینگ با ما به اشتراک بگذارید.
این مطلب برای شما مفید بود؟
آیا خواندن این مقاله چیزی به دانستههای شما اضافه کرد؟
با نشر این محتوا، جامعه دیجیتالینگ را گسترش دهید
آموزش سئو محتوا
ترتیبی که برای خواندن مطالب آموزش سئو محتوا به شما پیشنهاد میکنیم:
تعریف دقیق سئو و ماجرای تکنیکها و کلاههای آن
زمان مطالعه: 13 دقیقه
. مقدماتی
در طول تاریخ بشر، از زمان دایناسورها گرفته تا انسانهای هوشمند، فقط گونههایی فرصت زندگی را از آن خود کردهاند که به جای مقاومت در برابر شرایط تازه، انرژی خود را صرف سازگاری و یافتن هر چه زودتر جایگاه خود در تقسیمبندی جدید کردهاند. در دنیای وب هم سایتهایی که خودشان را با اصول گوگل و الگوریتمهای آن سازگار میکنند، در میان بهترینها باقی میمانند. سئو، این ماجرا را شدنی میکند. در این قسمت از
سئو محتوا چیست؟ ۱۱ نکتهای که باید در محتوای سئو شده رعایت کنیم
زمان مطالعه: 13 دقیقه
. مقدماتی
همه کسانی که در فضای دیجیتال دست به قلم میشوند دوست دارند که محتوایشان توسط کاربران خوانده شود. محتوایی که دیده نمیشود، انرژی، انگیزه، زمان و حتی هزینه تولید کننده آن را به هدر میدهد. یکی از راههایی که میتوان با کمک آن به دیده شدن محتواها کمک کرد، بهینه کردن آن برای موتورهای جستجو است. در این صورت میتوانیم امیدوار باشیم که محتوای ما در صفحه نتایج جستجوی گوگل مینشیند و در معرض دید
مفهوم سئو کلاه سفید، آن روی زیبای سئو
زمان مطالعه: 8 دقیقه
.. متوسطه
راههای گوناگونی برای رسیدن به هدف وجود دارند. برخی از آنها اصولی و درست هستند و برخی دیگر اصول را زیر پا میگذارند تا با سرعت بیشتری به هدف برسند. در دنیای سئو هم تولیدکنندگان محتوا از راههای مختلفی برای جذب مخاطب موردشان استفاده میکنند. برخی دنباله روی سئو کلاه سفید هستند و میخواهند از راه درست به هدفشان برسند و برخی دیگر میخواهند با استفاده از روشهای دیگر، خیلی زودتر با اهدافشان ملاقات کنند.
مخاطب شناسی در سئو، پیدا کردن راه از میان بیراههها
زمان مطالعه: 7 دقیقه
.. متوسطه
دانستن، توانایی است. وقتی بدانیم کجا میرویم، مقصد را خواهیم یافت؛ وقتی بدانیم به دنبال چه کسی هستیم، او را پیدا خواهیم کرد. فضای وب، سرشار از کاربر است؛ کسانی که گاهی ذرهای به هم شباهت ندارند. پس برای اینکه بتوان در این بستر به موفقیت رسید، چارهای جز شناخت مخاطب هدفمان نداریم. چون وقتی او را بشناسیم، میتوانیم با توجه به علاقه و نیازهایش محتوا، محصول یا خدماتمان را بهینهسازی کنیم. در این مقاله
کلمه کلیدی چیست و نسخه جدید آن در ماجرای سئو کدام است؟
زمان مطالعه: 12 دقیقه
.. متوسطه
تولید محتوا ماجرایی است که بازیگران زیادی در آن رفت و آمد میکنند. در گذشته، یعنی وقتی که گوگل تازه داشت راه رفتن را یاد میگرفت، سیاهی لشکران زیادی بدون آنکه استعدادی داشته باشند، جای نقشهای اصلی را پُر کرده بودند. آنها نه میخواستند رشد کنند و به بازیگرانی حرفهای تبدیل شوند و نه اهمیتی به فیلمنامه و تماشاچیان میدادند. گوگل کمکم رشد کرد، قوی شد و توانست با الگوریتمهای متفاوتی که ایجاد میکرد، این
گپ و گفت کاربران در مورد این مقاله
اولین نفری باشید که نظر یا سوالش را با ما در میان میگذارد
هر زمان که پاسخی برایتان ارسال شود از طریق پیامک شما را خبر خواهیم کرد