کنجکاوی، یک ویژگی تمدن‌ساز است. انسان‌ها دوست دارند سر از کار چیزهایی که نمی‌دانند دربیاورند. شاید بهتر باشد که بگوییم، ما تشنه ابدی اطلاعات هستیم.

به همین دلیل، هر چیزی که به ما فرصت فهمیدن چیزهای جالبی که نمی‌دانیم را بدهد برایمان حکم یک فرصت نایاب را پیدا می‌کند. نمونه‌ای از این ماجرا در لایوهای اینستاگرامی هم دیده می‌شود.

وقتی کسی یک ویدیو را به صورت زنده پخش می‌کند، فرصت پنهان کردن چیزهای زیادی را از دست می‌دهد و این ماجرا، کنجکاوی درون ما را هوشیارتر می‌کند تا به تماشای نسخه‌ای واقعی‌تر از آن فرد یا مجموعه بنشینیم.

در این قسمت از دیجیتالینگ به سراغ ویژگی‌های یک «لایو اینستاگرامی موفق» می‌رویم و به چند پرسش کلیدی در این زمینه پاسخ می‌دهیم. اگر می‌خواهید لایوهایتان شلوغ‌تر و موفق‌تر از قبل شوند، حتما تا پایان این گفتار با ما همراه باشید.

صداها هم مانند لایوها، مجموعه‌ای جالب از اطلاعات هستند. آنها در قلب آواهای خود، لحن گوینده، حال و هوایش و حتی میزان صداقتش را به گوش شنونده می‌رسانند. می‌توانید از بخش زیر، پادکست این گفتار را گوش دهید و شکل دیگری از اطلاعات را کندوکاو کنید.

لایو اینستاگرامی چیست و چرا باید از آن استفاده کنیم؟

به احتمال زیاد با لایو اینستاگرامی آشنا هستید. لایو اینستاگرامی، امکانی است که اینستاگرام در اختیار ما قرار داده است تا بتوانیم به صورت زنده ویدیو تولید و منتشر کنیم. ناگفته نماند که در طول این پخش زنده ویدیویی، مخاطبانمان هم با ما در ارتباط هستند، به ما پیام می‌دهند، ما را لایک می‌کنند و … .

چرا صاحبان کسب و کار باید از لایو اینستاگرامی استفاده کنند؟

شاید عده بسیاری از کاربران این‌طور فکر کنند که ویژگی لایو، فقط برای به درد اینفلوئنسرها یا افراد معروف می‌خورد و کسب و کارها دلیلی برای استفاده از آن ندارند.

ولی من می‌خواهم با عنوان کردن چهار دلیل به شما ثابت کنم که این موضوع درست نیست و کسب و کارها هم می‌توانند به خوبی از این ویژگی استفاده کنند. اما این دلیل‌ها چه هستند؟

  1. تاثیر مستقیم محتوای زنده روی ذهن مخاطب

ذهن کاربر برای محتوای زنده، حسابی جداگانه باز می‌کند. چون این محتواها حس کمیابی را به کاربر انتقال می‌دهند. کاربر با خودش فکر می‌کند که اگر الان فرصت تماشای این محتوا را از دست بدهد دیگر نمی‌تواند در هیچ فرصت دیگری مشابه آن را پیدا کند و حتی نگران این است که نتواند سوال‌های ذهنی خود را از برگزار کننده آن لایو بپرسد.

اما این احساس در مورد محتواهای متنی، صوتی و حتی ویدیویی که از قبل آماده شده‌اند به چشم نمی‌خورد. مخاطب به هنگام روبه‌رو شدن با محتواهای زنده، تنبلی را کنار می‌گذارد، برنامه‌هایش را تنظیم می‌کند و خلاصه هر مانعی که بر سر راه او و آن محتوا قرار گرفته باشد را از میان برمی‌دارد.

  1. محتوای زنده، اعتماد مخاطب را قاپ می‌زند

کار اصلی ما در بازاریابی محتوایی «اعتمادسازی» است. با وجود آنکه سهم محتواهای متنی، پادکست‌ها و ویدیوهای ضبط شده در جلب اعتماد کاربران محفوظ است اما فرایند اعتمادسازی در محتواهای زنده، سریع‌تر از سایر محتواها پیش می‌رود.

چون مخاطب می‌تواند بدون فوت وقت، کسب و کارمان یا اعضای تیممان را ببیند. این موضوع به او کمک می‌کند تا به برند ما بیشتر اعتماد کند.

  1. کم کردن فاصله و برقراری ارتباط نزدیک‌تر با مخاطب

ما در اینستاگرام به مخاطبان خودمان نزدیک‌تر هستیم. وقتی در دایرکت به ما پیام می‌دهند، برایمان کامنت می‌گذارند، ما را لایک می‌کنند یا به استوری‌هایمان ریپلای می‌زنند از نوعی ارتباط نزدیک خبر می‌دهند که میان ما و آنها شکل گرفته است. ویژگی لایو اینستاگرام فاصله میان ما و مخاطب‌ها را بسیار کمتر کرده است.

  1. رابطه‌ای مرموز میان فیچرهای اینستاگرام و الگوریتم‌هایش

قبل از هر سخنی باید بگویم که این ویژگی، نظر شخصی من است. اگر شما نظر دیگری در این زمینه دارید، خوشحال می‌شوم که آن را در بخش گپ و گفت دیجیتالینگ برایم بنویسید.

اما برگردیم سر اصل ماجرا. به نظر من هر امکانی که اینستاگرام در اختیار کاربرانش قرار می‌دهد و آن را به فیچرهای قبلی‌اش اضافه می‌کند تاثیر مستقیمی در الگوریتم اینستاگرام می‌گذارد. پس چرا این فرصت را از دست بدهیم؟

به این ترتیب، پیج‌هایی که از این فیچرهای جدید استفاده می‌کنند بیشتر در معرض دید مخاطب قرار می‌گیرند. فیچر لایو را در نظر بگیرید.

وقتی برای مخاطبانم لایو اینستاگرامی برگزار می‌کنم مخاطب‌ها به برند من حس دیگری پیدا می‌کنند. شاید به همین دلیل، پست‌های بعدی‌ام را جور دیگری ببینند و برایش حساب جداگانه‌ای باز کنند.

با انواع لایوهای اینستاگرامی آشنا شوید

بر خلاف چیزی که به نظر می‌رسد، لایوهای اینستاگرامی فقط یک نوع نیستند و بسته به کسب و کارها یا موضوع‌های مختلف، حال و هوا و البته، نتیجه متفاوتی را به دنبال خواهند داشت. بیایید مهم‌ترین انواع لایوهای اینستاگرامی را با هم بررسی کنیم:

  1. لایو مسابقه‌ها؛ پر شور و سرشار از هیجان

اولین لایو اینستاگرام که موضوعی شناخته شده در میان کسب و کارهای گوناگون به شمار می‌رود، مسابقه‌های اینستاگرام است. قبلا وقتی در اینستاگرام مسابقه برگزار می‌کردند روند مسابقه، قرعه‌کشی و اعلام برنده‌ها زنده نبود و سر و ته ماجرا با انتشار یک ویدیوی ضبط شده در استوری یا جاهای دیگر به هم می‌آمد.

اما حالا برای ایجاد اعتماد بیشتر و اثبات اینکه ما در مسابقه خود، شفاف عمل می‌کنیم بخش انتهایی مسابقه یعنی قرعه‌کشی و اعلام نتایج را به صورت لایو برگزار می‌کنیم. می‌توانید نمونه این ماجرا را در پیج‌های مختلف مثلا «دیجی کالا» ببینید.

  1. لایو مصاحبه؛ مراوده‌ای از جنس گفتگو

در این نوع لایوهای اینستاگرامی، شما به عنوان صاحب آن پیج یا کسب و کار، یکی از اعضای تیمتان یا یک مهمان را دعوت می‌کنید و مصاحبه‌ای دو نفره را راجع به یک موضوع به راه می‌اندازید.

این ماجرا به ویژه در دوران کرونا خیلی مورد استقبال قرار گرفت؛ به اندازه‌ای که اینستاگرام، آن را از دو نفر به چهار نفر ارتقا داد؛ یعنی شما می‌توانید لایوهای چهار نفره هم بزنید. اما این لایوهای مصاحبه‌ای چه زمانی به کارمان می‌آیند؟ اجازه بدهید برایتان مثالی بزنم.

وقتی یک کسب و کار داریم، زمانی پیش می‌آید که می‌خواهیم محصول، خدمت یا برند جدیدمان را معرفی کنیم؛ مثلا مدتی قبل برای معرفی برند «CRO24» چند لایو اینستاگرامی برگزار شد و من هم یکی از مهمان‌های آن بودم.نمونه لایو اینستاگرامی با آقای شیرازی

در این لایو مصاحبه‌ای به طور مشخص از یک برند جدید صحبت نمی‌کردیم اما در مورد بهینه سازی نرخ تبدیل و اینکه به درد چه کسب و کارهایی می‌خورد، حرف زدیم. به یاد داشته باشید که لایوهای مصاحبه‌ای، هدف مشخصی را دنبال می‌کنند و به دنبال تبلیغ مستقیم نیستند.

نمونه دیگر این ماجرا لایوی بود که با عنوان «وبینار تاک» برگزار شد و در آن کسانی که وبینار برگزار می‌کردند در لایو اینستاگرام از اشتباه‌هایی که کردند سخن گفتند و نکته‌هایی را در مورد برگزاری یک وبینار موفق به اطلاع علاقه‌مندان رساندند.

لایوهای مصاحبه‌ای «دی ام تاک» نمونه دیگری از این دست به شمار می‌روند. این لایوها که هر چند وقت یک بار قبل از برگزاری وبینارها به راه می‌افتند سخنران‌ها را پای یک گفتگوی آنلاین می‌نشاند و با آنها در مورد موضوع‌هایی که می‌خواهند صحبت کنند گفتگو می‌کند. این ماجرا برای کاربران بسیار جذاب است چون می‌توانند سخنران‌ها را به صورت زنده ببینند، از آنها سوال بپرسند و با علاقه بیشتری در آن رویداد شرکت کنند.نمونه لایو اینستاگرامی با مجموعه ایسمینار

  1. لایو تک نفره؛ گپ و گفتی کوتاه و صمیمی

لایوهای اینستاگرامی «نشر برآیند» هم برای خودشان روندی جالب را دست و پا کرده‌اند. آقای «عادل طالبی» مدیر این انتشارات است و لایوهای تکی برگزار می‌کند. در این لایوها در مورد کتابی که به تازگی منتشر شده حرف می‌زند، خلاصه‌ای از آن را به صورت زنده بیان می‌کند و به پرسش‌ها پاسخ می‌دهد.نمونه لایو تکی اینستاگرامی آقای عادل طالبی

  1. لایوهای پشت صحنه؛ ماجرای جذاب رونمایی از بخش پنهان کسب و کارها

این نوع لایوها، نمونه‌های جذابی هستند که کاربران از آنها استقبال زیادی می‌کنند. متاسفانه، نمونه‌های ایرانی زیادی از این نوع لایوها وجود ندارد. با این وجود، کاربران دوست دارند که بدانند در پشت صحنه برندهای کوچک و بزرگ چه خبر است؟ کارمندان چگونه کارهایشان را انجام می‌دهند و محصول‌ها چگونه تولید می‌شوند؟ اگر برندهایی مثل «کاله» چنین لایوهایی برگزار کنند و از پشت صحنه کار در کارخانه‌‌ و تولید محصول فیلم بگیرند یا حتی با کارمندان بخش‌های مختلف، صحبت کنند، ماجرای جذابی را رقم خواهند زد.

در انتهای لایوها چه خبر است؟

بخش انتهایی لایوها به پرسش و پاسخ اختصاص یافته است. در اصطلاح به آن «Q & A» می‌گویند. شما می‌توانید در این فرصت به پرسش‌های کاربران راجع به محصول جدیدتان، سرویسی که ارائه می‌دهید، آموزشی که می‌گذارید و … پاسخ دهید.

راز برگزاری یک لایو اینستاگرامی موفق چیست؟

در این بخش، حاصل تجربه‌های خودم و چیزهایی که دیدم یا شنیدم را روی هم گذاشتم تا بتوانم مهم‌ترین نکته‌ها را برایتان گلچین کنم. اما این نکته‌ها چه هستند؟

  • برای لایو خود یک هدف واقعی مشخص کنید

معمولا همه ما از این قسمت، گریزان هستیم. در حالی که مشخص کردن یک هدف برای لایو اینستاگرامی به ما کمک می‌کند تا دستاورد بهتری از تلاش خودمان در این زمینه داشته باشیم. شاید گاهی بگوییم که هدفمان از راه‌اندازی لایو اینستاگرامی، فروش است؛ ولی این هدف، اصلا روشن نیست. من همیشه سعی می‌کنم که از هدف‌گذاری «اسمارت» (SMART) استفاده کنم؛ یعنی هدف‌گذاری روشنی که زمان مشخصی دارد و قابل دستیابی است.

مثلا: «می‌خواهم با این پنج لایو اینستاگرام در طول دو ماه آینده، 500 نفر به تعداد فالورهایم اضافه شوند.» این نمونه‌ای از یک هدف مشخص، قابل دستیابی و قابل اندازه‌گیری است. برای اندازه‌گیری کردن میزان دستیابی شما به هدفتان هم روش‌های مختلفی وجود دارند؛ مثلا می‌توانید با گذاشتن یک کد تخفیف اختصاصی در لایوتان، میزان فروشتان از آن دریچه را اندازه‌گیری کنید یا حتی بعد از فروش محصولتان از کاربران بپرسید که چطور با شما و محصولاتتان آشنا شدند.

اگر هدف‌گذاری را دست‌کم بگیرید یا آن را به زمانی بعد از برگزاری لایو اینستاگرامتان موکول کنید هیچ اتفاق خاصی برای کسب و کارتان رخ نمی‌دهد. چه بسا افراد مختلف از دست لایوهای بی‌برنامه شما به ستوه بیایند و دیگر پیجتان را دنبال نکنند.

  • قدم‌های زمان را بپایید!

مورد دومی که می‌خواهم راجع به آن صحبت کنم، زمان‌بندی لایو است. وقتی شما لایو برگزار می‌کنید می‌توانید در همان ابتدا به کاربران بگویید که این لایو چقدر طول می‌کشد و شما چه برنامه‌ای برای این زمان در نظر گرفته‌اید.

مثلا اگر یک ساعت طول می‌کشد، شما قرار است در یک ربع اول این کار را بکنید، در یک ربع دوم برندگان را مشخص کنید و به همین ترتیب، کاربران را از برنامه زمانی با خبر سازید. شما با این کار به کاربرانتان نشان می‌دهید که در پایان لایو چه چیزی دستگیرشان می‌شود.

گذشته از این، پیامی مخفی در مورد اینکه شما کارهایتان را با برنامه انجام می‌دهید هم به آنها منتقل می‌کنید.

  • کامنت‌های لایو؛ برقراری ارتباط با میانداری واژه‌ها

همان‌طور که بهتر از ما می‌دانید، به هنگام برقراری لایو می‌توانید کامنت‌های خود را ببندید و در یک زمان دیگر باز کنید. از آنجا که هدف پنهان در برقراری لایوها، برقراری ارتباط با کاربران است، باید تا جایی که می‌توانید به کامنت‌های کاربران پاسخ دهید.

اما اگر دیدید که این کامنت‌ها حواستان را پرت می‌کنند، زمان مشخصی را در نظر بگیرید و کامنت‌ها را در آن بازه زمانی باز کنید؛ مثلا می‌توانید به کاربران اطلاع دهید که پانزده دقیقه پایانی لایو به پرسش و پاسخ‌ها اختصاص دارد. این ماجرا به جمع ماندن حواس مخاطب در طول لایو هم کمک زیادی می‌کند.

من تجربه این موضوع را داشتم. در این چند باری که لایو برگزار کردم، بیشتر وقت‌ها کامنت‌ها باز بودند و سوال‌های بی‌ربطی پرسیده می‌شدند.

بستن کامنت‌ها در طول لایو و باز کردن آنها در دقیقه‌های پایانی به مدیریت کردن این موضوع کمک زیادی کرد. پیشنهاد می‌کنم شما هم این روش را امتحان کنید.

  • حرف‌ها را یکی کرده و سنگ‌ها را وا بکنید

بعد از چند بار تجربه لایو گفتگو محور به این نتیجه رسیدم که بهتر است قبل از برگزاری لایو، صحبت‌هایمان را با طرف مقابل در میان بگذاریم و به قول معروف، سنگ‌ها را وا بکنیم.

انجام دادن این اقدام ساده باعث می‌شود که به هنگام برگزاری لایو با بحث‌های پیش‌بینی نشده که شاید هیچ تدارکی برایشان ندیده‌ایم یا اصلا از موضوع اصلی پرت هستند روبه‌رو نشویم.

البته منظور من این نیست که حرف‌هایمان را مو به مو با هم یکی کنیم. در واقع، منظور اصلی من مشخص کردن خط موضوعی و حرکت کردن در آن مسیر است.

این کار برای کاربران هم تجربه بهتری می‌سازد. چون می‌دانند که قرار است چه اتفاقی بیفتد و ذهنشان در طول لایو، مثل گنجشکک اَشی‌مَشی مدام از این شاخه به آن شاخه نمی‌پرد.

تجربه یک لایو اینستاگرامی سرشار از ناهماهنگی

حالا که این بحث پیش آمد بد نیست از تجربه خودم برایتان بگویم. من و یک دوست عزیزی قرار بود با هم لایو برگزار کنیم. البته ایشان میزبان و من مهمان بودم. قبل از برگزاری لایو، هیچ صحبتی با هم نکردیم. من چند بار پیگیر این ماجرا شدم اما ایشان گفتند که هیچ جای نگرانی نیست و قرار است که بدون برنامه‌ریزی با هم صحبت کنیم.

لایو برگزار شد و ما صحبت کردن را آغاز کردیم اما مدام سر نخ ماجرا از دستم دَر می‌رفت. گذشته از این، من نتوانستم به بیشتر نکته‌هایی که یادداشت کرده بودم و می‌خواستم در موردشان حرف بزنم برسم. چون کار کاملا بدون برنامه و هدف پیش می‌رفت.

به نظر من که مهمان بودم لایو بسیار بدی بود چه برسد به کاربران که در حال تماشای این ماجرا بودند. چه بسا برخی از آنها با خودشان قرار گذاشته باشند که دیگر لایوهایی که من و آن میزبان در آن حضور داشته باشیم را تماشا نکنند. البته حق هم دارند. ما با کار بدون برنامه خودمان به جای اعتمادسازی، اعتماد زُدایی کردیم.

  • لایو را بدون عنوان رها نکنید

گاهی چیزهای کوچکی وجود دارند که با وجود قد و قواره نیم‌وجبی‌شان نقشی غیر قابل جایگزین را بازی می‌کنند. عنوان‌ها در لایو، چنین نقشی دارند. نوشتن عنوان لایو‌ها بخشی از ماجرای لایو مارکتینگ است که هنوز هم بعضی از پیج‌ها آن را رعایت نمی‌کنند.

همان زمانی که می‌خواهیم لایو را برگزار کنیم از ما یک تایتل درخواست می‌شود. بهترین کار این است که موضوع را بنویسیم و لایو را بدون تایتل نگذاریم.

چون این امکان وجود دارد که افراد جدیدی چند دقیقه پس از برگزاری لایو به آن بپیوندند. اگر تایتلی وجود نداشته باشد سر از کار ماجرا درنمی‌آورند و چه بسا که آن را ترک کنند.

  • از قدرتمندی اتصال اینترنت خود، خاطر جمع شوید

حتما قبل از برگزاری لایو، کیفیت اتصال خودتان به اینترنت را بررسی کنید. شاید تصمیم بگیرید که این کار را با یک اکانت یا گوشی دیگر انجام دهید.

اصلا مهم نیست. چون بررسی کردن کیفیت اینترنت، بخشی بسیار مهم در فرایند برگزاری لایو است.

اگر اینترنت شما اتصال قدرتمندی نداشته باشد هم شما به عنوان میزبان لایو و هم کاربران که در حال تماشای آن هستند تجربه بدی را از سر می‌گذرانند. با یک بار تست کردن می‌توانیم خیال خودمان را از این بابت راحت کنیم.

  • برای طراحی کال تو اکشن، زمان بگذارید

قبل از اینکه به سراغ این نکته برویم به شما پیشنهاد می‌کنم که به مقاله «کال تو اکشن» سر بزنید و پس از درک این مفهوم و چرایی آن به این بخش بازگردید. من فرض را بر این می‌گذارم که شما یا آن مقاله را مطالعه کردید یا از قبل در مورد «CTA» اطلاعات دارید و اما اصل مطلب:

ما در هر محتوایی که تولید می‌کنیم به شکلی، کاربران را به سمت انجام یک اقدام سوق می‌دهیم. لایو مارکتینگ هم از این ماجرا سوا نیست و باید یک یا چند درخواست از کاربرانمان داشته باشیم.

بنابراین، باید کال تو اکشنی که کاربران را به انجامش تشویق می‌کنیم، به اندازه کافی شفاف باشد و به دور از صغرا کبری پیچیدن، اصل ماجرا را به اطلاعشان برساند.

محل انجام این کار می‌تواند در ابتدا، میانه یا انتهای لایو باشد. البته پیشنهاد می‌کنم که این کار را نزدیک انتهای لایو انجام دهید.

این کال تو اکشن، هر چیزی می‌تواند باشد؛ از دعوت به شرکت در لایو بعدی بگیر تا معرفی محصول یا سرویس، فالو کردن پیج، شرکت در مسابقه و … .

سعی‌تان را بر این بگذارید که کال تو اکشنتان جذاب، ساده و به دور از پیچیدگی باشد؛ مثلا می‌توانید بگویید: «فقط تا دو روز دیگر فرصت دارید که این محصول را با 40 درصد تخفیف از ما دریافت کنید.» یادتان باشد که نباید تعداد کال تو اکشن‌ها از یکی دو عدد فراتر بروند. چون به جز سردرگم کردن مخاطب، فایده دیگری ندارند.

  • ماجرای ضبط کردن و انتشار لایوها

ما می‌توانیم لایو را ضبط کرده و آن را در اینستاگرام منتشر کنیم. در این بخش، دو پیشنهاد برایتان دارم:

  1. حتما ویدیو را ذخیره کنید
  2. ویدیو را در «IGTV» اینستاگرام منتشر کنید تا کسانی که موفق به شرکت در لایو نشدند آن را تماشا کنند.

البته گرفتن تصمیم نهایی در این موضوع باید با نگاه به استراتژی و برنامه‌های شما صورت بگیرد اما در کل، پیشنهاد می‌دهم که این کار را انجام دهید.

اگر خواستید به سمت «IGTV» بروید حتما از قبل، تصویر کامل آن لایو را آماده کنید تا از همان‌جا مستقیم به «IGTV» برود و در همان بخش هم آن را معرفی کنید.

چند پیشنهاد جان‌دار برای لایوهای ذخیره شده!

پیشنهادهایی که در ادامه با هم در موردشان حرف می‌زنیم در موضوع «بازاریابی محتوایی» جای می‌گیرند و انجام آنها می‌تواند بسیار هم مفید باشد. اما آنها چه هستند؟ برایتان خواهم گفت.

  • فقط به «IGTV» بسنده نکنید

وقتی لایو خود را ذخیره می‌کنید جدا از اینکه می‌توانید آن را در «IGTV» منتشر کنید، این امکان را به دست می‌آورید که آن را در بسترهای دیگری مانند سایت خودتان یا حتی آپارات منتشر کنید.

این کار باعث می‌شود محتوایی که برای آن زحمت کشیده‌اید در دسترس افراد بیشتری قرار بگیرد و با دست پُرتری به سوی شما بازگردد.

  • بازآفرینی را دریابید

تولید محتوای ویدیویی، فقط یکی از چندین و چند فرمت محتوایی است. این موضوع، پنجره فرصت‌های تازه را به رویتان باز می‌کند.

به این ترتیب، شما می‌توانید محتوای خود را به یک مقاله متنی یا فرمت صوتی هم تبدیل کنید و آن را در پادگیرهای مختلف منتشر سازید.

ما در مورد موضوع «بازآفرینی محتوا» در مقاله «تعریف بازنشر، بازسازی و بازآفرینی محتوا» بسیار سخن راندیم و با مثال‌های فراوانی، موضوع را باز کردیم.

اگر در این زمینه به اطلاعات عمیق‌تری نیاز دارید حتما آن گفتار را به تماشا یا گوش بنشینید. شما با یک بار تولید محتوا و بازآفرینی آن به فرمت‌های متفاوت می‌توانید به بیشتر دیده شدن این محتوا کمک کنید.

  • جوجه‌هایتان را ابتدا و انتهای لایو بشمارید!

ابتدا و انتهای یک چیز، ماجرا یا حتی عاقبت انسان، دو بخش بسیار مهم از یک روایت را تشکیل می‌دهند. این موضوع در لایو مارکتینگ هم جاری است و نباید آن دست‌کم گرفت. باید سعی کنیم که شروعمان عالی، جذاب و پر از قلاب باشد تا هر کسی که با هدف محک زدن ما وارد لایو شد، چنان سر جایش میخکوب شود که فکر رفتن به دیگر جاها به ذهنش نرسد.

با این حساب، شروع لایومان نباید خسته‌کننده، کُند، بی‌حساب و کتاب و هردَم‌بیلی باشد. نباید پای موضوع‌های بی‌ربط را به لایومان باز کنیم و با دستان خودمان سررشته کار را به باد بدهیم. چون این کار، جز پراندن کبوترهایی که جَلد بوم لایومان شده‌اند، حاصل دیگری ندارد.

از طرفی، انتهای ماجرا هم بسیار مهم است. اگر لایوی که برگزار می‌کنیم پایانی خوب و تاثیرگذار داشته باشد می‌توانیم انتظار داشته باشیم که مخاطب در لایوهای بعدیمان هم شرکت کند و تا انتها همراهمان باشد.

چون این دقیقه‌های آخر، حکم مُهری را دارند که قبولی یا مردودی یک لایو را پای کارنامه‌اش می‌زنند و تصویر نهایی ما را در ذهن کاربر به یادگار می‌گذارند. به این ترتیب، یک لایو با آغاز و پایان خوب، مسیری دوبانده را برای لایوهای بهتر و عالی‌تر آینده می‌سازد.

چگونه میان لایو موفق و ناموفق، خط بکشیم؟

شاید این پرسش برایتان مطرح شود که: «با این همه نکته، از کجا بفهمیم که لایو ما موفق بوده یا اینکه نه، به جاده خاکی زده است؟» در پاسخ باید بگویم که دو را پیش پایتان قرار دارد:

راه اول: فیدبک گرفتن از شرکت کنندگان

شما می‌توانید با پرسیدن سوال از کاربران نظرشان را در مورد لایو، جویا شوید.

دوم: تکیه زدن بر دیوار تحلیل

وقتی می‌بینیم که در ابتدای لایو، 50 نفر وارد شدند و در انتها 40 نفر باقی مانده‌اند می‌توانیم آن را به عنوان نویدی امیدبخش نسبت به موفق بودن لایومان در نظر بگیریم.

چون در کل به ما نشان می‌دهد که نرخ ریزش، چندان هم زیاد نبوده و مخاطب، محتوایی که برایش تولید کرده‌ایم را دوست داشته است.

بعدها اگر بخواهیم آن را به صورت «IGTV» یا فرمت‌های دیگری مانند متن یا صدا تبدیل کنیم هم می‌دانیم که محتوای ما مخاطب خوب خودش را دارد.

پاسخ به 3 پرسش تماشایی در مورد لایو مارکتینگ

در ادامه گفتگویمان به سراغ سه پرسش متداول می‌رویم که شاید از سینمای ذهن شما هم گذشته باشند:

  1. چطور می‌توانیم تعداد بیننده‌های لایومان را افزایش دهیم؟

شاید شما تجربه چندانی در برگزاری لایو اینستاگرام نداشته باشید یا اینکه پیجتان اولین لایوهایش را تجربه می‌کند و کاربرانتان هنوز به این ماجرا عادت نکرده‌اند. برای این کار باید از چند جهت، دست به کار شوید:

  • تنور را روشن کرده و ماجرا را در خود اینستاگرام اطلاع رسانی کنید

می‌توانیم این کار را از طریق استوری اینستاگرام انجام دهیم. به نظر من بهتر است که فرایند اطلاع رسانی را در چند استوری پشت سر هم بگذاریم و در آن داستانی را روایت کرده و در انتها به کاربران بگوییم که قرار است راجع به این موضوع در فلان روز و فلان ساعت حرف بزنیم.

حتی می‌توانیم برای جذاب‌تر شدن ماجرا از فیچر «Count Down» استفاده کنیم و به صورت عملی نشان دهیم که لایو ما در چند دقیقه، روز و ساعت دیگر، برگزار می‌شود. اگر کاربران روی آن کلیک کنند زمانی که لایو برگزار می‌شود برای آنها یک پوش نوتیفیکیشن ارسال می‌شود و از آغاز آن با خبر می‌شوند.

  • از پتانسیل‌های تلگرام بهره بگیریم

اگر کانال تلگرام یا یک ربات فعال تلگرامی دارید می‌توانید از آن طریق هم اطلاع رسانی کنید.

  • ایمیل و اس ام اس را به خدمت بگیرید

اگر لایو اینستاگرامی شما مفید و متفاوت است می‌توانید از ایمیل و پیامک برای خبر کردن مخاطبانتان کمک بگیرید؛ مثلا به آنها ایمیل یا پیامک یادآوری ارسال کنید و بگویید که فلان ساعت یا دقیقه دیگر، لایو اینستاگرامی برگزار می‌شود.

این نکته را به یاد داشته باشید که ارسال ایمیل و اس‌ام‌اس، بخشی از دیجیتال مارکتینگ و در شمار روش‌های بازاریابی اجازه‌ای قرار می‌گیرد و ما نمی‌توانیم بدون داشتن دلیل مناسب به کاربران پیامک یا ایمیل ارسال کنیم. پیشنهاد می‌کنیم مقاله «بازاریابی اجازه‌ای چیست؟» را مطالعه کنید.

  • از کاربران برای جذب کاربران استفاده کنید

وقتی لایو در حال برگزاری است می‌توانیم از مخاطبانمان بخواهیم که دیگران را به تماشای این لایو دعوت کنند. کاربران می‌توانند با شیر یا استوری کردن لایو، نرخ تماشا را افزایش دهند.

  1. بهترین زمان برای برگزاری لایو اینستاگرام چه هنگامی است؟

برای کشف این ماجرا باید ببینید که فالوورهای اینستاگرام شما در چه زمان‌هایی فعال هستند. راه دیگری که می‌تواند در کشف بهترین زمان برگزاری لایو به شما کمک کند، تجربه‌ای است که از لایوهای قبلی به دست آورده‌اید. باید ببینید که لایوهای شما در چه ساعتی از شبانه‌روز و چه روزی از هفته، مخاطب بیشتری دارند.

برای پیدا کردن بهترین زمان از بیزنس پروفایل‌تان کمک بگیرید و مقاله «بهبود نرخ تعامل به کمک بیزنس پروفایل اینستاگرام» را بخوانید.

  1. برای برگزاری یک لایو مارکتینگ موفق چه ابزارهایی به کارمان می‌آیند؟

اولین ابزاری که به هنگام برگزاری لایو اینستاگرامی به آن نیاز داریم «هولدر موبایل» است. استفاده از هولدر به ما کمک می‌کند تا گوشی خود را بدون حرکت و ثابت نگه داریم.استند موبایل مناسب برای لایو اینستاگرامی

از طرفی با توجه به زمان طولانی لایوها، نگه داشتن آن با دست هم کار عاقلانه‌ای به شمار نمی‌رود. چون دستمان زود خسته می‌شود، تصویر به هم می‌ریزد و حواس مخاطب هم پرت می‌شود.

استفاده کردن از سه پایه موبایل به هنگام اجرای لایوهای چند نفره یا زمانی که می‌خواهید گوشی با فاصله از شما قرار بگیرد هم به کارتان می‌آید. می‌توانید هولدر و سه پایه موبایل را از این صفحه تهیه کنید.

مورد آخر، استفاده کردن از یک هندزفری یا میکروفون یقه‌ای است. به ویژه، استفاده از میکروفون یقه‌ای بسیار مناسب است چون صدای با کیفیتی را به گوش مخاطب می‌رساند.می‌توانید میکروفون یقه‌ای را هم از این صفحه تهیه کنید.

خلاصه‌ای از آنچه با هم در لایو اینستاگرامی موفق گفتیم:

  • لایو اینستاگرام، یک ویژگی است که به شما امکان پخش ویدیوهای زنده و طولانی را می‌دهد.
  • «تاثیر مثبت محتوای زنده روی مخاطب»، «افزایش اعتمادسازی»، «نزدیک‌تر شدن به مخاطب» و «تاثیر مثبت روی الگوریتم‌های اینستاگرام» از دلایلی هستند که کسب و کارها را به سمت برگزاری لایو اینستاگرامی تشویق می‌کنند.
  • لایوها بسته به موضوعشان انواع مختلفی دارند؛ مثلا: «لایو مسابقه»، «لایو مصاحبه»، و «لایو پشت صحنه» نمونه‌هایی از این دست هستند.
  • یک لایو اینستاگرامی موفق، هدف مشخصی دارد و در تمام طول پخش زنده، آن هدف را دنبال می‌کند.
  • نیازی نیست که در تمام طول برگزاری لایو، کامنت‌ها را باز بگذارید. می‌توانید بخش پرسش و پاسخ را به بخش انتهایی لایو انتقال دهید.
  • حتما قبل از برگزاری لایو مصاحبه‌ای یا گفتگومحور، موضوع‌های اصلی گفتگو را با مهمان یا میزبان، هماهنگ کنید.
  • برای لایوهای خود یک عنوان در نظر بگیرید و حتما از کیفیت اتصال اینترنت خود مطمئن شوید.
  • با ذخیره کردن لایوتان می‌توانید آن را بازآفرینی کرده و در اختیار افراد بیشتری قرار دهید.
  • استفاده از ابزارهایی مانند «هولدر موبایل» یا «میکروفون یقه‌ای» به شما کمک می‌کند تا لایو حرفه‌ای‌تری برگزار کنید.

نظر شما چیست؟

بهترین و بدترین تجربه‌ای که از برگزاری یا شرکت کردن در لایو اینستاگرام داشتید چه بود؟

لطفا ماجرای خودتان را در بخش گپ و گفت دیجیتالینگ با ما در میان بگذارید.

آموزش بازاریابی در اینستاگرام
ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up
طراحی و توسعه توسط