دنیایی که در آن زندگی میکنیم، روز به روز به سمت تخصصیتر شدن پیش میرود. در این قرن پر از هیاهو، افرادی به موفقیتهای بزرگ میرسند که مسیر حرکت خود را از کل به جز تغییر دهند. شاید در سرزمین جزئیات، افراد کمتری زندگی کنند اما آنها مشتری واقعی محصولات یا خدماتی هستند که آن فرد متخصص ارائه میدهد.
در دنیای دیجیتال هم کلمههای طولانی و دم دراز، نماینده ورود به دنیای موضوعهای تخصصیتر هستند. در این قسمت از دیجیتالینگ، باب آشنایی را با سه نوع اصلی از کلمات کلیدی باز میکنیم، علت اهمیت کلمات کلیدی دم دراز را جویا میشویم، نقاط قوت و ضعف آنها را زیر ذرهبین میبریم و به دنبال روشهایی برای کشف آنها میگردیم.
اگر میخواهید صدر نشین بهترین نتایج گوگل در زمینه کاری خودتان باشید، تا پایان این گفتگوی پر از دُم! با ما همراه باشید.
کلمههای کلیدی با انواع دُمهایشان در پادکست زیر هم حضور دارند. برای گوش دادن به این ماجرا کلیک کنید.
با سه نوع اصلی از کلمات کلیدی آشنا شوید
پیش از اینکه مطلب را شروع کنیم از شما انتظار داریم با «مفهوم کلمه کلیدی» آشنا باشید تا با مطالعه ادامه مطلب درک عمیقتری به این موضوع داشته باشید.
وقتی پای آناتومی کلمههای کلیدی را وسط میکشیم، با سه دسته رو به رو میشویم:
- دم کوتاه
- دم متوسط
- دم دراز
بیایید تکتک آنها را بررسی کنیم:
کلمه کلیدی دم کوتاه؛ مبهم و بسیار خلاصه
در اصطلاح به آنها «Short tail keywords» و «head keywords» میگویند. وقتی شما در گوگل، مفهومهای تک واژهای یا دو واژهای مثل «خانه»، «لپتاپ»، «دیجیتال مارکتینگ» و … را مینویسید از کلمههای کلیدی دم کوتاه استفاده کردهاید.
در این بین هم شما و هم گوگل میدانید که جستجوی خودتان را دقیق انجام ندادهاید. چون وقتی سرچ میکنید «خانه» مشخص نیست که منظورتان خرید خانه است یا میخواهید طراحی داخلی خانهها را برانداز کنید.
کلمه کلیدی دم متوسط؛ میانهرو و رایج
به این نوع از کلمههای کلیدی «Mid Tail Keywords» میگویند. کلمههای کلیدی دم متوسط از در کنار هم قرار گرفتن دو یا سه واژه تشکیل شدهاند؛ مثلا «خرید خانه در تهران»، «خرید لپ تاپ» و«آموزش دیجیتال مارکتینگ» از همین موارد هستند.
این نوع از کلمههای کلیدی دید بیشتری به مخاطب و گوگل میدهند؛ مثلا وقتی میگوییم: «خرید خانه ویلایی» دقیقا مشخص است که به دنبال یک واحد آپارتمان نیستیم و به جای اجاره کردن میخواهیم خرید کنیم.
پاسخ به یک پرسش متداول: آیا کلمههای کلیدی دم متوسط، ضروری هستند؟
برخی آبشان با کلمههای کلیدی دم متوسط در یک جوی نمیرود و میگویند: «تکلیف کلمههای کلیدی دم کوتاه و دم دراز که روشن است. پس دیگر چه نیازی به کلمههای کلیدی دم متوسط وجود دارد؟» در پاسخ باید بگویم که از نظر من، تفکیک این موضوع میتواند نتیجه بهتری را برایمان به دنبال داشته باشد.
البته شاید شما ترجیح بدهید که کلمههای کلیدی دم متوسط را با کلمههای کلیدی دم کوتاه ترکیب کنید. اشکالی هم ندارد.
کلمه کلیدی دم دراز؛ طولانی و بیشیله پیله
این نوع از کلمههای کلیدی که به آنها «Long Tail Keywords» میگویند بیش از چهار واژه را در بر میگیرند؛ مثلا وقتی سرچ میکنیم: «خرید خانه در تهران با یک میلیارد بودجه»، «خرید لپتاپ ایسوس مدل k556u»، «بهترین دوره آموزش دیجیتال مارکتینگ» و … دیگر همهچیز را برای مخاطب و گوگل روشن کردهایم.
[color-box]بهتر است قبل از تمرکز کردن در ماجرای کلمات کلیدی، سری به استراتژی محتوایتان بزنید و تکلیفتان را با هدفتان روشن کنید؛ مثلا آیا به دنبال ورودی بیشتر هستید یا اینکه میخواهید فروشتان را افزایش دهید؟ فقط باید یادتان باشد که هر چه کلمه کلیدی طولانیتر میشود، کمتر سرچ میگردد و از آن طرف، فروش، ثبتنام، بازدید و در کل، نتیجه بیشتری را برایتان به دنبال دارد. علت این تاثیر هم چیزی نیست جز شفاف بودن کلمههای کلیدی دم دراز.[/color-box]
اهمیت کلمات کلیدی طولانی با روایت یک داستان از مرکز خرید موبایل
شاید با خودتان بگویید که دانستن کلمات دم دراز چه فایدهای برایمان دارند؟ به نظر من، بهتر است از خودمان بپرسیم که کلمات کلیدی دم دراز چه ماجرایی از مخاطب را برای ما بازگو میکنند؟ اجازه بدهید مثالی برایتان بزنم.
تصور کنید که اینترنت وجود ندارد و من هم هیچ اطلاعی راجع به فناوریهای گوشی ندارم. از طرفی ۱۰ میلیون تومان بودجه برای خرید گوشیام کنار گذاشتهام. شال و کلاه میکنم و به یکی از پاساژهای نزدیک خانهام میروم.
با ورود به پاساژ، یکی از مغازهها را انتخاب میکنم و به فروشنده میگویم که من یک گوشی موبایل میخواهم که بتوانم با آن اپلیکیشنهای اینستاگرام، تلگرام و … را باز کنم، کیفیت دوربین خوبی داشته باشد، سرعتش خوب باشد و … . فروشنده هم بر اساس نیازهای من، تعدادی گوشی پیشنهاد میکند.
آنجا است که من با سیستم عامل آشنا میشوم و تازه میفهمم که باید میان «اندروید» و «IOS» یکی را انتخاب کنم. تصور کنید که من آن روز خریدم را انجام نمیدهم.
روز بعد دوباره به همان پاساژ میروم. اما این بار اطلاعات بیشتری دارم و تصمیم گرفتهام که گوشی سامسونگ بخرم. در نتیجه، فقط به دنبال مغازههایی میروم که گوشی سامسونگ میفروشند. از بین مدلهای مختلف سامسونگ و با توجه به بودجهام تصمیم میگیرم که گوشی سامسونگ گلکسی سری A را بخرم.
وقتی ماجرای خرید، جدیتر میشود
اکنون انتخابم شفافتر شده است و تقریبا میدانم که چه میخواهم. اما امروز هم خریدم را انجام نمیدهم. روز بعد دوباره به پاساژ برمیگردم و این بار تنها به سراغ مغازههایی میروم که گوشی سامسونگ گلکسی سری A را میفروشند و بعد از گرفتن یک مشورت، در نهایت تصمیم میگیرم که مدل ۵۱ از این سری را خریداری کنم. ماجرای خرید گوشی، سه روز طول کشید. من در این بازه زمانی، از فردی که هیچ اطلاعی راجع به گوشی نداشت به خریدار هدفمند یک مدل خاص، تغییر ماهیت دادم.
حالا بیایید همین موضوع را در فضای اینترنت شبیهسازی کنیم:
روز اول من سرچ میکنم: «موبایل» گوگل هم کلی سایت با موضوع موبایل را پشت سر هم ردیف میکند. من هم در سایتها میگردم و آیتمها را بررسی میکنم. چون دقیقا نمیدانم که چه موبایلی میخواهم. روز بعد سرچ میکنم: «خرید موبایل سامسونگ مدل فلان» چون حالا موضوع برایم شفافتر شده است.
عبارتهایی که در روزهای دوم و سوم سرچ میکنم در شمار کلمات کلیدی طولانی دم دراز قرار میگیرند. تفاوت بزرگ کلمههای کلیدی اصلی و دم دراز در اینجا مشخص میشود. من در روز اول وقتی در حال کسب اطلاعات بودم از کلیدواژههای اصلی استفاده کردم؛ اما در روزهای بعدی چون میدانستم که چه میخواهم و قبلا درباره آن اطلاعات کسب کرده بودم با هدف خرید آن محصول، سرچ خود را انجام دادم.
با این وجود نمیتوانیم بگوییم که کلمههای کلیدی دم کوتاه، بی اهمیت هستند. در واقع، هر کدام از این کلمههای کلیدی، هدف متفاوتی را نشانه رفتهاند.
الاکلنگی جالب میان نقطه ضعف و قوت کلمههای کلیدی دم دراز
شاید بزرگترین نقطه ضعف کلمههای کلیدی طولانی و دم دراز این باشد که کمتر از کلمههای کلیدی اصلی جستجو میشوند؛ مثلا تعداد کسانی که سرچ میکنند: «خرید موبایل» بسیار بیشتر از کسانی است که سرچ میکنند: «خرید موبایل سامسونگ گلکسی سری A» البته شاید نتوان آن را یک نقطه ضعف در نظر گرفت. حتی اگر مغازه فیزیکی هم داشته باشید شاید روزانه از بین هزار نفر مراجعه کننده، فقط ۱۰ نفر از شما خرید کنند.
الباقی مراجعه کنندهها فقط به دنبال این هستند که از شما اطلاعات بگیرند و بعد از چند بار مراجعه، احتمالا خرید خود را انجام میدهند. شاید حتی بتوانیم این مورد را نوعی مزیت هم در نظر بگیریم.
چون صاحبان سایتهای بزرگ، بیشتر به دنبال افزایش ترافیک و کلمههای کلیدی اصلی هستند. به همین دلیل، تمرکز روی کلمات کلیدی دم دراز میتواند برای سایتهای تازهکار که توانایی رقابت با سایتهای بزرگ را ندارند مزیت بزرگی به شمار رود و کاربران با کیفیتتری را به سمتشان روانه کند.
البته اگر شما صاحب یک سایت خبری یا محتوامحور هستید، افزایش ترافیک به نکته کلیدی فعالیتتان تبدیل میشود. پس بهتر است تمرکز بیشتری را روی کلمههای کلیدی اصلی بگذارید تا از این راه بتوانید کاربران بیشتری را به سمت خود هدایت کنید. در واقع، انتخاب نوع کلمههای کلیدی به استراتژی شما در تحقیق کلمههای کلیدی برمیگردد.
چگونه کلمههای کلیدی دم دراز را پیدا کنیم؟
وقتی که یک عبارت را در گوگل سرچ میکنیم، قبل از اینکه دکمه اینتر را بزنیم، گوگل تعدادی عبارت پیشنهادی را به ما نشان میدهد. این عبارتها قبلا از سوی کاربران سرچ شدهاند و گوگل برای راحتی کارمان آنها را به ما پیشنهاد میدهد.
بخش بعدی که میتوان برای استخراج کلمههای کلیدی دم دراز از آن استفاده کرد، قسمت پایین صفحه نتایج جستجو است. گوگل در این بخش، تعدادی جستجوی مرتبط به شما نشان میدهد. بخشی از این عبارتها به «long tail keywords» مربوط میشوند.
بهترین ابزار خارجی که خودم از آن استفاده میکنم و برای وب فارسی نتیجه میدهد «keywordtools.io» است. البته قبلا راجع به آن با هم صحبت کردهایم.
ابزارهای زیادی برای این کار وجود دارند اما متاسفانه برای وب فارسی خوب جواب نمیدهند. ابزارهایی مانند: «KW Finder»، «Moz» و «Ahrefs» هم در شمار برترینهای این ماجرا قرار میگیرند؛ مثلا ابزار «KWFinder» بخشی به نام «AutoComplete» دارد که میتوانید از آن برای تحقیق کلمات کلیدی استفاده کنید.
محدودیتها و راهحلها در مسیر تحقیق کلمات کلیدی
ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی، محدود هستند و برای استفاده تمام و کمال از خدماتشان باید نسخه پریمیوم آنها را خریداری کرده یا از اکانتهای اشتراکی استفاده کنید.
اگر نمیخواهید هیچ کدام از این دو کار را انجام دهید میتوانید از «ابزار رایگان یافتن کلمات کلیدی» که در بازارچه دیجیتالینگ وجود دارد استفاده کنید.
در این گوگل شیت رایگان با وارد کردن هر کلمه کلیدی، عبارتهای پیشنهادی موجود در گوگل برایتان به نمایش در میآیند و به ترتیب حروف الفبا در کنار هم قرار میگیرند. استفاده کردن از این گوگل شیت در یافتن کلمههای کلیدی دم دراز به شما کمک شایانی خواهد کرد.
نکتهای مخفی که در بخش Performance سرچ کنسول به انتظارتان نشسته است
حتما بعد از شش ماه یا یک سال از آغاز کار سایتتان به قسمت «performance» سرچ کنسول بروید. با مشاهده آن قسمت متوجه میشوید که کلیدواژههای بسیاری هستند که در آنها جایگاه خوبی ندارید ولی دم دراز هستند و میتوانند کاربران با کیفیتی را برایتان به دنبال داشته باشند. بنابراین میتوانید برایشان محتوا تولید کنید، صفحهای را به آنها اختصاص دهید و آن را بهبود ببخشید. پس همیشه حواستان به سرچ کنسول باشد.
در آخر به شما توصیه میکنم که هیچوقت از رقبا غافل نشوید. چون آنها هم به همان کارهایی سرگرم هستند که شما هستید. در این زمینه میتوانید از ابزار الکسا – البته نسخه حرفهای آن – استفاده کنید تا بفهمید که هر سایتی با چه عبارتهایی بالا است و از این راه بتوانید عبارتهای دم دراز خودتان را بسازید.
[posts-cta title=”چگونه مسیرمان به سمت کشف کلمات کلیدی دم دراز را هموارتر کنیم؟” btn-text=”ورود به دوره آموزشی تحقیق کلمات کلیدی” btn-link=”https://digitaling.org/product/keyword-research/” target=”_blank”]پیشنهاد ما به شما، شرکت کردن در دوره تحقیق کلمات کلیدی است. ما در طول این دوره ویدیویی چهار ساعته در کنار آموزشهای تخصصی که در زمینه کلمههای کلیدی ارائه دادهایم از ابزارهای گوناگونی مثل: «keyword tool»، «KWFinder» و … استفاده کردیم و روش کار با آنها را در قالب یک پروژه به شما نشان دادیم.
[/posts-cta] [posts-cta title=”کلیدواژهها کجای دنیای سئو ایستادهاند؟” btn-text=”دوره آموزشی سئو در تولید محتوا” btn-link=”https://digitaling.org/product/seo-content/” target=”_blank”]به دنبال نشاندن میخ سئو در دیوار مهارتهایتان هستید؟ میخواهید سئو را به صورت حرفهای، اصولی، واقعی، کاربردی و در قالب پروژه و تمرین یاد بگیرید؟به دنبال دورهای میگردید که در آن مدرس پا به پای شما پیش بیاید و به پرسشهایتان پاسخ دهد؟ دوره سئو محتوا همان گمشدهای است که به دنبالش میگردید.
ما در طول این دوره آموزشی ویدیویی 8 ساعته، ترکیبی از تجربهها، آموختهها و مهارتهای چندین ساله خود را به دست شما رساندهایم.
[/posts-cta]خلاصهای از آنچه با هم در کلمات کلیدی دم دراز گفتیم:
- کلمات کلیدی به سه دسته اصلی «دم کوتاه»، «دم متوسط» و «دم بلند» تقسیم میشوند.
- قبل از تمرکز کردن در ماجرای کلمات کلیدی بهتر است سری به استراتژی محتوایتان بزنید و تکلیفتان را با هدفتان روشن کنید.
- کلمههای کلیدی طولانی و دم دراز، بیشتر از دو یا سه واژه هستند و عبارتی مستقل را تشکیل میدهند.
- «Long tail keywords»، هدف اصلی مخاطب را به شکلی روشن و شفاف بیان میکنند.
- مواردی مانند «بخش عبارتهای پیشنهادی و جستجوهای مرتبط در گوگل»، «io»، «Ahrefs»، «Moz» و سرچ کنسول گوگل از ابزارهای خوب برای استخراج کلمات کلیدی طولانی و دم دراز به شمار میروند.
تجربه شما چیست؟
شما چطور و از چه راهی کلمات طولانی و دم دراز را پیدا میکنید؟
لطفا نظرتان را در بخش گپ و گفت دیجیتالینگ با ما در میان بگذارید.
خفه کردم خودمو با دیجیتالینگ:)) هم اینترنت داریم تو کوپه هم فیلم گذاشتم خونواده سرگرم شن. بدین شکل خلاصه:))
سپاس از کامنت بامزهتون خانم نوشین?
خوشحالیم که دیجیتالینگ در سفر هم یار و همراه شما بوده
ممنون که این موضوع رو باهامون در میون گذاشتین??