زمان، یک گنج ارزشمند است؛ اما حتی در انباری از گنجهای گرانبها هم برخی از گنجها از بقیه ارزشمندتر هستند. زمان هم همینطور است.
کشف بهترین زمان برای حرف زدن، حرکت کردن، حاضر شدن، غذا خوردن یا حتی استراحت کردن میتواند تفاوت زیادی را در زندگی ما ایجاد کند. ماجرای کشف بهترین زمان در انتشار محتواها هم اهمیت ویژهای دارد.
در این قسمت از دیجیتالینگ به موضوع «بهترین زمان انتشار محتوا» میپردازیم، به دنبال راهی برای یافتن زمان طلایی خودمان میگردیم و با چرخه سهگانه کشف بهترین زمان انتشار خودمان آشنا میشویم. اگر محتواهایی که تولید میکنید با وجود رعایت کردن تمام فاکتورها، باز هم دیده نمیشوند تا پایان این ماجرا با ما همراه باشید.
زمان در پادکستها هم جاری است. میتوانید با گوش دادن به این پادکست، ایدهای برای کشف بهترین زمان انتشار پیدا کنید.
آیا چیزی به نام «بهترین زمان انتشار» وجود خارجی دارد؟
بهترین زمان انتشار محتوا، نکتهای است که باید برای کشف آن، گیوههایتان را ور بکشید.
اگر بخواهم رک و پوست کنده پاسختان را بدهم باید بگویم: «خیر». چنین چیزی وجود ندارد. البته اگر چنین چیزی وجود داشت چقدر عالی میشد؛ مثلا اگر میدانستیم گذاشتن پست یا استوری در اینستاگرام، دادن پیامک یا ارسال کردن یک محتوا در کانال یا گروههای تلگرامی در فلان ساعت مشخص، باعث میشود که نرخ کلیک و بازدید سر به فلک بکشند دیگر لازم نبود این همه به خودمان زحمت بدهیم.
تنها کافی بود همه این زمانها را در یک فایل پیدیاف جمعآوری میکردیم و دقیقا بر اساس آن پیش میرفتیم؛ اما این ماجرا خیالی بیش نیست. چون ما باید بهترین زمان انتشار را برای محتوا و مخاطب خودمان کشف کنیم. در واقع، این ماجرا از یک گروه مخاطب به گروه مخاطب دیگر فرق میکند و دقیقا به همین دلیل است که نمیتوانیم نسخهای همهکاره برای زمان انتشار پیدا کنیم.
تکلیف سایتهای خارجی با آن زمانبندیهای دقیقی که ارائه میدهند چیست؟!
شاید میان صحبتهای من و محتواهایی که به طور ویژه در این مورد نوشته شدهاند تفاوتهای بزرگی را مشاهده کنید. چون در برخی از این سایتها، محتواها و حتی اینفوگرافیکهایی میبینید که در آن به تفکیک روز و ساعت، بهترین زمان انتشار برای پستها و مقالهها را نوشتهاند. حتی شاید اینطور فکر کنید که با انجام دقیق این زمانبندی، موفق هم میشوید.
اما چنین چیزی در عمل جواب نمیدهد؛ به چند دلیل:
- زمان آنها با زمان ما متفاوت است؛ مثلا روز جمعه برای آنها و ما دو معنی بسیار متفاوت را میدهد.
- مخاطب ما و آنها با هم فرق دارد.
من انتظار دارم وقتی مقاله «پرسونا چیست؟» را خواندید یا «تمپلیت پرسونای مشتری دیجیتالینگ» را بررسی کردید دیگر به اینکه فلان سایت خارجی، فلان توصیه کلی را به همه کرده است، فکر نکنید. اگر هنوز این مقاله و فایل را بررسی نکردهاید، حتما بعد از تمام شدن این مقاله به طور مفصل و دقیق آنها را بررسی کنید.
چگونه کلید بهترین زمان انتشار محتواهای خودمان را پیدا کنیم؟
استفاده از چرخه سهگانه بهترین زمان انتشار محتوا، مسیر جستجوی شما را هموارتر میکند.
من چرخهای به نام «چرخه بهترین زمان انتشار برای خودمان» درست کردهام و دوست دارم که آن را با شما به اشتراک بگذارم. میتوانید از این چرخه ایده بگیرید و از آن در کسب و کار یا برند خودتان استفاده کنید؛ اما این چرخه چه میگوید؟ اجازه بدهید برایتان توضیح دهم.
این چرخه میگوید که ما بر اساس شناختی که از مخاطب خودمان داریم با سه مرحله روبهرو هستیم:
-
در نظر گرفتن تعدادی بازه زمانی که از دل شناخت مخاطب بیرون آمدهاند
مثلا ما میدانیم که مخاطبانمان را کارمندان تشکیل میدهند.
- خوب، حالا این کارمندها چه زمانی از خواب بیدار میشوند؟
- چه وقت گوشی خودشان را چک میکنند؟
- چه ساعتی از روز را در مسیر رفت و آمد به محل کارشان هستند؟
- و … .
چرا این ماجرا مهم است؟ تصور کنید الان ساعت 8 صبح است. مخاطب کارمند من اکنون سر کار است و اگر پست بگذارم به احتمال زیاد دیده نمیشود.
زمان مهم بعدی برای من، ساعت دو بعد از ظهر است. به خاطر اینکه آن زمان، تایم ناهار به شمار میرود و مخاطب من در حال استراحت کردن است. با این حساب، اگر در آن زمان پستی بگذارم به احتمال بسیار زیاد دیده میشود. زمان مهم بعدی برای من، بین پنج تا هفت عصر است. چون معمولا در آن بازه زمانی، کارمندان به خانه برمیگردند.
[color-box] بنابراین، شناخت مخاطبمان به ما کمک میکند تا بازههای زمانی ویژهای را برای خودمان کشف کنیم و از آزمون و خطا یا شانسی عمل کردن، فرسنگها فاصله بگیریم.[/color-box]
مثلا دیگر دستمان میآید که ارسال کردن یک پست ساعت سه نصفه شب یا حتی 10 صبح با روتین زندگی مخاطب من تداخل دارد و پستهایی که در این زمانها میگذارم دیده نمیشوند.
-
انتشار پست و تحلیل کردن؛ حالا وقت عمل است
در این گام، محتوایمان را بر اساس همان زمانهایی که با زیر نظر گرفتن روند زندگی و کار مخاطب استخراج کردیم، منتشر میکنیم. بعد از یک بازه زمانی نه چندان طولانی – مثلا دو هفته پس از انتشار اولین پست – زمان بررسی کردن فرا میرسد. حالا باید آستینهایمان را بالا بزنیم و ببینیم که آیا محتوای ما دیده شده است یا نه؟
برای این تحلیل هم پارامترهای زیادی در بسترهای گوناگون وجود دارند؛ مثلا پارامترهای دیده شدن یک پست در شبکههای اجتماعی با پارامترهای استقبال از یک محتوای متنی در وبسایت، متفاوت هستند. سپس بر اساس نتیجهای که از تحلیلهایمان گرفتهایم، زمانهای انتشار پستها را تغییر میدهیم.
مثلا اگر در طول دو هفته پستهای خود را ساعت هشت صبح منتشر میکردیم برای دو هفته آینده، ساعت هفت شب را انتخاب میکنیم. حتی روزهای انتشار پست را هم تغییر میدهیم تا بازه تازهای را کشف کنیم. پس از این ماجرا، دوباره دادههای به دست آمده را مورد بررسی قرار میدهیم تا بفهمیم نسبت به بازه زمانی قبلی چه تغییری کردهاند؟ کدام بهتر بوده و آیا رشدی داشتهاند یا نه؟
به این ترتیب میتوانیم با دنبال کردن این روش حتی در طول چند ماه، از شیوه عملکرد خودمان، نتیجه تحلیلهایمان و بازخوردی که دریافت کردیم درس بگیریم. در کنار این موارد، ابزارهایی مانند «insights» اینستاگرام هم در شناسایی زمانهایی که کاربرانمان فعال بودهاند به ما کمک میکنند.
چند نکته که باید آنها را به یاد داشته باشید
- گاهی استقبال کردن یا نکردن از یک پست به علتهایی خارج از مسئولیت و محدوده ما بستگی دارند که باید آنها هم کشف کنیم؛ مثلا شاید مناسبت خاصی از دستمان در رفته باشد یا حتی اتفاقی در سطح جامعه رخ داده باشد که در ایران، کم از این ماجراها نداریم!
- گاهی استقبال از برخی محتواها به دلیل ماهیت خاص آنها اتفاق میافتد؛ مثلا محتواهای مسابقهای در شبکههای اجتماعی طرفداران بیشتری نسبت به محتواهای معمولی ما دارند.
حالا که صحبت از مسابقه شد خالی از لطف نیست که گفتار «نحوه ایجاد مسابقه در شبکههای اجتماعی» را به شما معرفی کنیم.
-
یاد گرفتن و بهینه کردن شرایط روی نردبان آگاهی خودمان
برای کشف بهترین زمان انتشار پستها، این چرخه سه مرحلهای باید پیوسته در گردش باشد. این را هم در نظر داشته باشید که زمانهای انتشار پستها در بسترهای مختلف – تلگرام، اینستاگرام، لینکدین و … – حتی با وجود یکسان بودن مخاطبتان باهم فرق دارند؛ مثلا شاید به این نتیجه برسید که ساعت هشت صبح، بهترین زمان برای انتشار محتوا در کانال تلگرامتان است، اما این موضوع در مورد لینکدین یا اینستاگرام و هر بستر دیگری فرق میکند.
آیا میتوان روی نظرسنجی از مخاطبان برای کشف بهترین زمان انتشار، حساب باز کرد؟
شاید استفاده از این چرخه برای شما خسته کننده باشد و این فکر به ذهنتان برسد که به جای این همه دردسر، ماجرا را راست و حسینی از خود کاربران بپرسید؛ مثلا یک نظرسنجی در استوری بگذارید و از آنها بپرسید که بهترین زمان انتشار محتوا برای آنها چه هنگامی است؟ متاسفانه این روش جواب نمیدهد. چون نتیجهها غیر قابل اعتماد هستند.
[color-box]یادتان باشد که نباید نظر آدمها را به عنوان ملاکی برای کارهایتان به حساب بیاورید بلکه باید به رفتارشان چشم بدوزید. اجازه بدهید مثالی برایتان بزنم.[/color-box]تصور کنید من یک نظرسنجی به راه میاندازم و در آن از کاربران میپرسم که: «به نظر شما بهترین زمان برای خوابیدن چه هنگامی است؟» کسانی که در این نظر سنجی شرکت میکنند، بهترین زمان خوابیدن از نظر خودشان را وارد میکنند؛ مثلا شاید خوابیدن راس ساعت 10 شب، بیشترین رای مثبت را از سوی کاربران دریافت کند؛ اما آیا این همان زمانی است که واقعا خودشان در آن هنگام میخوابند؟ به احتمال زیاد اینطور نیست و حتی شاید ساعت سه یا چهار صبح تازه به فکر خوابیدن بیفتند. بنابراین، رفتارها را رصد کنید.
[posts-cta title=”میخواهید موضوع بهترین زمان انتشار را حرفهای یاد بگیرید؟” btn-text=”میخواهم در دوره جامع بازاریابی محتوایی شرکت کنم” btn-link=”https://digitaling.org/product/content-marketing/” target=”_blank”]در فرصت محدود واژههای این مقاله نمیتوان آنطور که باید در این موضوع عمیق شد؛ اما در دوره بازاریابی محتوایی با دستی باز در مورد تمام ریزهکاریهای این موضوع برایتان صحبت کردیم و این ماجرا را همراه با مثالهای واقعی مورد بررسی قرار دادیم.
گذشته از این، تمرینهایی که در این دوره وجود دارند، شما را با واقعیت این موضوع آشنا میکنند. این دوره جامع که موضوع «کشف بهترین زمان انتشار پستها» تنها بخشی از آن را تشکیل میدهد، بیش از ۱۵ ساعت ویدیوی آموزشی حرفهای را در بر میگیرد تا با کمک آن، دستی اساسی بر سر و گوش مهارت بازاریابی محتوایی خودتان بکشید.[/posts-cta]
اگر قصد شرکت در دوره را ندارید بسیار خب ایرادی نیست اما یادگیری بازاریابی محتوایی را ادامه دهید.تیم دیجیتالینگ به شما پیشنهاد میکند که «یادگیری بازاریابی محتوایی» را در نقشه راههای دیجیتالینگ پیدا کرده و مطالعه کنید.
خلاصهای از آنچه با هم در بهترین زمان انتشار محتوا گفتیم:
- چیزی به نام بهترین زمان انتشار محتوا، وجود خارجی ندارد. شما باید با توجه به نوع محتوا و مخاطبتان به چنین زمانی برسید.
- توصیه سایتهای خارجی در مورد بهترین زمان انتشار به دلیل متفاوت بودن موقعیت جغرافیایی، زمانهای کاری و حتی مخاطبان هدف، کاربرد چندانی برای ما ندارند.
- در چرخه سه گانه کشف بهترین زمان انتشار محتوا، سه مورد طلایی «بازههای زمانی که از دل شناخت مخاطب بیرون آمدهاند»، «انتشار پست و تحلیل کردن» و «یاد گرفتن و بهینه کردن شرایط» قرار دارند.
نظر شما چیست؟
شما از چه راهی برای کشف بهترین زمان انتشار محتواهایتان استفاده میکنید؟
لطفا نظرتان را در بخش گپ و گفت دیجیتالینگ با ما در میان بگذارید.