تولید محتوا، موضوعی جذاب و هیجانانگیز است؛ اما تازه نیست. چون هر کدام از ما در طول روز با داستانهایی که برای یکدیگر تعریف میکنیم، متنهای کوتاهی که برای هم مینویسیم و صداهایی که برای دیگری ارسال میکنیم در حال تولید محتوا البته به سبک خودمان هستیم.
ماجرای تولید محتوا از زمانی جالب و البته جدی میشود که بخواهیم این روند تولید را به یک هدف مشخص گره بزنیم، آن را به گوش مخاطبان خاصی برسانیم و حتی از آن به درآمد برسیم.
در این قسمت از دیجیتالینگ به سراغ «تولید محتوا» میرویم، آن را تعریف میکنیم، دلیل اهمیت آن برای کسب و کارها را موشکافی کرده و بازار کار تولید محتوا را زیر ذرهبین میبریم.
اگر به تولید محتوا علاقه دارید یا میخواهید درآمدتان از تولید محتوا را افزایش دهید، حتما تا پایان این گفتار با ما همراه باشید.
صداها هم میتوانند درست به اندازه واژهها شما را با ماجرای تولید محتوا آشنا کنند. برای گوش دادن به پادکست این محتوا از بخش زیر کمک بگیرید.
نوسازی در سال 1400 – نسخه جدید اپیزود??
تعریف سرراست تولید محتوا (تولید محتوا چیست؟)
قبل از دانستن تولید محتوا باید به چیستی محتوا بپردازیم که خوشبختانه در مطلب «محتوا و محتوای دیجیتال چیست؟» به آن اشاره کردیم که پیشنهاد میکنیم آن را مطالعه کنید.
شاید وقتی عبارت «تولید محتوا» به گوشمان میخورد اولین تعریفی که در پرده ذهنمان نقش میبندد چیزی شبیه به این باشد: «تولید محتوا یعنی ما یک محتوای متنی، صوتی یا ویدیویی را خلق کنیم.» این سادهترین تعریف از تولید محتوا است.
البته این تعریف هرچقدر هم که ساده بنظر برسد برای عدهای گنگ است. وقتی به کسانی که متخصص محتوا نیستند در مورد شغلتان توضیح میدهید و میگویید: «من تو کار تولید محتوا هستم» آنها دقیقا متوجه منظور شما نمیشوند و حتی میپرسند: «منظورت از کار محتوا چیه؟ اصلا این کار درآمد داره؟»
البته روند آنلاین شدن کسب و کارها و شرایط به وجود آمده به خاطر کرونا باعث شد که تولید محتوا در نظر افراد غیر متخصص هم به عنوان یک شغل، پذیرفته شود.
چرا کسب و کارها باید به تولید محتوای اصولی اهمیت بدهند؟
این موضوع چند دلیل دارد که دانه به دانه آنها را با هم بررسی میکنیم:
-
نیاز به رابطهسازی عمیق
در بازاریابی ما با آدمها رابطه میسازیم. در تولید محتوا که یکی از بخشهای بازاریابی محتوایی است به این رابطهسازی عمق میدهیم و جاده ناهموار میان خودمان با مشتریان و مخاطبانمان را هموارتر میکنیم. این یکی از دلیلهای اصلی تولید محتوا است که در دل بازاریابی محتوایی میگنجد.
اگر نیاز به اطلاعات دقیق و کامل درباره مفهوم بازاریابی محتوایی به زبان ساده را دارید، پیشنهاد میکنیم گفتار «بازاریابی محتوایی چیست؟» را مطالعه کنید.
-
پاسخ دادن به نیازهای کاربران
مخاطبها بر اساس نیاز خودشان به فضای آنلاین سر میزنند؛ مثلا در اینستاگرام، وبسایتها و … به دنبال محتواهای مورد نیازشان میگردند.
وقتی ما به عنوان یک کسب و کار آن نیازها را بر طرف میکنیم رابطهای میان خودمان و مخاطبان برقرار میسازیم؛ یعنی به طور غیر مستقیم به آنها میگوییم که این محتوا را برای شما آوردیم، میتوانید آن را مصرف کنید فقط در این بین با برند، محصولات و خدمات ما هم آشنا شوید.
-
افزایش اعتمادسازی
اجازه بدهید یک مثال از دیجیتالینگ برایتان بزنم. شاید شما تا الان، یکی از دورههای دیجیتالینگ را خریداری کرده باشید. حالا اگر از شما بپرسند که چرا این دوره را خریدهاید در پاسخ چه میگویید؟ به احتمال زیاد چیزی در این مایهها خواهید گفت: «من قبلا از محتواهای این برند استفاده کردم و چون برام مفید بودن تصمیم گرفتم که برای خرید دورهها هزینه کنم.»
این همان اعتماد سازی است که به واسطه تولید محتوا صورت گرفته است. شاید بپرسید: «آیا اعتماد سازی فقط با تولید محتوا انجام میشود؟» در پاسخ باید بگویم که خیر. اما مسیر اعتمادسازی در جاده محتوا بسیار هموارتر از جادههای دیگر است.
-
تاریخ مصرف بقیه روشهای بازاریابی رو به اتمام است
البته این حرف من نیست. این حرفی است که آقای «ست گادین» در مورد بازاریابی محتوایی میزند. او میگوید: «اکنون، بازاریابی محتوایی، تنها روش باقی مانده از بازاریابی است و تاریخ مصرف بقیه روشهای بازاریابی گذشته است.» البته این جمله با مقدار زیادی اغراق ترکیب شده است.
اما با این وجود شاید این حرف در مورد بازاریابی محتوایی که در دلش تولید محتوا نشسته است، درست باشد. چون با وجود اینکه این روش مقداری کُند است و اگر خوب به آن نگاه کنید، ایرادهای خودش را دارد اما هر چقدر که پیش میرود بهتر میشود و اگر درست مورد استفاده قرار بگیرد میتواند اثربخش باشد.
-
حضوری قدرتمند و به یاد ماندنی در فضای آنلاین
اگر میخواهیم به عنوان یک رسانه آنلاین در نتیجه جستجوهای گوگل، اینستاگرام، لینکدین و… حضور داشته باشیم باید به سراغ تولید محتوای خوب برویم. البته تولید کردن محتوای خوب پارامترهای زیادی دارد و به سادگی نوشتن یا خواندنش نیست.
اوضاع بازار کار تولید محتوا چطور است؟
افراد زیادی هستند که در مورد بازار کار محتوا و میزان درآمدی که میتوانند از این راه به دست بیاورند سوال میپرسند.
قبل از هر چیزی باید بگویم که این سوالها خیلی مبهم هستند. تنها پاسخی که میتوانم در این زمینه به شما بدهم این است که باید از دو زمینه به این ماجرا نگاه کنید. بخش اول این داستان به خودتان بستگی دارد.
در واقع، اول باید ببینید که آدم این کار هستید یا نه؟ برای فهمیدن این ماجرا هم چارهای جز تست کردن ندارید. خوبی تولید محتوا این است که به راحتی میتوانید آن را تست کنید.
برای این کار هم به سراغ نزدیکترین بستر بروید؛ مثلا میتوانید در شبکههای اجتماعی برای خودتان یک اکانت بسازید، در «ویرگول» به تولید محتوای متنی و تصویری مشغول شوید و ببینید که چقدر با این فضا ارتباط برقرار میکنید.
آیا از این ماجرا لذت میبرید؟ آیا وقتی جملهها را یکی پس از دیگری و پشت سر هم ردیف میکنید از اینکه خواننده به هنگام زنده کردن این واژهها در ذهنش چه احساسی دارد، قند در دلتان آب میشود؟
اگر اینطور است که تولید محتوا راست کار خودتان است و حالا باید به سراغ کسب مهارت بروید و به طور حرفهای وارد این کار شوید. اینجا صحبتمان فقط به محتوای متنی ختم نمیشود اگر علاقه به محتوای صوتی و ویدیویی دارید میتوانید آن را تست کنید.
بعد از روشن شدن بخش اول، حالا باید به سراغ بخش دوم این پاسخ برویم. در بخش دوم که وضعیت کاری را در جامعه بررسی میکند به واسطه آنلاین شدن کسب و کارها و کرونا نیاز به تولید محتوا و کارشناسهای تولید محتوا بسیار افزایش پیدا کرده است.
این را اضافه کنم که نیروی خوب محتوا نیست که نیست.
بررسی موشکافانه درآمد شغل تولید محتوا
برخی میپرسند که چرا تولید محتوا در مقایسه با مثلا سئو، درآمد چندانی ندارد؟ این ماجرا چند دلیل دارد که در ادامه آنها را با هم بررسی میکنیم:
-
کم لطفی کارفرماها و کمکاری تولیدکنندگان محتوا
معمولا کارفرماها تولید محتوا بهخصوص محتوای متنی را کار چندان مهمی نمیبینند. بخشی از این قضیه به دلیل محتواهای بیکیفیتی است که تولیدکنندگان محتوا به آنها میدهند. از طرفی، تخصصی نبودن تولید محتوا هم به این داستان دامن زده است.
منظور از تخصصی نبودن این است که کارشناسهای محتوا، خیلی به دنبال افزایش دانش، تجربه و مهارت خودشان نمیروند.
شاید کمی عجیب باشد ولی بخش قابل توجهی از تولیدکنندگان محتوا میانه خوبی با مطالعه کردن ندارند. این در حالی است که برای یک تولید کننده محتوا، خواندن بر نوشتن ارجحیت دارد.
چون دایره واژگان آنها را گسترش میدهد، ساختارهای جذاب و جالب جدید جملهسازی را در ذهنشان حک میکند و لحن نوشتاری آنها را ارتقا میدهد. متاسفانه بیشتر تولیدکنندگان محتوا این بخش بسیار مهم را دور میزنند و یکراست وارد شغل تولید محتوا میشوند.
به همین دلیل است که ما در وب فارسی، محتواهای معمولی و ضعیف زیاد داریم. به نظر من، اگر کسی روی تولید محتوای عالی و با کیفیت، محتوایی که ساختاری درست و حسابی داشته باشد فعالیت کند یک مزیت رقابتی خوب را برای خودش به وجود میآورد.
از طرف دیگر، باید این را هم در نظر بگیرید که برای داشتن درآمد خوب در تولید محتوا نباید فقط در یک مجموعه کار کنید؛ مثلا شما میتوانید فریلنسر باشید، پروژه بگیرید و در کنارش یک پیج هم برای خودتان داشته باشید و از طریق آن کسب درآمد کنید.
تولید محتوا جزو شغلهایی است که به واسطه خودش میتوان کسب درآمد کرد. شما چند شغل را میشناسید که بتوان با فروش آن شغل به درآمد رسید؟ پس این را در نظر داشته باشید که راههای درآمدزایی زیادی در تولید محتوا وجود دارد.
در خصوص کسب درآمد پیش از این صحبت کردیم که پیشنهاد میکنم مطلب «کسب درآمد از محتوا در ایران» را مطالعه کنید.
-
یاد نگرفتن آکادمیک تولید محتوا
بخش دیگری از ماجرای کم بودن درآمد تولید محتوا این است که تولید کنندگان محتوا آشنایی بسیار کمی با اصول بازاریابی محتوایی دارند. این همان بخشی است که ما برای پوشش دادن آن دوره «بازاریابی محتوایی» را تولید کردیم.
[posts-cta title=”میخواهید دستی به سر و گوش مهارتهایتان در تولید محتوا بکشید؟” btn-text=”ورود به دوره آموزشی بازاریابی محتوایی” btn-link=”https://digitaling.org/product/content-marketing/” target=”_blank”]در این دوره ویژه و جامع، شرکتکنندگان را با دو بخش قبل و بعد از تولید محتوا آشنا میکنیم و مهارتشان را در زمینههای «هدف گذاری»، «تدوین استراتژی» و «مخاطب شناسی» عمیق میسازیم. سپس به سراغ فاز دوم تولید محتوا میرویم و فرایندهای «توزیع»، «ترویج» و «تحلیل» محتوا را با جزئیات فراوان آموزش میدهیم. در کنار تمام این موارد، تمرینهایی را برای شما در نظر گرفتهایم که برای یادگیری کاملتان حکم آب در بیابان را دارند.
به شما قول میدهیم که پس از این دوره ویدیویی که بیشتر از 15 ساعت طول میکشد و به حداقل 50 ساعت تمرین از سوی شما نیاز دارد به فردی تبدیل خواهید شد که مجموعههای عالی آرزوی استخدامشان را دارند. حتی میتوانید روی زانوی خودتان بایستید. اکنون توپ در میدان شما است. آیا دوست دارید به یک بازیکن حرفهای تبدیل شوید؟ [/posts-cta]
اگر هم قصد هزینه کردن برای دوره آموزشی را به هر دلیلی ندارید، لطفا یادگیری را متوقف نکنید و به سراغ «آموزشهای رایگان بازاریابی محتوایی» در نقشه راه دیجیتالینگ بروید.
خلاصهای از آنچه با هم در تولید محتوا گفتیم:
- تولید محتوا فقط به نوشتن متن یا تولید ویدیو و پادکست محدود نمیشود. همه مردم در هر ارتباطی که با هم برقرار میکنند در حال تولید محتوا هستند.
- مواردی مانند: «رابطهسازی عمیق»، «پاسخ دادن به نیازهای کاربران»، «افزایش اعتمادسازی»، «کاهش کارایی دیگر روشهای بازاریابی» و «تلاش برای حضوری قدرتمند در دنیای آنلاین» از جمله دلایل اهمیت تولید محتوا به شمار میروند.
- برای اینکه بفهمید بازار کار تولید محتوا چطور است ابتدا باید از خودتان بپرسید که چقدر به این کار علاقه دارید. در گام دوم باید با کسب مهارت در این زمینه، دریچههای کسب درآمدتان را افزایش دهید.
- یادگیری آکادمیک بازاریابی محتوایی میتواند با سوق دادن کاربران به سمت تولید محتوای با کیفیت یک مزیت رقابتی عالی را برای آنها به وجود بیاورد.
نظر شما چیست؟
چه نکات دیگری در بازار محتوای ایران وجود دارد که مستقیما به آن اشاره نکردیم؟
لطفا نظرتان را در بخش گپ و گفت دیجیتالینگ با ما در میان بگذارید.
سادهگویی شمارا در انتقال مطلب دوست دارم
هرچند که این مطلب میتوانست نکات بیشتری از تولید محتوا را بیان کند اما باز هم ممنون
سلام رضا سیادتی عزیز
ممنون از شما
اکثر مطالب دیجیتالینگ بعد از مدتی آپدیت خواهند شد.
خوشحالم که براتون مفید بوده
سلام. وقتتون بخیر.
عالی و خیلی مفید. مممنون.
سلام خانم پاک دامن عزیز
خشحالم که براتون مفید بوده.