تبلیغات اینترنتی، راهی برای نمایش خدمات خوبِ پنهان و آوردن آنها جایی در تیررس نگاه دیگران است. در واقع، اگر تبلیغات آنلاین وجود نداشت، بسیاری از محصولها، خدمات و حتی ایدههایی که اکنون میشناسیم برایمان غریبههایی بی سروصدا بودند.
در این قسمت از دیجیتالینگ به سراغ «تبلیغات اینترنتی» میرویم، با مفهوم آن بیشتر آشنا میشویم، انواع روشهای تبلیغ در فضای آنلاین را بررسی میکنیم، علت اهمیت تبلیغات آنلاین را جویا میشویم، و سری به مزایا و معایب تبلیغات در فضای آنلاین میزنیم. تا انتهای این ماجرا با ما همراه باشید.
پادکست زیر به شما کمک میکند تا محتوای این مقاله را به جای چشمهایتان با گوشهایتان ردیابی کنید.
تبلیغات چیست؟
برای درک بهتر مفهوم «تبلیغات اینترنتی» ابتدا باید معنی «تبلیغات» را بدانیم. واژه عربی «تبلیغات» به معنای «رساندن» است. در واقع، وقتی شما پیامی را به دست عدهای میرسانید، آن را «تبلیغ» کردهاید.
تبلیغات، داستان امروز و دیروز نیست. شاید اکنون شیوهها و روشهای بسیار متفاوت، آن را به چیزی تازه و حتی گاهی عجیب تبدیل کرده باشند اما این بدان معنا نیست که مفهوم اصلی آن دستخوش تغییر شده است.
طبق تعریفی که سایت متمم ارائه کرده است، تبلیغات نوعی از ارتباط است که برای آن هزینه پرداخت شده و هدف آن آگاه کردن یا متقاعد کردن (یا هر دو) یک نفر یا گروهی از انسانها برای دریافت محصول یا خدمت است.
منظور از تبلیغات اینترنتی چیست؟
نکته مهم در تبلیغات اینترنتی «رساندن پیام به مخاطب خودمان» است. در حقیقت، باید کاملا بدانیم که چه پیامی را به چه کسی میفرستیم.
با انواع تبلیغات در فضای آنلاین آشنا شوید
روشهای مختلفی برای تبلیغات در دنیای دیجیتال وجود دارند. نکته مهم این است که ما باید با توجه به کسب و کار و کاربرانمان روشی که برایمان بازده خوبی دارد را انتخاب کنیم. در ادامه به معرفی کوتاه چند مورد از روشهای تبلیغات اینترنتی میپردازیم:
-
تبلیغات بنری
به احتمال زیاد تبلیغات بنری زیادی را در وبسایتها و اپلیکیشنها دیدهاید. یعنی همان بنرهای تبلیغاتی که در گوشه کنار سایت و اپها به نمایش در میآیند.
میتوانید در تصویر بالا و با بررسی تبلیغات بنری دیجیتالینگ در آن سایت، موضوع را راحتتر به تماشا بنشینید. پیشنهاد میکنیم که برای مطالعه توضیح بیشتر در این مورد به مقاله «تبلیغات بنری چیست؟» سر بزنید.
-
تبلیغات همسان
تبلیغات همسان هم نوعی از روشهای تبلیغاتی است. همانطور که در تصویر بالا میبینید این نوع از تبلیغات – مثل همین تبلیغ همسان دیجیتالینگ – در یک جایگاه تبلیغاتی قرار میگیرد. به احتمال زیاد این مورد را در وبسایتها یا اپلیکیشنهای گوناگون دیده باشید. ما مفصل در مقاله دیگری راجع به «تبلیغات همسان و مزیت های آن» صحبت کردیم. پیشنهاد میکنیم به آن سر بزنید.
-
تبلیغات ویدیویی
این نوع تبلیغات در پلتفرمهای نمایش ویدیو مانند «آپارات» و «یوتیوب» دیده میشوند. که در ابتدا، میان پخش ویدیو و انتهای آن نمایش داده میشوند. میتوانید برای بررسی بیشتر این موضوع به سراغ مقاله «تبلیغات ویدیویی چیست و چه انواعی در ایران دارد؟» بروید.
-
تبلیغات پوش نوتیفیکیشن
پوشها همان پیامهایی هستند که در قالب متن، تصویر و یک لینک در گوشی یا صفحه لپتاپتان به نمایش درمیآیند.
تبلیغات پوش نوتیفیکیشن یکی از روشهای تبلیغات است که سبکهای مختلفی در آن دیده میشود.
مثلا پوش نوتیفیکیشنهایی هستند که به صورت هدفمند بر اساس رفتار کاربران ارسال میشوند. البته ما در دیجیتالینگ با این شیوه ارسال پوشها چندان موفق نیستیم ولی شاید بعدا در مورد آن یک مطلب بنویسیم.
-
تبلیغات گوگل (گوگل ادز)
بهترین نوع تبلیغات آنلاین، «تبلیغ گوگل» یا «گوگل ادز» است. از بسترهای این نوع تبلیغ میتوانیم به «موتور جستجوی گوگل»، «وبسایتها» و «اپلیکیشنهای خارجی» اشاره کنیم. همان طور که در تصویر بالا میبینید با نوشتن عبارت «دوره دیجیتال مارکتینگ» چندین تبلیغ را میبینید که یکی از آنها متعلق به دیجیتالینگ است.
-
تبلیغ در شبکههای اجتماعی
ما در ایران فقط چهار شبکه اجتماعی بنسبت فعال داریم که میتوانیم در هر کدام از آنها ماجرای تبلیغ را پیش ببریم. این شبکههای اجتماعی عبارتند از: «لینکدین»، «اینستاگرام»، «توییتر» و سوپر مسنجر «تلگرام» هستند. البته تبلیغ به طور مستقیم در پلتفرمهایی مانند اینستاگرام برای ایرانیان محدودیتهای بسیاری دارد.
میتوانید برای مطالعه عمیقتر در مورد تبلیغات در تلگرام و تبلیغات در اینستاگرام به محتواهایی که قبلا برایتان آماده کردهایم سر بزنید.
-
تبلیغات پاپ آپ
فکر میکنم با این نوع تبلیغ کاملا آشنا و متاسفانه دل آزرده باشید. با وجود اینکه یکی از روشهای تبلیغاتی است اما به دلیل استفاده نادرست و غیرحرفهای از این نوع تبلیغ، کاربران دل خوشی از آن ندارند.
-
رپورتاژ آگهی
نوعی از تبلیغات متنی است که در قالب واژهها به توصیف ویژگیهای یک وبسایت، محصول یا مواردی از این دست میپردازد و با اهداف گوناگونی مانند: «PR»، «سئو» و … نوشته میشود. این نوع از تبلیغات در وبسایتهای محتوایی و خبری به صورت پست بلاگ منتشر میشوند.
-
تبلیغات ایمیلی
در این بخش دو نوع تبلیغ داریم اولین تبلیغ توسط ایمیل انجام میشود یعنی با خرید بانک ایمیل و ارسال به ایمیلهای بانک ایمیلی صورت میگیرد.
دومین تبلیغ هم در داشبورد و پنلهای ایمیل مثل (Gmail) صورت میگیرد که این نوع از تبلیغات برای مثال توسط آژانس تبلیغاتی گوگل صورت میگیرد و زیر مجموعه تبلیغات گوگل است.
چرا تبلیغات آنلاین برای کسب و کارها بسیار مهم است؟
پررنگترین علت این ماجرا، استفاده از اینترنت است. وقتی کاربران در فضای اینترنت حضور دارند بدون تردید، تبلیغات هم باید به دنبال آنها وارد این فضا شود.
اجازه بدهید مثالی برایتان بزنم. تا قبل از ورود گسترده اینترنت به زندگی مردم، استفاده از بیلبوردهای تبلیغاتی بسیار رایج بود. البته بیلبوردها اکنون هم در سطح شهرها دیده میشوند.
اما دیگر مثل گذشته قدرتمند نیستند. شاید اگر هنگامی که در اتومبیل هستید، نگاهی به سرنشینان اتومبیلهای دیگر بیندازید احتمالا میبینید که به جز راننده، بقیه سرنشینها سرشان در گوشی است. حالا یا در حال بازی کردن هستند یا در شبکههای اجتماعی و وبسایتها حضور دارند.
در نتیجه، آنها خواه ناخواه در حال تماشای تبلیغات آن هم به صورت آنلاین هستند. بنابراین، کنار گذاشتن فضای دیجیتال برای کسب و کارهای قرن ۲۱ چیزی شبیه به خودکشی برای برخی کسب و کارها است!
تبلیغات آنلاین چه مزایایی دارد؟
-
ارزان است!
البته من با عبارت «ارزان بودن» تبلیغات آنلاین موافق نیستم. چون این ارزانی با تبلیغات در بیلبورد و تلویزیون مقایسه میشود. شاید در گذشته میتوانستیم این ارزانی در تبلیغات آنلاین را لمس کنیم. چون در آن زمان، رقیب چندانی در بستر وب مشاهده نمیشد.
از طرفی، فضاهای تبلیغاتی هم چندان گسترده نبودند. اما اکنون، رقبای بیشماری در این بستر حضور فعال دارند و شیوههای تبلیغاتی هم بسیار گستردهتر شدهاند. من عبارت «مقرون به صرفه بودن» را ترجیح میدهم.
-
قابل اندازهگیری است
قابل اندازهگیری بودن، مهمترین مزیت تبلیغات آنلاین است. تبلیغات در بستر دیجیتال با دادههای زیادی همراه است. این بدان معنی است که شما فرصتی برای بررسی و تحلیل این دادهها در اختیار دارید و میتوانید با در نظر گرفتن نتیجه یک تبلیغ و پیادهسازی تحلیلهای آن روی تبلیغ بعدی، کارایی و کیفیت تبلیغات خود را افزایش دهید.
-
هدفمند است
تبلیغات در بازاریابی سنتی، مخاطب هدف دقیقی نداشت؛ مثلا وقتی بروشورها یا برگههای تبلیغاتی یک مغازه، موسسه و … چاپ میشدند یا حتی بیلبوردها در سطح شهر نصب میگشتند، راهی وجود نداشت تا آن تبلیغ را به دست مشتریهای آن مغازه، دانشآموزان آن موسسه یا کسانی که به آن موضوع علاقهمند هستند برسانیم.
اما در تبلیغات آنلاین میتوانیم افرادی که در یک شهر خاص زندگی میکنند، به یک رشته خاص علاقهمند هستند و مواردی از این دست را مشخص کرده و فیلترهای انتخاب نمایش تبلیغات خود را بیشتر کنیم تا تبلیغ به دست مخاطبی که میدانیم به محصول یا خدمت ما نیاز دارد برسد.
-
قابل ویرایش است
معمولا در اکثر روشهای تبلیغات اینترنتی میتوان محتوای آن را در لحظه، ویرایش کرد؛ مثلا اگر اشتباهی در بنرهای تبلیغاتی شما وجود داشته باشد یا تشخیص بدهید که بهتر است عکس یا متن را به کل تغییر دهید میتوانید این تغییر را در حین اجرای کمپین تبلیغاتی، پیادهسازی کنید.
با وجود آنکه نمیتوان این مورد را در تمام روشهای تبلیغاتی اجرا کرد، اما باز هم مزیتی قابل توجه به شمار میرود. من تجربه انجام این کار دارم. در یک کمپین تبلیغاتی به دلایلی تصمیم گرفتیم که تمام بنر را تغییر دهیم.
ما این کار را در کمتر از ۳۰ دقیقه انجام دادیم و ادامه کمپین را با یک بنر جدید دنبال کردیم. این مورد را با زمانی مقایسه کنید که اشتباهی در تبلیغ سنتی – مثلا بیلبورد – یا برخی از روشهای تبلیغات آنلاین – مثلا پوش نوتیفیکیشن – صورت میگیرد. در آن هنگام نمیتوانید به سادگی تغییری در تبلیغ خود ایجاد کنید. حتی شاید برند شما در اثر این ماجرا آسیب ببیند.
نگاهی به نقاط ضعف تبلیغات آنلاین
-
امکان تقلب در آن وجود دارد
با وجود آنکه تبلیغات آنلاین مقرون به صرفه است اما میتوان با تقلب کردن نتایج آن را دستکاری کرد. مثلا اگر شما هزینه کرده و کمپین تبلیغات نمایشی یا کلیکی را برای وبسایت خود اجرا کنید، رباتها میتوانند در نقش کاربر واقعی تبلیغ شما را بازدید یا روی آن کلیک کنند.
در مطلبی دیگر راجع به «تبلیغات نمایشی و نقاط قوت و ضعف آن» صحبت کردیم که پیشنهاد میکنم آن را مطالعه کنید.
به این ترتیب، هزینهای که برای تبلیغات خود کنار گذاشته بودید بدون آنکه توانسته باشید آن را به مخاطب خود نمایش دهید در کسری از ثانیه دود میشود.
رباتها حتی میتوانند اپلیکیشنها را نصب کنند و به این ترتیب آمار نصب را به صورت فیک بالا ببرند. البته گوگل ادز و شبکههای تبلیغاتی ایرانی و خارجی دیگر هم بیکار ننشستهاند و برای کاهش این آمار اقدامهایی کردهاند. اما این موضوع هنوز صددرصد نشده است.
-
روشهای تبلیغاتی بسیار متنوع هستند
تنوع زیاد روشهای تبلیغاتی به این معنا است که مخاطب از شیوههای مختلفی مورد هدف تبلیغات قرار میگیرد. گاهی این مورد به چیزی آزار دهنده تبدیل میشود. چون به نوعی، یک ازدحام تبلیغاتی صورت میگیرد.
-
نبود زیرساختهای مناسب در ایران
به دلیل کمبود و حتی گاهی نبود زیرساختهای مناسب در ایران نمیتوان به طور دقیق روی هدفمند کردن تبلیغات حساب باز کرد؛ مثلا نمیتوانید تبلیغ خود را فقط برای کاربرانی که در کرمانشاه زندگی میکنند بفرستید و مطمئن باشید که تبلیغتان فقط به دست شهروندان همان استان میرسد.
-
هزینهبر بودن تبلیغات اینترنتی
ما همیشه برای انجام تبلیغات به بودجه نیاز داریم. این هزینه پرداخت شده فقط در چهارچوب پول نمیگنجد. ولی در کل، بخش بزرگی از این بودجه هم مالی است.
-
نتیجه نهایی، مشخص نیست
یکی از مشکلات رایج در تبلیغات آنلاین این است که تا تست نکنیم به چیزی نمیرسیم. البته این ماجرا بسیار مفصل است. به همین دلیل برای خواندن توضیحهای مفصلتر شما را به دوره تبلیغات آنلاین حواله میدهیم.
-
تجربه محور است
نمیتوانید فقط با خواندن چند کتاب در مورد تبلیغات آنلاین تمام زیر و بم آن را یاد بگیرید. چون این موضوع از یک کسب و کار به دیگری فرق میکند.
تجربه دیجیتالینگ بعد از شروع اولین کمپین تبلیغاتی
وقتی شما یک محصول یا خدمت را تبلیغ میکنید، مخاطبانتان تلاش شما برای تبلیغ و نشان دادن این محصول را میبینند و بیشتر به آن توجه میکنند. چون هر چه باشد شما برای تبلیغ آن محصول هزینه کردهاید. ما در دیجیتالینگ هم این تجربه داشتیم.
در واقع، بعد از یک سال که از فعالیت سایت دیجیتالینگ گذشت به سراغ تبلیغات رفتیم. آن موقع بود که توجه کسانی که ما را میشناختند به سوی ما جلب شد. به دنبال این ماجرا فروشمان هم افزایش پیدا کرد.
[color-box]نکته دیگر اینکه افراد زیادی بر این باور هستند که تبلیغات، کار آزار دهندهای است. نظر ما این است که اگر به صورت اصولی انجام شود، نه تنها آزار دهنده نخواهد بود بلکه سفیر اتفاقهای خوبی هم خواهد شد.[/color-box]
در این مقاله فقط میخواستیم دیدگاهی کلی راجع به تبلیغات اینترنتی به شما بدهیم؛ اما این ماجرا هنوز تمام نشده است. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست بیاورید میتوانید سری به نقشه راه آموزش تبلیغات اینترنتی بزنید.
[posts-cta title=”تبلیغات اینترنتی را از دریچه کمپین ما یاد بگیرید” btn-text=”ورود به دوره تبلیغات آنلاین” btn-link=”https://digitaling.org/product/online-ads/” target=”_blank”]ما در دوره تبلیغات آنلاین، تمام کمپینمان را زیرورو کردیم و آن را در قالب یک دوره آموزشی تجربهمحور همراه با آمار و ارقام واقعی در اختیار شما گذاشتیم. پیشنهاد میکنیم برای تجربه و درک متفاوت ماجرای تبلیغات آنلاین در این دوره شرکت کنید.
[/posts-cta]خلاصهای از آنچه با هم در تبلیغات اینترنتی گفتیم:
- تبلیغات، نوعی از ارتباط است که برای آن هزینه پرداخت میشود.
- هدف اصلی از انجام تبلیغات آنلاین، رساندن یک پیام مشخص به مخاطب هدف است.
- روشهای «تبلیغات بنری»، «ویدیویی»، «پوش نوتیفیکیشن»، «گوگل ادز»، «تبلیغ در شبکههای اجتماعی»، «پاپ آپ»، «تبلیغات ایمیلی»، «رپورتاژ آگهی» و «تبلیغات همسان» نمونههایی از تبلیغات آنلاین به شمار میروند.
- نکته مهم در تبلیغات آنلاین این است که باید با توجه به هدف و استراتژی کسب و کارتان یک یا چند روش مناسب را برای خودتان انتخاب کنید.
- «مقرون به صرفه بودن»، «قابلیت اندازهگیری»، «هدفمند بودن» و «امکان ویرایش لحظهای» بخشهایی از مزیتهای تبلیغات در فضای آنلاین هستند.
- تبلیغات در فضای وب با هزینه همراه است و نتیجه نهایی آن هم تا قبل از آغاز کمپین در حد حدس و گمان باقی میماند.
- حضور کاربران در دنیای دیجیتال، مهمترین دلیل ایجاد تبلیغات در دنیای وب و موبایل است.
- «تقلب در فضای وب و اپلیکیشن»، «روشهای تبلیغاتی متنوع»، «نمایش تبلیغات تکراری» و «نبود زیرساختهای مناسب در ایران» در شمار نقاط ضعف تبلیغات آنلاین قرار میگیرند.
نظر شما چیست؟
آیا تجربهای مثبت یا منفی از تبلیغات آنلاین چه به عنوان یک کاربر و چه به عنوان یک تبلیغ دهنده دارید؟
لطفا تجربه خود را با ما و خوانندگان دیجیتالینگ در میان بگذارید.
سلام. خسته نباشید. میشه از تبلیغات پاپ آپ و تبلیغات همسان بیشتر بگین؟
سلام بر شما خانم محدثه عزیز
ما درباره این 2 مفهوم در 2 مقاله دیگر صحبت کردیم که یکی از این مقالات امروز منتشر شده با عنوان تبلیغات همسان چیست؟ که میتونین مطالعه کنید
در مورد تبلیغات پاپ آپ هم درآینده یک مطلب مفصل منتشر خواهیم کرد.
امیدواریم همراه ما باشید??