اینفلوئنسر مارکتینگ چیست؟ برای پاسخ به این سوال بهتر است بپرسیم، «اینفلوئنسر» کیست؟ اگر کمی خوب نگاه کنیم، در زندگی هر کدام از ما حداقل یک فرد تاثیرگذار وجود دارد. او کسی است که مسیر اصلی زندگیمان را به ما نشان داده است و ما خواسته یا ناخواسته جا پای قدمهای او گذاشتهایم. میتوانیم غبار تاثیر این فرد را در تکتک تصمیمهایی که برای خودمان و زندگیمان میگیریم احساس کنیم.
کمکم، آنقدر به او شبیه میشویم که با خود قبلیمان فرسنگها فاصله میگیریم. اگر این فرد، درست باشد، عاشق خودمان میشویم و اگر نادرست باشد، برای خود قبلیمان دلتنگ خواهیم شد.
در این قسمت از دیجیتالینگ به سراغ «اینفلوئنسر مارکتینگ» میرویم، با مفهوم این عبارت آشناتر میشویم، به دنبال مکان فعالیت اینفلوئنسرها میگردیم و نکتههای طلایی اینفلوئنسر مارکتینگ را موشکافی میکنیم.
با کلیک روی بخش زیر، پنجره پادکست این مقاله را باز کنید و به صدای آن گوش دهید.
اینفلوئنسر کیست؟
«اینفلوئنسر» یا «فرد تاثیرگذار» کسی است که روی جامعهای از مخاطبان تاثیر میگذارد. اگر بخواهیم در مورد چند و چون این اثرگذاری با هم صحبت کنیم، رشته صحبتهایمان بیشتر به سمت تاثیرگذاری روی رفتار آدمها کشیده میشود.
این بدان معنی است که آن اینفلوئنسر با انجام کارها یا رفتارهایش به طور مستقیم باعث ایجاد رفتارهایی از همان دست در مخاطبان هدفش میشود. اگر کمی به اطرافمان خوب نگاه کنیم میبینیم که چقدر اطرافمان پر از اینفلوئنسر است. اجازه بدهید چند مورد را برایتان مثال بزنم:
- پدر و مادرمان
- دوستانمان
- خواهر و برادرمان
- استادهای دانشگاه
- همکارانمان
- اقوام دور و نزدیکی که با آنها رفت و آمد داریم یا حتی نداریم
این افراد، کسانی هستند که میتوانند روی یک تصمیم خاص ما اثر بگذارند. به همین دلیل در آن لحظه حساس برای ما نقش یک اینفلوئنسر را بازی میکند. پس با این حساب، اینفلوئنسر یا فرد تاثیرگذار، مفهوم تازهای نیست.
اینفلوئنسر مارکتینگ چیست؟
در اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer marketing) یا «بازاریابی با افراد تاثیرگذار» ما به دنبال بازاریابی به کمک کسانی هستیم که نه فقط روی یک نفر بلکه روی افراد بسیار زیادی تاثیرگذار باشند. این افراد زیاد میتوانند اعضای جامعهای که مخاطب هدف ما یعنی مشتریانمان هستند را تشکیل دهند.
بنابراین، در اینفلوئنسر مارکتینگ از قدرت تاثیرگذاری آن فرد برای کمک به فروش محصولها یا خدماتمان استفاده میکنیم. در واقع، آن فرد تاثیرگذار، حرف ما یا هدف ما را به عده خاصی که قبلا روی آنها تاثیر گذاشته است منتقل میکند و باعث میشود که آنها یک رفتار هدفمند مثل خرید را انجام دهند.
کجا میتوانیم اینفلوئنسرها را پیدا کنیم؟
ممکن است برخی از خوانندگان این مقاله فکر کنند که اینفلوئنسر مارکتینگ تنها در شبکههای اجتماعی به ویژه اینستاگرام رخ میدهد. اما در حقیقت، این ماجرا میتواند در فضای واقعی و غیر آنلاین نیز اتفاق بیفتد. مثلا وقتی یک استاد دانشگاه سر کلاسش یک کتاب خاص از یک نویسنده خاص را معرفی میکند یا هنگامی که یک سخنران در طول صحبتهایش به برخی برندها یا خدماتشان اشاره میکند نیز اینفلوئنسر مارکتینگ صورت گرفته است.
[color-box]پس این ماجرا تنها محدود به اینستاگرام و افراد معروفی که تعداد فالوور بالا دارند نمیشود. افراد دیگری مانند بلاگرها، پادکسترها و نویسندگان نیز در فضای آنلاین هستند که میتوانند اینفلوئنسر مارکتینگ را برای ما انجام دهند.[/color-box]در واقع، چیزی که باعث این اشتباه و نادیده گرفتن افراد تاثیرگذار دیگر میشود، معیار نادرستی است که برای شناسایی یک اینفلوئنسر در ذهن ما ثبت شده است.
بیشتر ما فکر میکنیم تمام افرادی که تعداد فالوور بالایی دارند، اینفلوئنسر هستند. مهمترین نکته این است که آیا آن فرد میتواند اینفلوئنسر خوبی برای کسب و کار ما به حساب بیاد؟
پنج نکته طلایی در مورد اینفلوئنسر مارکتینگ
چند نکته مهم در زمینه اینفلوئنسر مارکتینگ وجود دارد که در بیشتر موارد نادیده گرفته میشوند. بیایید آنها را با هم بررسی کنیم:
۱. تناسب اینفلوئنسر و جامعه هدف مورد نظر ما
هر محصولی، برای جامعه هدف مشخصی تولید میشود. پس شما مشتریان خودتان را میشناسید. قبل از انتخاب اینفلوئنسر و دادن تبلیغ محصولتان باید جامعه هدف آن اینفلوئنسر را مورد بررسی قرار دهید و ببینید که آیا جامعه هدف شما و آن اینفلوئنسر با هم نقطههای مشترکی دارند؟ اجازه بدهید مثالی برایتان بزنم.
تصور کنید من که در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت دارم، در کانال تلگرام خودم دورههایی را در مورد سئو و آموزش دیجیتال مارکتینگ به شما معرفی کنم. با این کار، من نقش یک اینفلوئنسر را برای کسانی که دنبال کننده سفت و سخت پادکستهایم هستند بازی میکنم.
حالا تصور کنید با تخصص فعلیام به سراغ معرفی دورههایی در زمینه آموزش آشپزی بروم. بدون تردید، این دو موضوع – دیجیتال مارکتینگ و آشپزی – ارتباطی به هم ندارند. مخاطبان من هم برای یادگیری شیوه قدیمی پخت قورمه سبزی تهرانی وارد کانال من نشدهاند. با این حساب، تبلیغی که من به عنوان یک اینفلوئنسر برای دوره آموزش آشپزی انجام دادم نتیجه مطلوبی به دنبال نخواهد داشت.
۲. میزان اثرگذاری اینفلوئنسر
در قدم بعدی باید به دنبال اندازهگیری میزان نفوذ آن اینفلوئنسر روی مخاطبانش برویم. البته این اندازهگیری در قالب عدد و رقم نمایش داده نمیشود. ما تنها میتوانیم نشانههای تاثیر آن اینفلوئنسر روی مخاطبانش را مورد بررسی قرار بدهیم و ببینیم که او تا چه اندازه در جهتدهی به رفتار مخاطبانش قدرتمند است. با این کار، میتوانیم مطمئن شویم که دست کم، نیمی از مسیر یک اینفلوئنسر مارکتینگ موفق را سپری کردهایم.
۳. تبلیغات قبلی اینفلوئنسر را بررسی کنید
بد نیست قبل از آغاز همکاری با اینفلوئنسر، سری به تبلیغات گذشته او بزنید و ببینید که بیشتر در چه زمینهای تبلیغ کرده است. اگر در این میان متوجه شدید که محصول یا خدمات شما با محصول یا خدماتی که آن اینفلوئنسر در گذشته تبلیغشان را انجام داده متضاد است، به احتمال زیاد تبلیغ جدید شما دیده و شنیده نمیشود.
۴. تبلیغ مستقیم را فراموش کنید
این نکته را در نظر داشته باشید که به هنگام تبلیغ محصول یا خدماتتان نباید به مفاهیمی همچون: «بیایید از ما خرید کنید» محدود شوید. بلکه به گونهای این کار را انجام دهید که مخاطبتان از تماشای تبلیغ به چیزی مفید برسد. با این کار، برند شما در ذهن مخاطبانتان ثبت میشود و فرصت فروش محصول یا خدمتتان را به دست خواهید آورد.
۵. به اینفلوئنسر فرصت بدهید
شاید بهتر باشد که شیوه تبلیغ را به عهده اینفلوئنسر بگذارید. چون او بیشتر از شما با مخاطبانش و شیوهای که روی آنها تاثیر میگذارد آشنایی دارد. اگر او را مجبور کنید تا از شیوه دیکته شده شما پیروی کند، امکان موفقیت در اینفلوئنسر مارکتینگ را با دستان خودتان کاهش خواهید داد.
[posts-cta title=”ما هم میدانیم که موضوع اینفلوئنسر مارکتینگ، پیچیدهتر از این حرفها است” btn-text=”ورود مستقیم به دوره دیجیتال مارکتینگ” btn-link=”https://digitaling.org/product/digital-marketing/” target=”_blank”]شاید با خودتان بگویید که چرا دیجیتالینگ اینقدر سطحی به موضوع اینفلوئنسر مارکتینگ نگاه کرد. مگر این موضوع مهم نیست؟ حق با شما است. این موضوع خیلی مهم است؛ آنقدر مهم که در دوره دیجیتال مارکتینگ یک فصل کامل را به آن اختصاص دادیم.
چون میخواهیم شرکتکنندههای آن دوره خیلی عمیقتر به این ماجرا نگاه کنند. ما در این فصل از دوره دیجیتال مارکتینگ، کمپینهای «Influencer marketing» مختلفی را به عنوان مثال آوردیم و آنها را به شکلی موشکافانه مورد بررسی قرار دادیم. در کنار این موضوع، تجربههای خودمان را هم با شما به اشتراک گذاشتیم تا این ماجرا را مثل موم در دستتان بگیرید.
[/posts-cta]خلاصهای از آنچه با هم در «اینفلوئنسر مارکتینگ چیست؟» گفتیم:
- «اینفلوئنسر» مفهومی محدود به شبکههای اجتماعی نیست. هر فردی که قدرت تاثیرگذاری روی دیگران را داشته باشد، اینفلوئنسر است.
- «اینفلوئنسر مارکتینگ» روشی برای بازاریابی است که در آن از قدرت نفوذ اینفلوئنسرها روی طرفدارانشان برای تبلیغ محصولها یا خدمات خودمان استفاده میکنیم.
- داشتن یک پیج پر از ممبر در شبکههای اجتماعی، از یک فرد خاص، اینفلوئنسر نمیسازد. شما باید با توجه به هدفی که از تبلیغات دارید، فردی را برای این کار انتخاب کنید.
- تحت فشار گذاشتن اینفلوئنسر برای بیان و اجرای تبلیغ به سبکی که شما میپسندید، راه خوبی برای تبلیغ نیست و نتیجه قابل قبولی را در اختیار شما قرار نمیدهد.
نظر شما چیست؟
آیا تجربهای از کار با اینفلوئنسرها دارید؟
لطفا تجربه ارزشمندتان را با ما و همراهان دیجیتالینگ در میان بگذارید.
ممنونم هرچند که اینفلوئنسر و اینفلوئنسر مارکتینگ در ایران یک اوضاع بلبشویی داره
ولی امیدوارم روزی برسه که این نوع از بازاریابی در ایران شرایط بهتر و اصولی تری داشته باشند
ایا دورهای در خصوص اینفلوئنسر مارکتینگ هم خواهید گذاشت؟
سلام محسن ایزدی عزیز
بله متاسفانه این موضوع درست هست
البته امید داریم که شرایط در آینده بهتر خواهد شد
در آینده نزدیک که خیر ولی شاید بعدا به دوره اینفلوئنسر مارکتینگ فکر کنیم
زمانی این دوره رو برگزار میکنیم که با ارائه کیس های کاربردی همراه باشد
چون در این موضوع خصوصا ارائه مطالب تئوری جالب نخواهد بود.
سلم تشکر از مطلب خوبتون و یک مورد در ایران اگر حل شود شاید کلا دید در مورد اینفلوئنسر عوض شود آن هم تعداد دنبال کننده ها هست و همانطور که در یکی از پیچ های اینستاگرام خوندم در موردش یک آقای هندی با 1.3 میلیون دنبال کننده برای پروژه فیم تریپ که 1.4 میلیون فالو داشت یعنی با فالو و بک فالو به این عدد رسیده و پست هاش 40 لایک داشت.
ممنون از شما آقای بیگلری عزیز که بیان تجربه کردید