زندگی مثل رودخانهای جاری در بُعد زمان است. ما انسانها، زمانی محدود را روی این رودخانه سپری میکنیم. گاهی در آن شنا میکنیم و با تقلای زیاد اما امیدوار به پیش میرویم و گاهی هم روی کَلَکی چوبی شناور هستیم. در هر صورت، به عنوان یک انسان، جاری بودن بخشی از سرنوشتمان است. اگر باهوش باشیم، از نیروی جاری در این رودخانه برای رسیدن به بهترین مقصدها استفاده میکنیم.
اما اگر از هوشمان استفاده نکنیم، در طول زندگی تلاشمان را بر این میگذاریم که خلاف جهت رودخانه حرکت کنیم. جدا از تلاش بیهودهای که ما را از روند طبیعی و رشدمان دور میکند، در این روش، خطر نابودی هم در کمینمان نشسته است.
جاری بودن در دنیای دیجیتال مارکتینگ هم به داد مارکترهای باهوش میرسد. کسانی که همسو با تغییرات قدم برمیدارند در بهترین ساحلها اردو خواهند زد. در این قسمت از «دیجیتالینگ» سری به بازاریابی موبایلی میزنیم، علت اهمیت آن را کشف میکنیم، با ابزارهای آن آشنا میشویم و تاثیر سفارشیسازی در بازاریابی موبایلی را بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
وقت خواندن تمام مقاله را ندارید؟ میتوانید از این قسمت به نسخه صوتی مقاله گوش دهید.
منظور از بازاریابی موبایلی چیست؟
برای درک بهتر بازاریابی موبایلی باید ابتدا بازاریابی را تعریف کنیم. به زبان ساده، بازاریابی به تمام فعالیتهایی گفته میشود که با هدف معرفی و فروش محصولها یا خدماتمان به مشتریهای هدف انجام میشوند. موبایل مارکتینگ هم نوعی فعالیت بازاریابی است که در موبایل انجام میشود.
ماجرای بازاریابی موبایلی از همان زمان آغاز استفاده مردم از موبایل شروع شد. شاید بتوان گفت اساماسها سادهترین بخش در بازاریابی موبایلی بودند که البته الان خیلی گستردهتر و بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند.
چرا کسب و کارها باید به بازاریابی موبایلی اهمیت بدهند؟
در روزگاری که ما زندگی میکنیم کمتر کسی پیدا میشود که گوشی موبایل آن هم از نوع هوشمندش را نداشته باشد. این موضوع باعث شده است که مردم خیلی راحتتر از گذشته به اینترنت دسترسی داشته باشند و بتوانند با استفاده از آن تراکنشهای مالی انجام دهند، در شبکههای اجتماعی فعالیت کنند، تماس تصویری بگیرند و از خدماتی لذت ببرند که روزی برای مردم یک آرزو بودند.
شاید اگر ده سال قبل به سراغ این موضوع میرفتیم، چندان به نظرمان مهم نمیآمد. اما گوشیهای هوشمند، معامله بازی را تغییر دادند. به دنبال آن بازاریابی موبایلی نیز جدیتر شد و ابزارهای گوناگونی برای ایجاد یک موبایل مارکتینگ موفق به وجود آمدند.
موبایلها به دلیل اندازه کوچکشان از لپتاپ و کامپیوتر پیشی گرفتند و به همنشین دائمی کاربران تبدیل شدند. وقتی کاربران به چیزی اهمیت میدهند به دنبال آن کسب و کارها هم باید به آن اهمیت بدهند. این موضوع به آنها کمک میکند تا روش مارکتینگ خود را با کاربرانشان هماهنگ کنند. در واقع، موبایل مسیری را برای تعامل بیشتر میان کاربران و کسب و کارها ایجاد کرد.
با ابزارهای موبایل مارکتینگ آشنا شوید
عمر ابزارهایی که در بازاریابی موبایلی از آنها استفاده میکنیم تقریبا با عمر آغاز استفاده از موبایل در زندگی مردم یکسان است. در ادامه این گفتار با برخی از این ابزارها آشنا میشویم:
-
پیامکها
میتوان گفت که اولین بخش مهم در هر موبایل، پیامکهای آن است. با وجود پیامرسانهایی که در بستر اینترنت فعالیت میکنند پیامکها هنوز هم زنده هستند و بار بخشی از ارتباط ما با دیگران را به دوش میکشند. حتی اعتبار سنجی به هنگام ثبتنام در وبسایتها نیز از طریق پیامکها انجام میشوند. ماجرای کدهای تخفیف و استفاده از آنها نیز از طریق پیامکها امکانپذیر هستند.
-
اپلیکیشن
اگر کمی از پیامکها به سمت هوشمند شدن قدم برداریم به یکی از مهمترین بخشهای موبایل مارکتینگ یعنی اپلیکیشنها میرسیم. وقتی گوشی هوشمند داشته باشیم میتوانیم اپلیکیشنهای مختلف را نصب کنیم. اپها بسیار مهم هستند.
چون وقتی یک کاربر، اپلیکیشن ما را در گوشی خود نصب میکند میتوانیم بخشی از فضای موبایل او را به خودمان اختصاص دهیم و با او ارتباط برقرار کنیم. در اینجا پای مفهوم دیگری به نام «اپلیکیشن مارکتینگ» به میدان باز میشود که زیرمجموعه بازاریابی موبایلی است. من در یک مقاله به طور مفصل راجع به «اپلیکیشن مارکتینگ» صحبت کردهام که میتوانید برای درک بیشتر موضوع، آن را مطالعه کنید.
-
فضای وب
بعد از اپلیکیشنها به سراغ فضای وب میرویم. موبایلها دسترسی به این فضا را برای کاربران بسیار آسانتر کردهاند. آنها به راحتی میتوانند در این فضا به دنبال چیزهای مورد نیاز یا مورد علاقه خودشان بگردند، خرید کنند، محتوا بخوانند و به سایتهای مختلف سر بزنند.
آمار و ارقام هم نشاندهنده این موضوع هستند که میزان مراجعه کاربران به وبسایتها از طریق موبایل بسیار بیشتر از لپتاپ و کامپیوتر است. گوگل هم که اولویتهایش را بر اساس علاقه کاربران تعیین میکند به وبسایتهایی که قابلیت ریسپانسیو بودن در آنها وجود دارد – یعنی به راحتی در موبایل دیده میشوند – و سرعت خوبی دارند توجه ویژهای میکند.
-
شبکههای اجتماعی
شبکههای اجتماعی بخش مهم دیگری در موبایل کاربران هستند. معمولا بیشتر اپلیکیشنهای شبکههای اجتماعی به طور ویژه برای موبایل طراحی شدهاند. در اینجا مفهوم دیگری به نام «بازاریابی در شبکههای اجتماعی» پدیدار میشود که نقطههای مشترک زیادی با موبایل مارکتینگ دارد اما زیرمجموعه آن به شمار نمیرود.
-
ایمیل
بسیاری از کاربران از طریق اپلیکیشنهای جیمیل و ایمیل، ایمیلهای خود را در گوشی موبایلشان چک میکنند.
-
پوش نوتیفیکیشن
پوش نوتیفیکیشنها نیز به دو دسته وب پوشها – یعنی پوشهایی از طریق وب برای کاربران ارسال میشوند – و اپ پوشها – یعنی پوشهایی که از طریق اپلیکیشن برای کاربران ارسال میشوند – تقسیم میگردند. بخش زیادی از هر دو مورد در موبایل اتفاق میافتد.
سفارشیسازی و تاثیر آن روی موفقیت موبایل مارکتینگ
موضوع سفارشیسازی در موبایل مارکتینگ از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. ما قبلا در بازاریابی پیامکی در مورد شیوه سفارشی سازی پیامکها برای مخاطبان و تاثیر مثبت آن روی افزایش نرخ کلیک لینکهای موجود در پیامک و حتی افزایش ترافیک سایت به طور مفصل با هم صحبت کردیم.
مثلا با هم گفتیم که اگر در پیامکها از نام کاربران استفاده کنیم احتمال باز کردن پیامک و توجه کاربر به محتوای کوتاهی که برایش ارسال کردیم بسیار افزایش مییابد. از طرفی، ارسال هدفمند پیامکها برای کاربران هدف هم میتواند تاثیر این موضوع را دو چندان کند. برای این کار هم باید کاربران را دستهبندی کرد و برای هر گروه، با توجه به علاقه و نیازشان پیشنهادهای تخفیف یا پیامکهایی از این دست را فرستاد.
برای انجام تمام این موارد، به آشنایی بیشتر با کاربر خود نیاز داریم. اگر بدون داشتن یک ارزیابی اولیه به طور مستقیم شروع به ارسال پیام، ایمیل یا حتی پوش نوتیفیکیشن کنیم شاید باعث آزار مخاطب خود شویم. در پی این ماجرا حتی ممکن است چهره برندمان هم زیر سوال برود. شاید بتوان گفت، یکی از دلیلهایی که باعث دوری کسب و کارها از بازاریابی موبایلی میشود همین نداشتن اطلاعات درست از کاربر است.
از طرفی، وجود ابزارهای گوناگون برای بازاریابی موبایلی – مثلا پیامک، پوش، ایمیل و … – باعث سردرگمی کسب و کارها میشود. این مورد هم با تلاش برای شناخت مخاطب هدف و کشف نیازهای واقعی او قابل حل است.
این مطلب به پایان رسید اما یادگیری دیجیتال مارکتینگ ادامه دارد؛پیشنهاد میکنیم حتما سری به نقشه راه دیجیتالینگ بزنید تا مقالات متنی، صوتی، ویدیویی و محصولات مرتبط با «آموزش دیجیتال مارکتینگ» را مشاهده و مطالعه بفرمایید.
خلاصهای از آنچه با هم در بازاریابی موبایلی گفتیم:
- موبایل مارکتینگ، نوعی فعالیت بازاریابی است که در موبایل انجام میشود.
- حضور موبایل در زندگی مردم، همراه با تمام قابلیتهای جدیدی که به ارمغان آورده است اهمیت بازاریابی موبایلی را دوچندان میکند.
- «پیامک»، «اپلیکیشنها»، «فضای وب»، «شبکههای اجتماعی»، «ایمیل» و «پوش نوتیفیکیشنها» ابزارهای اجرای موبایل مارکتینگ هستند.
- شناخت و دستهبندی کاربران به شما کمک میکند تا در اجرای کمپینهای موبایل مارکتینگ خود موفقتر از همیشه عمل کنید.
نظر شما چیست؟
آیا تاکنون کمپین بازاریابی موبایلی را برای کسب و کار خود اجرا کردهاید؟ لطفا از تجربه خودتان برایمان بگویید.