لینک‌های فالو (Dofollow) یا نوفالو (Nofollow) یکی از دوراهی‌های ایهام‌برانگیز در دنیای وب هستند. برخی از کاربران یا صاحبان وب‌سایت‌ها هنوز بر سر انتخاب درست فالو یا نوفالو کردن لینک‌های وب‌سایت خود تردید دارند.

 از طرفی، موضوع سئو و تاثیر فالو/نوفالو بودن لینک‌ها روی آن بر آتش این تردید‌ها دامن می‌زند. اهمیت این موضوع باعث شد تا در این قسمت از «دیجیتالینگ» به طور مفصل در مورد این لینک‌ها با شما صحبت کنیم. اگر شما نیز در مورد انتخاب فالو/نوفالو بودن لینک‌های خود تردید دارید، تا پایان این گفتار با ما همراه باشید.  

شنیدن جالب تر از خواندن است؟ پادکست این مقاله، تقدیم شما!

قرار است چه چیزهایی را با هم یاد بگیریم؟

  • نگاهی ساده به مفهوم فالو و نوفالو می‌اندازیم.
  • اهمیت استفاده از لینک‌ها در وب‌سایت را بررسی می‌کنیم.
  • تفاوت لینک‌های فالو و نوفالو را موشکافی می‌کنیم.
  • اصطلاح (Link Juice) را بررسی می‌کنیم.
  • تاثیر لینک‌های نوفالو روی سئو سایت را مورد بررسی قرار می‌دهیم.
  • دو راهی فالو یا نوفالو کردن لینک‌های داخلی سایت را تحلیل می‌کنیم.
  • شیوه متعادل بودن در انتخاب لینک‌های فالو و نوفالو را یاد می‌گیریم. 

منظور از لینک‌ فالو و نوفالو چیست؟

در هر صفحه‌ از وب‌سایت‌، تعدادی لینک وجود دارد. بخشی از این لینک‌ها همیشه ثابت هستند. مثلا لینک‌هایی که در هدر و فوتر صفحه سایت هستند را می‌توان از نوع لینک‌های ثابت به شمار آورد. برخی دیگر از لینک‌ها در لابه‌لای متن‌های موجود در وب‌سایت، مثلا مقاله‌ها قرار دارند. این دست از لینک‌ها یا به صفحه‌های داخلی خود وب‌سایت اشاره دارند یا به یک وب‌سایت دیگر لینک‌ داده شده‌اند که کاربر با کلیک روی آن به خارج از وب‌سایت ما هدایت می‌شود. حساب لینک‌هایی که در بدنه محتوای صفحه قرار دارد با تمام بخش‌های دیگر صفحه جدا است و گوگل اهمیت ویژه‌ای به آن لینک‌ها می‌دهد.

چرا باید از لینک‌ها در وب‌سایت استفاده کرد؟

می‌توان راحتی کاربران را یکی از دلیل‌های پررنگ لینک دادن به شمار آورد. وقتی ما امکان دسترسی به یک صفحه دیگر از سایتمان را تا اندازه ضربه زدن روی یک کلیک، ساده می‌کنیم کاربران نیز خیلی راحت‌تر از صفحه‌های وب‌سایتمان دیدن می‌کنند. تصور کنید اگر به جای استفاده از لینک‌ها کاربران مجبور بودند هر چه می‌خواستند را در یک باکس جستجو سرچ کنند، چقدر همه چیز سخت و آزاردهنده می‌شد. 

لینک‌دهی به صفحه‌های مرتبط در وب‌سایت خودمان و دیگران به کاربران کمک می‌کند تا بتوانند خیلی سریع و ساده به پاسخ‌ پرسش‌های خود دست پیدا کنند. این مورد برای گوگل هم از اهمیت بسیاری برخوردار است. لینک‌دهی داخلی مرتبط در دیجیتالینگ

نکته‌ای که باید در این میان به آن توجه کنید این است که وقتی شما به یک صفحه از سایت خودتان یا دیگران لینک می‌دهید، در حقیقت اعتبار خود را به آن صفحه پاس می‌دهید. شاید این پرسش برایتان پیش بیاید که منظور از اعتبار و پاس دادن آن چیست؟ برایتان خواهم گفت.

در دنیای وب، هر صفحه وب‌سایت، نمره‌ای را از آن خود کرده است. فاکتورهای زیادی دست به دست هم می‌دهند تا این نمره شکل بگیرد. مثلا:

  • اعتبار آن صفحه نزد گوگل
  • اعتبار آن صفحه نزد کاربران
  • مدت زمانی که کاربران در آن صفحه می‌مانند
  • لینک‌هایی که به آن صفحه داده شده 
  • و … 

با پاس دادن اعتبار این صفحه که از طریق لینک دادن صورت می‌گیرد، صفحه هدف نیز رشد می‌کند و اعتبار بیشتری نزد گوگل به دست می‌آورد. به همین دلیل، موضوع لینک‌سازی داخلی بسیار اهمیت دارد. من در مقاله دیگری به طور مفصل در مورد لینک‌سازی داخلی و اشتباهاتی که در این میان صورت می‌گیرد برایتان صحبت کرده‌ام. پیشنهاد می‌کنم حتما آن را بخوانید. 

نگاهی به تفاوت لینک فالو و نوفالو

وقتی ما در سیستم مدیریت محتواهایی مثل وردپرس، وب‌سایت داریم به طور خودکار هر لینکی که بسازیم چه به صفحه‌های داخلی سایت خودمان و چه وب‌سایت‌های دیگر به صورت فالو (Dofollow) در نظر گرفته می‌شود. در واقع، واژه «فالو» به معنای «دنبال کردن» است. به این ترتیب، وقتی گوگل صفحه سایت ما را (Crawl) می‌کند با رسیدن به لینکی که فالو است به سراغ آن صفحه می‌رود تا ببیند چرا من به آن لینک داده‌ام.

پس نیازی به اعلام فالو بودن لینک‌ها در تگ rel وجود ندارد مگر اینکه بخواهیم لینک نوفالو یا سایر ویژگی‌ها را بدهیم.مانند تصویر زیر که یک لینک فالو در سایت دیجیتالینگ بوده و از «تگ follow» استفاده نشده است.(تگ noopener برای جلوگیری از انتقال دیتای کاربر با کلیک و رفتن به صفحه لینک شده است که وردپرس به‌صورت پیش فرض آن را قرار می‌دهد.

پیش فرض لینک‌ها در وردپرس dofollow هستند

 با لینک‌سازی، اعتبار صفحه فعلی به صفحه هدف، پاس داده می‌شود. البته در نظر داشته باشید که این پاس دادن اعتبار، همیشه مثبت نیست. یعنی شما می‌توانید از وب‌سایت‌هایی لینک دریافت کنید که اعتبار منفی دارند و شما را با خودشان پایین می‌کشند. اما گاهی پیش می‌آید که ما نمی‌خواهیم این پاس‌دهی اعتبار صورت بگیرد.

در این جور مواقع، آن لینک را به صورت نوفالو (Nofollow) در نظر می‌گیریم. با این کار به گوگل می‌گوییم که وقتی در صفحه من به آن لینک رسیدی، آن را دنبال نکن. موضوع نوفالو کردن و جلوگیری از پاس دادن اعتبار فقط به سایت‌های کوچک مربوط نمی‌شود. ویکی پدیا را در نظر بگیرید. این وب‌سایت نزد گوگل از اعتبار بالایی برخوردار است و تمام لینک‌های خارجی‌اش نوفالو هستند.

تصور کنید اگر این لینک‌ها فالو بودند، سایت‌های مختلف چقدر راحت می‌توانستند اعتبار خوبی را از آن خود کنند. در واقع، ویکی‌پدیا دلیلی نمی‌بیند که اعتبار خود را به سایت‌های دیگر پاس بدهد. شاید بهتر باشد که شما هم بی‌دلیل و بدون بررسی، اعتبار خود را به دیگران پاس ندهید. 

منظور از اصطلاح Link Juice چیست؟

تصور کنید که وب‌سایت شما از 10 وب‌سایت دیگر لینک گرفته است. به دنبال این لینک‌ها اعتبار آن وب‌سایت‌ها چه مثبت و چه منفی به شما پاس داده می‌شود. وقتی اعتبار پاس داده شده به ما مثبت باشد در اصطلاح می‌گویند که شما لینک جویس (Link Juice) دریافت کرده‌اید و اعتبارتان افزایش یافته است. اعتبار بخشی مثبت یا منفی سایتی به ما!

ماجرای لینک نوفالو و تاثیر آن روی سئو

در میان سئوکارها اختلاف زیادی در مورد تاثیر مثبت یا منفی لینک‌های نوفالو روی سئو وجود دارد. به نظر من و بر اساس تجربه‌هایم، این کار گاهی وقت‌ها می‌تواند مفید باشد. بیایید به مثال ویکی‌پدیا بازگردیم. همان طور که با هم گفتیم، تمام لینک‌های خارجی این وب‌سایت، نوفالو هستند.

 اما با این وجود، سئوکاران خارجی در مورد تاثیر گرفتن لینک حتی نوفالو از ویکی‌پدیا بسیار مانور می‌دهد.  در واقع، با وجود آنکه ظاهرا گوگل نباید به چنین لینک‌هایی اهمیت بدهد اما در هر صورت، آن لینک را دنبال می‌کند تا ببیند کاربران بعد از کلیک روی آن لینک، چه رفتاری از خودشان نشان می‌دهند. آیا صفحه را زود می‌بندند یا در آن صفحه می‌مانند و به صفحه‌های دیگر هم سر می‌زنند یا نکته مهم تر اینکه این صفحه خارجی چقدر به موضوع سایت مرتبط می‌باشد.

از نظر من اگر کاربر با رفتار خود به گوگل نشان بدهد که آن صفحه برایش مفید بوده است، شاید گوگل هم اعتبار را به آن پاس می‌دهد. 

از طرف دیگر، عده‌ای بر این باور هستند که اگر ما یک لینک نوفالو در وب‌سایتمان بگذاریم حتی اگر کاربر روی آن کلیک نکند و اکشنی رخ ندهد باز هم اعتبار پاس داده می‌شود. من با این نظر موافق نیستم. چون گوگل بر اساس رفتار کاربران اعتبار را به چنین لینک‌هایی پاس می‌دهد. اگر رفتاری نباشد، اعتباری هم نخواهد بود. 

آیا تبدیل کردن تمام لینک‌های خارجی سایت به فالو اقدام درستی است؟بررسی لینک‌های سایت دیجتالینگ در سایت Moz

در این میان نکته‌ای وجود دارد که به سئو کلاه خاکستری مربوط می‌شود. وقتی 100 درصد لینک‌هایی که در وب‌سایت شما قرار دارند، فالو باشند گوگل به شک می‌افتد و با خودش می‌گوید که رفتار این وب‌سایت، طبیعی نیست. اما اگر مثلا 70 درصد لینک‌ها فالو و 30 درصد نوفالو باشند، ماجرا طبیعی‌تر جلوه می‌کند.

البته استفاده از لینک‌های نوفالو فقط محدود به لینک وب‌سایت‌های خارجی نمی‌شود. گاهی در وب‌سایت خودمان هم صفحه‌هایی وجود دارند که نمی‌خواهیم اعتبار یک صفحه به آن پاس داده شود. شاید به این دلیل که آن صفحه نزد گوگل اعتبار چندانی ندارد یا برنامه‌ای برای توسعه آن در آینده نزدیک نداریم. 

بر اساس تجربه‌هایم این موضوع مشکل خاصی برایمان ایجاد نمی‌کند. البته تا جایی که تعداد این لینک‌های داخلی نوفالو از یک حدی بیشتر نشود. مثلا اگر 100 تا لینک داخلی داریم، نسبت 95 لینک فالو به 5 لینک نوفالو، چیزی طبیعی است. نمونه دیگر مربوط به زمانی می‌شود که به دلایل گوناگون، در وب‌سایتمان دو محتوای خیلی شبیه به هم داریم و آنها را به هم لینک داده‌ایم.

 اما می‌خواهیم فقط با یکی از آنها بالا بیاییم. در این جور مواقع باید یکی از لینک‌ها نوفالو باشد تا حداقل اعتبار به یکی از آن دو داده شود. اگر تعداد لینک‌های داخلی نوفالو زیاد شود، احتمال اینکه گوگل آن وب‌سایت را جریمه کند، افزایش می‌یابد. 

در برخورد با لینک‌ها طرفدار تعادل باشیدلینک فالو نسبت به نوفالو

برخی از وب‌سایت‌ها در مورد دادن لینک‌های فالو از حد می‌گذرند و بسیار خساست به خرج می‌دهند. مثلا حتی برای لینک‌هایی که در رپورتاژها درج می‌شود و قبلا پول آن را گرفته‌اند هم از نوفالو استفاده می‌کنند. چنین کاری مثل افتادن از آن طرف پشت بام است. اجازه بدهید در این زمینه یکی از وب‌سایت‌های خوب ایرانی را به شما معرفی کنم. 

نمی‌دانم تا چه اندازه با وب‌سایت «متمم» آشنا هستید. این وب‌سایت به بسیاری از وب‌سایت‌های دیگر که البته به محتوای آن مرتبط بوده‌اند – لینک داده و در این زمینه خساستی از خودش نشان نداده است. با وجود آنکه مدت‌ها است از این ماجرا می‌گذرد اما از نظر من این لینک‌ دادن تاثیر منفی روی سئو او به جای نگذاشته و همچنان از نظر سئو خیلی خوب است. 

چون هم محتوای بسیار خوبی تولید می‌کند و هم لینک‌هایی که به دیگران می‌دهند، فالو هستند. 

البته سئو، دنیای بسیار گسترده و متغیری است. مثلا ممکن است چیزهایی که امروز می‌دانیم فردا دیگر کاربردی نباشند. مسیر سئو، مسیری تجربی است. به همین دلیل، افراد گوناگون با کارهای مختلف، نتیجه‌های متفاوتی از سئو دریافت می‌کنند.

 اما با این وجود، قانون‌هایی کلی در آن به چشم می‌خورند که یکی از آنها همین داستان لینک‌های فالو و نوفالو هستند. پیشنهاد من این است که اگر می‌خواهید در مورد سئو اطلاعات دقیق کسب کنید، حتما به سایت‌های مرجع در این زمینه مراجعه کرده و مطالب آنها را بخوانید.

[posts-cta title=”می‌خواهید راه و رسم لینک‌سازی اصولی را یاد بگیرید؟” btn-text=”دوره آموزشی محتوای سئو شده” btn-link=”https://digitaling.org/product/seo-content/” target=”_blank”]

یک ساعت از دوره سئو محتوا را به لینک‌سازی داخلی اختصاص دادیم.تمام نکات حرفه‌ای لینک‌سازی و تجربیاتی که در این زمینه کسب کردیم را با شما به اشتراک گذاشتیم تا قِلق کار، دستتان بیاید.

[/posts-cta]

نظر شما چیست؟

آیا تجربه‌ای از تاثیر مثبت یا منفی لینک‌های فالو یا نوفالو دارید؟ لطفا آن را با ما در میان بگذارید.

چند درصد از لینک‌های داخلی موجود در وب‌سایت شما نوفالو هستند؟

نظر شما در مورد دادن لینک‌های فالو به سایت‌های دیگر چیست؟

آموزش سئو محتوا
ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
مهشاد رضاپور
1400/03/15
پاسخ دهید

چطور متوجه بشیم لینک جویس دریافت کردیم؟ از چه ابزاری استفاده کنیم؟ مثلا با سرچ کنسول یا آنالیتیکس... کدوم بخشش... ممنون میشم راهنماییم کنین

علیرضا ابراهیمیان
1400/03/23

درود بر شما خانم رضا پور عزیز
بررسی بک‌لینک‌ها با ابزارهای ahref,moz,... قابل رصد هستند.
ابزار سرچ کنسول هم آمار ضعیفی در این باره به ما می‌دهد که من تا به الان تجربه استفاده ازش رو نداشتم.
موفق باشید

keyboard_arrow_up
طراحی و توسعه توسط