چندی پیش جملهای را در مورد رفتار افراد بسیار ثروتمند خواندم: «تنها یک ثروتمند واقعی، قیمت جنسهای ارزان را سوال میکند.» کوچکترین نکتهای که میتوان از این جمله دریافت این است که مدیریت سرمایه، درست به اندازه به دست آوردن آن ارزشمند است. به عنوان یک دیجیتال مارکتر، اهمیت این موضوع وقتی برایمان روشن میشود که به یاد میآوریم، یک سر تبلیغات، هزینهای است که باید در هر صورت پرداخت شود.
بنابراین، هر چقدر هم که سرمایه ما برای تبلیغات، چشمگیر باشد باز هم از اهمیت تلاش برای مدیریت این هزینهها کم نمیکند. اگر بخواهیم سفره تبلیغاتمان را در شبکه اجتماعی اینستاگرام پهن کنیم، باید برای مدیریت هزینه خود دست به دامان راهکارهای «ارزیابی پیج اینستاگرام برای تبلیغات» شویم.
در این قسمت از دیجیتالینگ به سراغ روشهایی میرویم تا سر از کار پیجها و دادههایشان دربیاوریم. اگر قبلا هزینه زیادی را صرف تبلیغات در اینستاگرام کردهاید اما به آن بازده مورد نظرتان نرسیدهاید یا تازه میخواهید در این راه قدم بردارید، گفتار زیر میتواند به شما کمک کند.
هر آنچه که اکنون در قالب واژهها میبینید، در دنیای آواها هم حضور دارد. میتوانید از این قسمت به پادکست این گفتار، گوش دهید.
آنچه من فکر میکنم…
پیش فرض ذهنی من این است که شما مقاله «راهنمای تبلیغات در اینستاگرام» را خواندهاید. این یعنی اکنون میدانید که ما چند نوع روش تبلیغاتی در اینستاگرام داریم و چه نوع پیجهایی در اینستاگرام فعالیت میکنند. حالا وارد گام جدیدی میشویم و میخواهیم با کمک این اطلاعات، پیجهای خود را تبلیغ کنیم. اما از کجا باید بفهمیم دادههایی که در حال بررسیشان هستیم واقعی هستند؟ برایتان خواهم گفت.
برای فهمیدن راست و دروغ پیجها دو راهکار پیش روی ما قرار دارد:
- استفاده از ابزارها
- تکیه بر تجربهها و استفاده از روش دستی
بیایید، این دو مورد را با هم بررسی کنیم.
چه ابزارهایی در راستیآزمایی دادههای پیجها به کارمان میآیند؟
من قبلا در قالب مقالههای دیگر، ابزارهای زیادی را معرفی کردهام. قبل از هر چیز باید بدانیم که ما از ابزارها چه چیزی میخواهیم و به دنبال چه اطلاعاتی هستیم. در واقع، ما از پیجها تعداد فالوورها، کامنت، لایک و فالوئینگ را داریم. فالوئینگ را کنار میگذاریم و حالا تنها چیزهای مهمی که باید آنها را بررسی کنیم به تعداد کامنت، لایک و فالوور محدود میشود.
[color-box color=”#d6efeb” text-color=”#14234d” ]وقتی تعداد کامنت و لایک را با هم جمع کنیم، عدد به دست آمده را بر تعداد فالوورها تقسیم کرده و نتیجه را در 100 ضرب کنیم، میتوانیم نرخ تعامل را به دست بیاوریم. این جور حساب و کتاب کردن، سادهترین کاری است که میتوانیم با دادههای مفید یک پیج انجام دهیم.[/color-box]ابزارها با در کنار هم قرار دادن پستهای آخر، نرخ تعامل پیجی را در اختیارمان قرار میدهند. دو ابزاری که در ادامه آنها را معرفی میکنم، بخشی رایگان دارند که در آن میتوانیم نرخ تعامل پیج مورد نظرمان را به دست بیاوریم. البته به دست آوردن نرخ تعامل، تمام ماجرا نیست. کار اصلی این است که دریابیم چه مقدار از این نرخ تعامل، معتبر است.
-
CoCo
ابزاری ایرانی است. ویژگی خوب ابزار کوکو در این است که نرخ تعامل را به تفکیک روز و ساعت در اختیار ما قرار میدهد. این بدان معنا است که ما میتوانیم بفهمیم یک پیج در طول هفته گذشته در هر روز چه نرخ تعاملی داشته است. دانستن این اطلاعات به ما کمک میکند تا روز مناسب برای تبلیغ را کشف کنیم. البته یادتان باشد، این موارد، احتمالی هستند. چون فاکتورهای زیادی برای بررسی کردن وجود دارند.
-
IGBlade
ابزاری خارجی است. این ابزار، اعتبار نرخ تعامل را به صورت درجههای مختلف در اختیارتان قرار میدهد. مثلا اگر نرخ تعامل فلان پیج، «4.5%» باشد، به آن نمره «A+» میدهد. به همین ترتیب، نمرههای دیگری هم مانند «B» یا حتی «C» به پیجها تعلق میگیرند.
تصویر زیر مربوط به پیج اینستاگرام خدمات حیوانات خانگی پت پُرس است.
البته این را در نظر داشته باشید که نرخ تعامل در زمینههای مختلف میتواند با هم فرق داشته باشد. یعنی نمیتوانم بگویم که مثلا یک نرخ تعامل خوب باید هفت درصد باشد. به همین دلیل، نمرهای که این ابزار به نرخ تعامل میدهد، میتواند برایمان راهگشا باشد.
بعدها وقتی بیشتر با این ماجرا درگیر شویم میتوانیم به صورت دستی این نرخ تعامل را درک کنیم. مثلا اگر در ماه با 10 پیج، کار تبلیغ را انجام میدهیم، میفهمیم که نرخ تعامل در زمینه کاری ما باید چیزی در حدود چهار درصد باشد و اگر به پایینتر از این مقدار سقوط کند، کیفیت آن پیج، زیر استانداردهای مد نظرمان قرار دارد.
نگاه ویژه به ماجرای پنهان میانگین لایک و کامنت
پس از نرخ تعامل، نوبتی هم که باشد به میانگین لایک و کامنت میرسیم. ما باید ببینیم که پستهای پایانی یک پیج، چقدر لایک و کامنت دارند. شاید بپرسید: «خوب ما که نرخ تعامل را به دست آوردهایم، دیگر چه نیازی به بررسی جداگانه لایک و کامنت داریم؟»
در پاسخ باید بگویم که در نرخ تعامل، ما لایک و کامنت را در یک ترازو میگذاشتیم و مجموع آنها را بر تعداد فالوورها تقسیم میکردیم. اما در واقع، لایک و کامنت با هم فرق دارند. البته، شاید برای تبلیغی که مد نظر شما است، میزان لایک و کامنت، اهمیت چندانی نداشته باشد. مثلا شاید بخواهید که کاربران، پیج شما را فالو کنند یا حتی بخواهید در استوری، تبلیغ را انجام دهید.
اما در نهایت، دانستن تعداد لایک و کامنت به شما دید خوبی از کیفیت آن پیج میدهد. مثلا میفهمید که پیجی با 200 کا فالوور، چقدر لایک و کامنت میخورد و اگر تعداد این لایک و کامنت، خوب باشد میتوانید تبلیغ به آن پیج را در اولویت خود قرار دهید یا برعکس، پیجی با نرخ لایک و کامنت مشکوک را به انتهای فهرست تبلیغ خود، تبعید کنید. یادتان باشد، وقتی میخواهیم تبلیغ کنیم، نمیگوییم اینقدر لایک یا این تعداد کامنت میخواهم، اما همیشه داشتن اطلاعات بیشتر، برگی برنده برای شما به شمار میرود.
طبیعی یا مصنوعی، مسئله این است
کشف روند طبیعی رشد فالوورهای پیج، ماموریت غیرممکن بعدی ما به عنوان کسی است که میخواهد پیجهای مناسب برای تبلیغ خود را پیدا کند. میتوانیم برای این کار از ابزارهای «Igblade» و «coco» استفاده کنیم و با کمک آنها دریابیم که پیج مورد نظرمان در زمانهای مختلف، چقدر رشد داشته و این رشد تا چه اندازه طبیعی بوده است.
گاهی پیجهایی را بررسی کردهام که مثلا در طول یک روز، بدون انجام کار خاصی، روند رشد ناگهانی را از سر گذراندهاند. در اینجا میتوانیم شک خود را به سمت گرفتن فالوورهای فیک بکشانیم. میتوان گفت که روند رشد پیج، میزان سلامتی آن پیج را به ما نشان میدهد.
به عنوان کسی که میخواهد برای انجام تبلیغ، هزینه کند، این حق را به خودمان میدهیم که روند رشد و عملکرد آن پیج را زیر نظر بگیریم و میزان رشدش را بررسی کنیم. اگر به این نتیجه برسیم که پیج مورد نظرمان با توجه به محتوایی که ارائه میدهد، به خوبی در حال گسترش کارش است، میتوانیم با اطمینان بیشتری، تبلیغ خود را به آن بسپاریم.
چگونه فالوورهای فیک را تشخیص دهیم؟
من قبلا در مقاله «تشخیص فالوور فیک در اینستاگرام» به طور مفصل در مورد روشهای تشخیص فالوور فیک و ابزارهایی که در این مسیر به کارتان میآیند برایتان صحبت کردهام. درک این موضوع و یادگیری روشهای تشخیص فالوورهای فیک بسیار مهم است.
چون پیجهای زیادی هستند که سعی دارند با فالوورهای میلیونی خود شما را گول بزنند. در حالی که بخش قابل توجهی از این فالوورها فیک هستند و هیچ کمکی به دیده شدن تبلیغ شما نمیکنند. چون پستهایشان اصلا دیده نمیشوند.
گذشته از فالوور فیک، شاید پستهایشان دیگر برای کاربران جذاب نبوده، فعالیتشان کم شده و حتی شاید نتوانستند خودشان را در الگوریتمهای گوگل بهروز نگه دارند. در هر صورت، دلیلی ندارد که ما پولمان در چنین پیجهایی به باد فنا بدهیم.
آیا میتوان به روش دستی هم سر از کار پیجها درآورد؟
خوب، نوبتی هم که باشد، نوبت بررسی دستی پیجها و کشف راست و دروغ آنها بر اساس تجربههایی است که به دست آوردهایم. برای این کار، چند راه مختلف وجود دارد:
-
زیرورو کردن کامنتها
اولین کاری که باید انجام دهیم، بررسی دستی کامنتها است. این مورد را در نظر داشته باشید که شاید کامنتهایی که پایین پیجها میخورند واقعی نباشند، مثلا کامنتها فیک باشند یا حتی خودشان برای خودشان کامنت گذاشته باشند.
بسیاری از پیجهایی که تبلیغ میگیرند، گروهی دارند که به محض منتشر شدن پستها برایش کامنت و لایک میگذارند. البته حتی در این مورد هم به خودشان زحمت نمیدهند و کامنتهایشان به مواردی مثل: «عالی بود»، «مرسی»، «شما فوقالعادهاید» و از این دست نوشابه باز کردنهای بیدلیل که هیچ ارتباطی با پست ندارند، خلاصه میشوند.
[color-box color=”#d6efeb” text-color=”#14234d” ]کشف این کامنتهای فیک، چیزی نیست که یک ابزار بتواند از عهده از آن بربیاید. بنابراین، چارهای نداریم جز اینکه خودمان آن را بررسی کنیم. انجام این کار با وجود آنکه وقت زیادی از ما نمیگیرد اما میتواند به شکل قابل توجهی از هدر رفت پولمان جلوگیری کند. نکته جالب این است که با گذشت زمان، درمیابیم چه کامنتهایی در زمینه کاریمان واقعی و کدامشان فیک هستند.[/color-box]میتوانیم برای بررسی بیشتر و بهتر، نوتیفیکیشن پیجی که در حال بررسی آن هستیم را فعال کنیم تا به محض اینکه پست یا استوری ارسال کرد متوجه آن بشویم. سپس تا 30 دقیقه پس از ارسال پست، آن را زیر نظر بگیریم و ببینیم که در این بازه زمانی مهم، این پست چقدر لایک گرفته است.
این کار را برای نیم ساعت دوم هم انجام میدهیم. بسیاری از پستها در همان یک ساعت اول پس از انتشار، تعداد زیادی لایک و کامنت میگیرند و پس از آن، دیگر هیچ خبری از کامنت و لایک نیست. این موضوع به خاطر تلاشهای همان گروهی است که پشت پیج فعالیت میکنند و به محض انتشار پستها، انگشتان خود را به کار میگیرند تا لایک و کامنت فیک را به سمت آن پست روانه کنند.
اگر بودجه شما محدود است پیشنهاد میکنم زیر نظر گرفتن پیجها را چند روز یا حتی یک هفته قبل از اینکه بخواهید برای تبلیغات هزینه کنید، انجام دهید. پس از این، اگر پیج توانست تیکهای مورد نظر را از شما بگیرد، دست به جیب شوید و تبلیغ را به او بسپارید.
-
بررسی بقچه هشتگهای پیج
هشتگها هم گزینه خوبی برای شناخت بهتر پیجها به شمار میروند. ابزارهایی که به شما معرفی کردم تقریبا روی 10 یا 20 پست آخر پیج و هشتگهایشان کار میکنند. ولی ما خودمان هم میتوانیم این کار را انجام دهیم. با بررسی هشتگها میتوانیم بفهمیم که آیا صاحب پیج، شناخت خوبی روی مخاطبانش دارد یا نه و اصلا آیا مخاطبان این پیج، همان افرادی هستند که ما به دنبالشان میگردیم؟
-
باز کردن سر صحبت با صاحب پیج
کار بعدی که معمولا از قلم میافتد، صحبت کردن با صاحب پیج است. در موارد زیادی با چندین علامت سوال روبهرو میشویم که فقط صاحب پیج میتواند به ما پاسخ دهد. مثلا اینکه چه مقدار از کاربران پیجش خانم یا آقا هستند، مخاطبان اصلی پیج از چه شهرهایی هستند – این مورد به ویژه زمانی که تبلیغ ما بر اساس لوکیشن خاصی پیش میرود اهمیت پیدا میکند.
مثلا شاید بخواهیم افرادی که در شیراز هستند را هدف تبلیغ خود قرار دهیم – البته همیشه میتوانیم پیجهای را پیدا کنیم که متعلق به یک شهر خاص هستند اما وقتی موضوع کلی میشود و با یک پیج عمومی سروکار داریم، پرسیدن این سوال که مثلا چند درصد از کاربران شما شیرازی یا تهرانی هستند میتواند راهگشا باشد.
نباید انتظار داشته باشید که همیشه بتوانید پاسخ این پرسش را بگیرید. آنها هم دلیلهای خودشان را برای پاسخ ندادن دارند. مثلا شاید از شیوه پرسش ما خوششان نیاید یا حتی دلیلی نبینند که این موضوع را در اختیار افرادی بگذارند که شاید فقط یک بار با آنها کار کنند. اما اگر شما بارها برای تبلیغ به سراغ یک پیج مشخص بروید، ارتباطی که میانتان شکل میگیرد قویتر میشود. به همین دلیل، احتمال اینکه اطلاعات بیشتری را در اختیارتان بگذارند افرایش پیدا میکند.
خلاصهای از آنچه با هم در ارزیابی پیج اینستاگرام برای تبلیغات گفتیم:
- به هنگام ارزیابی پیج اینستاگرام برای تبلیغات میتوانید از ابزارها یا روشهای دستی استفاده کنید
- ابزارهای «CoCo» و « IGBlade» به شما کمک میکنند تا خیلی راحتتر پیجهای مورد نظرتان را تحلیل کنید.
- بسنده کردن به نرخ تعامل، مانع از کشف نکتههای پنهان در ورای میانگین لایک و کامنت میشود.
- بررسی دستی پیجها بخش مهمی از فرایند ارزیابی پیج اینستاگرام برای تبلیغات را در بر میگیرد. نباید با تکیه بر ابزارها، اهمیت این بخش را فراموش کنید.
- گاهی میتوان از طریق صحبت کردن با صاحب پیج به اطلاعات مهمی دست پیدا کرد که کمتر ابزاری آن را در اختیارمان میگذارد.
گوشمان با شما است
آیا روش یا ابزار دیگری برای ارزیابی پیج اینستاگرام سراغ دارید؟ لطفا از روش خلاقانه خود برایمان بگویید.
سلام
من خیلی از پادکستهاتون رو شنیدم
بسیار مفیدن
ممنون از زحمات شما و به اشتراکگذاری تجربیات
سلام اقای واحدی عزیز
خوش به حال دیجیتالینگ که شما دنبال کننده آن هستید
موفق باشید
دم بچه های دیجیتالینگ گرم.
کاش دوره های مدیریتی هم بذارین، مثل دوره در مورد اصول شروع کسب و کار کوچک، و تجربه هاتونو به اشتراک بذارین.
مطمئننا خیلی ارزشمند خواهد بود.
تشکر از شما آقای صدیق عزیز
به پیشنهادتون حتما فکر میکنیم?
سپاس?