تبلیغات کلیکی چیست

تبلیغات کلیکی (PPC) چیست؟ بررسی ویژگی‌ها، مزیت‌ها و معایب در وب ایران

3 دقیقه

یک دیجیتال مارکتر، فردی تا دندان مسلح به انواع روش‌های تبلیغات آنلاین مثل تبلیغات کلیکی است. او از زیر و بَم تمام آنچه که در دنیای دیجیتال می‌گذرد خبر دارد؛ همیشه در حال آموختن است و همچون سخن «امیل کوئه»: «روز به روز و در هر زمینه‌ای بهتر و بهتر می‌شود.»

اگر غیر از این بود باید حرفه دیجیتال مارکتینگ را می‌بوسید و در یکی از طاقچه‌های آنلاین می‌گذاشت تا فرد دیگری آن را بردارد.

دانستن تمام روش‌هایی که می‌توان با کمک آنها تبلیغات آنلاین را انجام داد، یکی از نکته‌های مهمی است که مارکتر ماجرای ما باید آن را بداند.

در این قسمت از دیجیتالینگ به سراغ «تبلیغات کلیکی» (PPC) می‌رویم، با مفهوم آن بیشتر آشنا می‌شویم، شیوه آغاز تبلیغات کلیکی و سازوکار محاسبه هزینه کلیک‌ها را موشکافی می‌کنیم و سری به مزیت‌ها و معایب این نوع از تبلیغات می‌زنیم.

اگر در مورد تبلیغات کلیکی چیزهایی شنیده‌اید ولی هنوز از آن سر در نیاورده‌اید یا آنکه می‌خواهید یک کمپین تبلیغات کلیکی راه‌اندازی کنید، مطالعه این مقاله را در اولویت بگذارید.

ماجرای تلیک‌تلیک کلیک‌های کاربران در تبلیغات کلیکی در این پادکست هم جاری است؛ باور ندارید؟ پادکست را پلی کنید.

منظور از تبلیغات کلیکی چیست؟کسر هزینه با هر کلیک در تبلیغات کلیکی

«تبلیغات کلیکی» یا (PPC) – کوتاه شده عبارت (Pay Per Click) – گونه‌ای از «تبلیغات آنلاین» است که در آن شما محتوای تبلیغاتی خود را در وب‌سایت‌ها و اپلیکیشن‌ها قرار می‌دهید و به ازای هر کلیکی که روی این تبلیغ‌ها می‌شود، پول پرداخت می‌کنید.

اگر مقاله «تبلیغات نمایشی» را مطالعه کرده باشید، در آنجا با هم گفتیم که در تبلیغات نمایشی باید به ازای هر بار نمایش تبلیغ خود پول بپردازید؛ اما در تبلیغات کلیکی، یک قدم جلوتر آمده‌ایم و ملاک پرداخت پول را یک اقدام از سوی کاربر در نظر گرفته‌ایم.

چگونه تبلیغات کلیکی خود را آغاز کنیم؟مراحل اجرای کمپین تبلیغات کلیکی به ترتیب

از نظر ما مراحل اجرای کمپین تبلیغات کلیکی به همین شکلی است که در تصویر بالا می‌بینید. ما در کمپین تبلیغات کلیکی خودمان هم به همین صورت کارها را انجام دادیم. در ادامه این موارد را بیشتر بررسی می‌کنیم:

  • از یک شبکه تبلیغاتی کمک بگیریم

ساده‌ترین راه برای راه‌اندازی تبلیغات کلیکی این است که فضای تبلیغاتی خاص خودمان را شناسایی کرده و سپس به سراغ یک شبکه تبلیغاتی برویم و بعد از ثبت‌نام در آن شبکه، آدرس وب‌سایت، پیج یا حتی یک شماره تماس را در اختیار آنها قرار دهیم. آنها هم هزینه تبلیغ به ازای هر کلیک را محاسبه کرده و به ما می‌گویند.دو سرویس ارائه دهنده تبلیغ اینترنتی در ایران

بعد از این کار، کیف پول خود در آن شبکه را شارژ می‌کنیم و محتوای تبلیغاتی‌مان را در اختیار آنها قرار می‌دهیم. از اینجا به بعد دیگر بر عهده آن شبکه تبلیغاتی است. آنها محتوای تبلیغاتی شما را در اختیار ناشرانی که دارند – وب‌سایت‌ها یا اپلیکیشن‌ها – می‌گذارند.

افزون بر این، می‌توانید در پنل کاربری خود ناشرانی که محتوای تبلیغاتی شما را نمایش می‌دهند ببینید و روند کلیک روی تبلیغتان را زیر نظر داشته باشید. می‌توانید اطلاعات بیشتر را از طریق گوگل آنالیتیکس در وب‌سایت خودتان به دست بیاورید. بخش زیادی از تبلیغات کلیکی در ایران به همین شیوه انجام می‌شود.

  • تبلیغات با کمک گوگل

تبلیغات کلیکی، فقط محدود به بنرهای تبلیغاتی نمی‌شود، وقتی شما کلیدواژه‌ای را در گوگل سرچ می‌کنید گذشته از لینک‌هایی که به صورت ارگانیک بالا می‌آیند، در ابتدای صفحه با تبلیغات گوگل ادز هم روبه‌رو می‌شوید.

استفاده از تبلیغات کلیکی گوگل ادز در دیجیتالینگ
نمونه‌ای از تبلیغات کلیکی در گوگل

این تبلیغات هم گونه‌ای از تبلیغات کلیکی هستند. چون در نهایت، کاربری که آن کلیدواژه را سرچ کرده است، روی آن تبلیغ کلیک می‌کند و وارد صفحه تبلیغ دهنده می‌شود. مگر اینکه مدل پرداختی را به صورت کلیکی محاسبه نکرده باشید که این مورد رو در سطح پیشرفته در دیجیتالینگ توضیح خواهیم داد.کاربرد گوگل ادز در وب و اپلیکیشن

تبلیغ به کمک گوگل ادز هم روشی برای تبلیغات کلیکی است. اما با توجه به تحریم‌ها راه کمی دشوار است. چون باید با قندشکن‌ها وارد (Google Ads) شوید و هزینه تبلیغات خود را با دلار بپردازید.

یکی از فرق‌های تبلیغ‌ در گوگل ادز با تبلیغ در ادنتورک‌های ایرانی در این است که در شبکه‌های تبلیغاتی ایرانی، محتوای تبلیغاتی شما فقط در وب‌سایت‌ها و اپلیکیشن‌های ایرانی به نمایش درمی‌آید.

اما در گوگل ادز، شما این فرصت را دارید که تبلیغ خود را در موتور جستجوی گوگل و وب‌سایت‌ها و اپ‌های خارجی و ایرانی به نمایش درآورید.

هزینه کلیک روی محتوای تبلیغاتی ما چگونه محاسبه می‌شود؟پرداخت هزینه تبلیغ کلیکی به صورت مزایده‌ای

شیوه محاسبه پرداخت به ازای کلیک، یکی از پرسش‌هایی است که ذهن تبلیغ‌دهنده را به خود مشغول می‌کند. در طول چند سال گذشته، شبکه‌های تبلیغاتی ایرانی هزینه پرداخت به ازای کلیک را در قالب یک مبلغ ثابت از تبلیغ‌دهنده‌ها دریافت می‌کردند.

به این ترتیب که اگر تبلیغ شما را در وب‌سایت‌های پر ترافیک و با کیفیت قرار می‌دادند، به ازای هر کلیک مقدار (x) و اگر در وب‌سایت‌هایی با ترافیک کمتر به نمایش می‌گذاشتند به ازای هر کلیک مقداری کمتر از (x) یعنی (y) را از کاربر دریافت می‌کردند.

اما این روش چندان کارآمد نیست. گذشته از این، تعداد ناشرها زیاد است و شما نمی‌توانید تک‌تک آنها را بررسی کنید و ببینید که آیا واقعا کارآمد و پرترافیک هستند یا خیر؟

از طرفی، کیفیت هر سایت نه به تعداد بازدید کننده‌ها بلکه به کیفیت آنها بستگی دارد. در نهایت ناکارآمدی این روش باعث شد تا شبکه‌های تبلیغاتی از سیستم مزایده‌ای استفاده کنند.

در این سیستم، شما وارد یک رقابت با سایر تبلیغ‌دهنده‌ها می‌شوید، همه طرف‌های این رقابت مبلغی را پرداخت می‌کنند و این باعث ایجاد یک رنج قیمت برای تبلیغ می‌شود. برای برنده شدن در آن رقابت پارامترهایی وجود دارند.

اما در نهایت، شما باز هم بر اساس هر کلیک مبلغی را می‌پردازید. بهترین حالت این سیستم مزایده‌ای در گوگل برگزار می‌شود. این سیستم، خیلی اصولی‌تر، حرفه‌ای‌تر و دقیق‌تر از چیزی است که شبکه‌ای تبلیغاتی ایرانی انجام می‌دهند.

تبلیغات کلیکی (PPC) چه مزیت‌هایی دارد؟

بیایید نگاهی به این مزیت‌ها بیندازیم:

  • پرداخت به ازای کلیک

شاید این مورد، بزرگ‌ترین مزیت تبلیغات کلیکی باشد. چون ما افزون بر هزینه هدفمندتری که می‌پردازیم، امکان رصد مخاطبان، رسانه‌هایی که تبلیغ ما را نمایش می‌دهند، کلیک‌هایی که به سمت وب‌سایت یا اپلیکیشن ما روانه می‌شوند و بررسی و تحلیل این داده‌ها را خواهیم داشت.

در نتیجه می‌توانیم موارد با کیفیت بالاتر را دسته‌بندی کرده و در تبلیغ بعدی خود با نشانه‌گیری دقیق‌تری دست به کار شویم؛ مثلا می‌توانیم با استفاده از لینک‌های (UTM) بفهمیم که از هر وب‌سایت چند نفر وارد سایت ما شده‌اند و چه اقدامی انجام داده‌اند.

ما این نوع تبلیغ را در کمپین خودمان هم به کار بردیم. یکی از ویژگی‌های خوب این روش در این است که شما می‌توانید هزینه کلیک را متغییر در نظر بگیرید. در واقع، اکنون بیشتر تبلیغات کلیکی چه در ایران و چه خارج از ایران به صورت «Auction» یا «مزایده» انجام می‌شود.

ما هم تجربه این کار را داشتیم؛ مثلا تبلیغات کلیکی کمپینمان را 400 تومان در نظر گرفته بودیم ولی بعد دیدیم که می‌توانیم روی قیمت 350 تومان هم مانور بدهیم. بنابراین به یاد داشته باشید که شما می‌توانید خیلی خوب بودجه تبلیغات کلیکی خودتان را مدیریت کنید.

  • افزایش ترافیک سایت

گاهی هدف ما از تبلیغ، افزایش ترافیک سایت است. در این جور مواقع، استفاده از تبلیغات کلیکی یکی از راحت‌ترین روش‌ها برای رسیدن به این هدف به شمار می‌رود. برای این کار تنها کافی است هزینه کرده و کلیک‌های مورد نیازتان را خریداری کنید.

با وجود آنکه کار کردن روی سئو هم می‌تواند ترافیک پایدار و ماندگاری را برای سایت شما به دنبال داشته باشد، اما این روش زمان‌بر است. در عوض، خرید کلیک تبلیغاتی می‌تواند در زمان بسیار کوتاهی ترافیک خوبی را برای سایتتان به دنبال داشته باشد. بسیاری از وب‌سایت‌های تازه‌کار از این روش استفاده می‌کنند.

  • هدف‌گذاری آسان

این مورد نه تنها مزیت تبلیغات کلیکی (PPC) بلکه یکی از ویژگی‌های مثبت تبلیغات آنلاین به شمار می‌رود. اجازه بدهید مثالی برایتان بزنم. تصور کنید شما وب‌سایتی زده‌اید و می‌خواهید از وب‌سایت‌هایی که در زمینه گردشگری فعالیت می‌کنند، کاربر دریافت کنید یا مثلا می‌خواهید تبلیغات شما در بازه زمانی خاصی به نمایش دربیاید.

حتی شاید بخواهید که کاربرانتان از یک شهر خاص باشند. البته داخل پرانتز بگویم که دقت این روش در ایران خیلی پایین است. این موضوع ربطی به کیفیت خدمات شبکه‌های اجتماعی ندارد. در واقع، اصلا زیرساختی برای این کار ایجاد نشده است.

ولی اگر کسب و کار بین‌المللی دارید و بخواهید با گوگل ادز کار کنید می‌توانید خیلی راحت هدف‌گذاری شخصی‌سازی شده خودتان را ارائه دهید و مشخص کنید که تبلیغ شما به کدام کشور، شهر یا منطقه جغرافیایی به غیر از ایران نمایش داده شود.

چگونه بفهمیم که تبلیغات کلیکی به درد کسب و کار ما می‌خورد یا نه؟

اگر به دنبال فرمولی هستید که به شما نشان دهد کسب و کارتان به تبلیغات کلیکی نیاز دارد یا نه؟ به بیراهه زده‌اید. چون آن را نخواهید یافت. در حقیقت، چنین فرمولی اصلا وجود خارجی ندارد.

تنها راهی که می‌تواند شما را به پاسخ این پرسش نزدیک کند این است که تبلیغات کلیکی را برای بیزینس خود امتحان کنید و از آزمون و خطا در این مسیر کمک بگیرید. بدون تردید این کار با هزینه‌های مالی و زمانی برای شما همراه خواهد بود.

چون باید مبلغی را برای تبلیغات کلیکی کنار بگذارید و زمان خود را برای تحلیل داده‌های حاصل این تبلیغ به کار بگیرید تا در انتها متوجه شوید که آیا این روش تبلیغاتی به درد کار شما می‌خورد یا نه؟

چیزی که به پرسش کلیدی شما پاسخ می‌دهد، داده‌ها هستند. داده‌های حاصل از یک فعالیت دیجیتالی، دروغ نمی‌گویند، به دنبال نشان دادن ویژگی‌های تقلبی یک روش نیستند و تنها برای شما شخصی‌سازی شده‌اند.

ما برای اولین بار تبلیغات کلیکی را برای سایت خودمان انجام دادیم، تست کردیم و بعد چند و چون ماجرا را تا حد قابل قبولی یاد گرفتیم. هدفمان هم این است که در کمپین‌های بعدی آن را بهتر به اجرا در بیاوریم. در واقع تبلیغات کلیکی چیزی نیست که بخواهیم آن را با کتاب خواندن یاد بگیریم.

با نقاط ضعف تبلیغات کلیکی آشنا شوید

تبلیغات کلیکی هم معایب خاص خودش را دارد:

  • محدود بودن تبلیغات به میزان بودجهکلیک بیشتر با هزینه‌ی بیشتر

کمپین تبلیغات کلیکی (PPC) شما تنها تا زمانی اجرا می‌شود که بودجه شما آن را زنده نگه دارد. این بدان معنی است که وقتی پولی که برای تبلیغات کلیکی در نظر گرفته بودید تمام شود، در همان لحظه، کمپین شما هم پایان می‌پذیرد. این موضوع نه فقط در شبکه‌های تبلیغاتی ایرانی بلکه در خود گوگل ادز هم به همین ترتیب است.

  • تاثیر روی فروش، بسته به تجربه شما

[color-box]تبلیغات، چیزی نیست که شما امروز آن را انجام دهید و فردا از آن نتیجه بگیرید. در واقع، گاهی مدت‌ها پس از انجام تبلیغتان به نتیجه واقعی آن دست پیدا می‌کنید. بنابراین، نباید اینطور فکر کنید که در تبلیغات کلیکی با پرداخت هزینه می‌توانید این رویه را دستخوش تغییر کنید و خیلی زود به نتیجه برسید.[/color-box]

 

جالب این است که برخی به همین دلیل، تبلیغات کلیکی را بی‌فایده در نظر می‌گیرند. اگر شما یک کسب و کار دارید و به شیوه‌های مختلف تبلیغات کلیکی را پیش می‌برید باید توجه داشته باشید هزینه‌ای که در این مسیر خرج می‌کنید بیشتر برای یادگیری شما خرج می‌شود و برای راه‌اندازی کمپین‌های بهتر بعدی کمکتان می‌کند.

  • تقلب در تبلیغات کلیکی

می‌توان ردپای تقلب را در تبلیغات نمایشی به روشنی مشاهده کرد. متاسفانه در تبلیغات کلیکی هم امکان تقلب وجود دارد اما تقلب در این روش، کمی سخت‌تر از تبلیغات نمایشی است. با این وجود، ربات‌هایی هستند که خودشان را جای کاربران واقعی جا می‌زنند و روی تبلیغات شما کلیک می‌کنند.

همگام با پیدایش روش‌های تقلبی، شبکه‌های تبلیغاتی سیستم‌هایی را روی پلن‌های خود پیاده‌سازی کردند که این ربات‌ها را شناسایی کند و جلوی هدر رفت هزینه کاربرانش را بگیرد.

البته در میدان مبارزه با ربات‌های متقلب، گوگل بسیار موفق‌تر از شبکه‌های تبلیغاتی ایرانی عمل کرده است. اما این موضوع هنوز به طور کامل برطرف نشده و بنظرم نخواهد شد. چون ربات‌های متقلب بسیاری زیادی در فضای وب و به ویژه اپلیکیشن‌ها وجود دارند.

با این حال، باز هم می‌توان مشکوک بودن کلیک‌ها را مدیریت کرد؛ مثلا ما به تازگی در کمپین‌هایمان از یک سرویس ایرانی جدید به نام «دژینو» استفاده می‌کنیم. با کمک این سرویس توانستیم تا حد قابل قبولی کلیک‌های مشکوک را شناسایی کنیم.آمار تحلیلی از کلیک‌های مشکوک در دیجیتالینگ

برای موفقیت در دیجیتال مارکتینگ، جانب تعادل را رعایت کنید

برخی از کاربران و مدیران وب‌سایت‌ها در استفاده از روش تبلیغات کلیکی زیاده‌روی می‌کنند یا برعکس، آن را کاملا کنار می‌گذارند. باید این نکته را در نظر بگیرید که در فضای وب، دریچه‌های زیادی برای ورود کاربران به مقصد مورد نظر شما  – وب‌سایت‌ها یا اپلیکیشن‌ها  – وجود دارند.

کنار گذاشتن یک روش تبلیغاتی می‌تواند به معنای از دست دادن کاربرانی باشد که از طریق آن دریچه وارد سایت شما می‌شوند. بهترین کار این است که با توجه به استراتژی، بودجه و احتمالی که به حضور کاربرانتان در دریچه‌های خاصی می‌دهید، دست به کار شوید و فعالیت جدی خود را آغاز کنید.

تبلیغات کلیکی بخشی از تبلیغات آنلاین است که ما در نقشه راه تبلیغات آنلاین در مورد آن صحبت کردیم. می‌توانید برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر به این نقشه راه سر بزنید.

[posts-cta title=”اصل ماجرا در دوره تبلیغات آنلاین است” btn-text=”ورود به دوره تبلیغات آنلاین” btn-link=”https://digitaling.org/product/online-ads/” target=”_blank”]

ما در کمپین بلک فرایدی، بودجه‌ای میلیونی را وسط گذاشتیم و شکل‌های مختلف تبلیغات آنلاین را امتحان کردیم.

سپس داده‌های آن را با جزئیات فراوان در قالب دوره تبلیغات آنلاین با شما در میان گذاشتیم. می‌توانید با شرکت در این دوره، تبلیغات آنلاین را به شکلی واقعی‌تر یاد بگیرید.

[/posts-cta]

خلاصه‌ای از آنچه با هم در تبلیغات کلیکی گفتیم:

  • تبلیغات کلیکی، گونه‌ای از تبلیغات آنلاین است که در آن شما به ازای هر بار کلیکی که روی بنر تبلیغاتی‌تان می‌شود، هزینه مشخصی را پرداخت می‌کنید.
  • دو روش برای انجام تبلیغات کلیکی وجود دارد: «شبکه‌های تبلیغاتی» و «گوگل ادز».
  • هزینه کلیک روی محتوای تبلیغاتی از طریق سیستم مزایده‌ای انجام می‌شود.
  • «پرداخت به ازای کلیک»، «افزایش ترافیک سایت» و «هدف‌گذاری آسان» از مزیت‌های تبلیغات کلیکی به شمار می‌روند.
  • تبلیغات کلیکی به میزان بودجه شما محدود هستند، انجام آنها تاثیر چندانی روی افزایش فروشتان نمی‌گذارد و امکان تقلب هم در آن وجود دارد.
  • برای کسب پیروزی ماندگار در دنیای دیجیتال مارکتینگ باید با توجه به استراتژی، هدف و بودجه‌ای که دارید از روش‌های مختلف بازاریابی دیجیتال، نهایت استفاده را ببرید. اصرار روی انجام یک روش یا پرهیز از یک روش دیگر بدون داشتن دلیل مشخص به زیان کسب و کارتان تمام می‌شود.

نظر شما چیست؟

به نظر شما تبلیغات کلیکی چه ویژگی‌های مثبت یا منفی دیگری دارد؟

لطفا نظرتان را در بخش گپ و گفت دیجیتالینگ با ما در میان بگذارید.

آموزش تبلیغات آنلاین
ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up
طراحی و توسعه توسط