هر چیزی که در این جهان وجود دارد، در حال تغییر است. واژهها نیز از این قافله مستثنا نیستند. هر مفهوم تازهای، قبل از هر چیز، ابتدا فهرست واژگان خود را وارد زبان میکند. مثلا چند سال پیش، اگر به کسی میگفتیم فلان چیز را گوگل کن، با چشمانی باز و مبهوت به ما خیره میشد. اما اکنون، کمتر کسی است که از گوگل و داستان جستجو در آن بیخبر باشد.
شبکههای اجتماعی نیز از این ماجرا عقب نماندهاند و واژگان خود را خیلی بی سروصدا وارد گفتگوهای ما کردهاند. مواردی مانند «هشتگ» یا حتی «هشتگ ربایی»، مفهومهای تازهواردی به شمار میروند که بار معنایی خاص خود را به دوش میکشند. در این قسمت از «دیجیتالینگ» به سراغ مفهوم «هشتگ ربایی» میرویم و داستان پشت پرده این عبارت را موشکافی میکنیم. با ما همراه باشید.
وقت خواندن تمام مقاله را ندارید؟ میتوانید به نسخه صوتی مقاله گوش دهید.
قرار است چه چیزهایی را با هم یاد بگیریم؟
- با مفهوم هایجک کردن هشتگها بیشتر آشنا میشویم.
- اقدامهای اینستاگرام برای مقابله با هشتگ ربایی را مورد بررسی قرار میدهیم.
- روشهای محافظت از هشتگهای ساخت خودمان را یاد میگیریم.
- شیوه درست استفاده از هشتگهای ترند را بررسی میکنیم.
منظور از هایجک کردن هشتگها چیست؟
اگر بخواهیم هشتگ ربایی را تعریف کنیم میگوییم: «به تمام روشهایی که باعث استفاده نادرست از هشتگهای تولید شده توسط دیگران برای کسب منفعت یا آسیب به آنها میشود، «هشتگ ربایی» (hashtag Hijacking) میگویند.» اما چطور؟ برایتان میگویم.
گاهی در شبکههای اجتماعی، یک هشتگ، خیلی مورد استقبال قرار میگیرد و به اصطلاح ترند میشود. مثلا گاهی در زمینه سیاسی، هشتگهایی مانند (#ترامپ) یا (#وزیر) به یکباره ترند میشوند. در این میان، برخی از کاربرها از این هشتگها در پستهایی که هیچ ارتباطی به سیاست ندارند استفاده میکنند. به این امید که بتوانند با سواری گرفتن از موج این هشتگها، پست خود را بالا بکشند.
گذشته از این، افرادی که در یک زمینه کاری با هم رقیب هستند از هشتگ ربایی برای آسیب زدن به یکدیگر استفاده میکنند. مثلا برخی از برندهای معتبر ایرانی یا خارجی، هشتگ رقیب خود را در پستهای خود منتشر میکنند و به این ترتیب در نتیجه جستجوی هشتگهای رقیب، ظاهر میشوند. تمام این موارد، هشتگ ربایی به شمار میروند.
اینستاگرام چه اقدامی برای مقابله با هشتگ ربایی انجام داد؟
با رواج استفاده نادرست از هشتگها، اینستاگرام در آپدیتهای اخیر خودش چارهای برای این موضوع در نظر گرفت. به این ترتیب که در پستهایی با هشتگهای خاص، امکان مخفی کردن آن هشتگ قرار داده شد. با این کار، اینستاگرام متوجه میشود که این پست هیچ ربطی به هشتگی که خورده ندارد. در نتیجه، این پست را به بقیه فالوئرهای آن هشتگ ترند، نشان نمیدهد.
اگر صاحب یک برند یا کسب و کار حرفهای هستید، چهارچشمی، مراقب هشتگها باشید
گاهی رقبای یک برند، پیج معروف (بازیگران، خوانندهها و …) یا حتی استارتآپهای رقیب، برای خراب کردن برند مقابل خود با هشتگهای مرتبط با آن کسب و کار و با اکانتهای مختلف، شروع به تولید محتوا علیه آن برند میکنند تا آن را زمین بزنند یا کمپینی که آنها راهاندازی کردهاند را خراب کنند.
شاید چک کردن مداوم هشتگهای برندتان، بهترین کاری باشد که به عنوان صاحب یک برند یا پیج معروف میتوانید انجام دهید. به این ترتیب، به هنگام راهاندازی کمپین یا هر فعالیت دیگری در اینستاگرام، باید مدام پیگیر هشتگهایی که خلق کردید و متعلق به شما است باشید و به محض دیدن پستهای نامرتبط به کسب و کار، برند یا کمپینتان، آن را به اینستاگرام گزارش کنید.
آیا راهی برای استفاده درست از هشتگهای ترند وجود دارد؟
وقتی با هدف دیده شدن پستهایتان از هشتگهای ترند استفاده میکنید، شاید impression بیشتر باشد اما اینگیجمنت کمتری بوجود خواهد آمد.
حتی ممکن است برخی از کاربران، شما را ریپورت کنند. اگر هم برند معروفی باشید، با انجام این کار، اینستاگرام و حتی کاربران نسبت به شما گارد میگیرند.
چون فکر میکنند شما برندی هستید که برای بیشتر دیده شدن خودتان از هر روشی استفاده میکنید. اما ماجرا همیشه هم به این بدی نیست. اگر چند نکته ساده را رعایت کنید میتوانید از هشتگهای ترند به نفع خودتان و به شکلی حرفهای بهره بگیرید.
برای این کار، قبل از هر چیز، یک یا چند پست مرتبط با موضوع آن هشتگ را تولید کرده و سپس از آن هشتگ در پست خود استفاده کنید. در این هنگام دیگر اسم این کار، هایجک کردن هشتگ نیست. چون شما از موج مثبت و توجهی که نسبت به یک هشتگ جلب شده است به درستی استفاده کردهاید.
نظر شما چیست؟
آیا تا به حال پستهای با کیفیتی برای هشتگهای ترند تولید کردهاید؟
به نظر شما سواری گرفتن از هر هشتگی که ترند میشود، میتواند برای بیزنس شما مفید باشد؟