زندگی ما با الگوریتمهای فراوانی احاطه شده است. الگوریتمها چیزی شبیه به نقشه راه یا تدوین گامهای انجام یک کار هستند که قبل از همه در طبیعت و خودمان وجود دارند. در هر جز از طبیعت که دقیق میشویم، نمونهای از یک یا ترکیبی از چند الگوریتم را مشاهده میکنیم. مثلا الگوریتم گسترش طبیعی پوشش گیاهی را در نظر بگیرید.
هر کدام از درختان از الگوریتمهای متفاوتی برای پخش کردن دانههای خود استفاده میکنند؛ دانه برخی از آنها به بالههایی مجهز است که آن را تا چندین متر دورتر از درخت اصلی پراکنده میکند، برخی دیگر هم از سایر جانوران برای پخش کردن دانههای خود در سرتاسر جنگل کمک میگیرند.
در نهایت، الگوریتم پخش دانهها در طبیعت به نقطه مشترکی میرسد و آن، قرار گرفتن دانه در خاک، رشد یک گیاه جدید و گسترش پوشش گیاهی است. در این قسمت از «دیجیتالینگ» به سراغ «الگوریتمهای گوگل» میرویم و با تاثیر آنها در این موتور جستجو آشنا میشویم. اگر شما هم به داستان الگوریتمها علاقهمند هستید، تا پایان این گفتار، ما را همراهی کنید.
وقت خواندن تمام مقاله را ندارید؟ میتوانید به نسخه صوتی مقاله گوش دهید.
قرار است چه چیزهایی را با هم یاد بگیریم؟
- با الگوریتمهای گوگل و علت وجودشان بیشتر آشنا میشویم.
- میفهمیم که چرا گوگل به کاربران متفاوت، نتایج متفاوتی را نشان میدهد.
- علت علاقه گوگل به الگوریتمهایش را کشف میکنیم.
- علت استفاده نکردن گوگل از الگوریتمهای خودش را موشکافی میکنیم.
- میزان کارایی الگوریتمهای گوگل را مورد بررسی قرار میدهیم.
منظور از الگوریتم گوگل چیست؟
الگوریتمها (Algorithm)، دستورالعملیهایی هستند که با هدف حل یک مشکل یا اجرای برنامهریزی شده یک فرآیند به کار برده میشوند. گوگل نیز از الگوریتمهای مشخصی در موتور جستجوی خود استفاده میکند. چون اولویت اول گوگل در هر اقدامی، کاربرانش هستند.
گوگل میخواهد وقتی کاربری کلیدواژهای را جستجو میکند، بهترین نتیجه ممکن به او نمایش داده شود. به همین دلیل، از همان ابتدا که موتور جستجوی خود را راهاندازی کرد، الگوریتمها را به راه انداخت. مهمترین کاری که الگوریتمهای گوگل انجام میدهد تحلیل وبسایتهای مختلف، ذخیره دادههای آنها و ساخت شخصیتی از سایتها است، تا بر اساس آن، کاربرها را به دادههای مورد نیازشان برساند.
چرا گوگل به کاربران مختلف، نتایج متفاوتی را نشان میدهد؟
شاید شما هم این موضوع را تجربه کرده باشید که نتیجه نمایش یک کلیدواژه یکسان از سوی دو کاربر متفاوت، یکسان نیستند. مثلا اگر شما و دوستتان هر دو کلیدواژه «خرید چکش» را جستجو کنید برای هر کدامتان یک نتیجه متفاوت نمایش داده میشود. علت این تفاوت، گزینههای بسیار زیادی است که گوگل قبل از نمایش نتایج به یک کاربر در نظر میگیرد. مواردی مانند:
- نوع محتوای وبسایتها
- میزان اعتباری که در گوگل کسب کردهاند
- موقعیت جغرافیایی
- دادههای جمعآوری شده از نتایج جستجوهای قبلی خود شما
چرا گوگل روی توسعه الگوریتمهای خود سرمایهگذاری میکند؟
در گذشته، انتظار کاربران از موتورهای جستجو بسیار پایین بود. الگوریتمها نیز ساده بودند و تنها کارشان، تطبیق دادن کلیدواژه مورد نظر شما با محتوایی بود که از وبسایتهای مختلف استخراج میکردند. اما اکنون، کاربران میخواهند بهترین و مهمترین نتیجه را در همان صفحه اول گوگل دریافت کنند تا دیگر مجبور نباشند که برای جستجوی نتایج بهتر به صفحه دوم و سوم و… گوگل بروند.
از طرف دیگر، سودجویان زیادی بودند که از سادگی الگوریتمهای گوگل سوءاستفاده میکردند و با تولید محتواهای بیکیفیت و حتی غیرمرتبط، خودشان را در صفحه اول نتایج گوگل جا میکردند. با آپدیت شدن الگوریتمهای قدیمی و حتی ورود الگوریتمهای جدیدتر که به طور تخصصی فقط روی بخش ویژهای کار میکردند – مثل متن محتوا، لینکها و … – امکان دور زدن گوگل بسیار سختتر شد.
آیا خود گوگل هم قوانین الگوریتمهایش را رعایت میکند؟
اگر سری به گوگل نیوز بزنید، خواهید دید که بسیاری از نکتههایی که در الگوریتمهای گوگل وجود دارند در سایت خود گوگل اجرا نشدهاند. این کار دو دلیل دارد:
- گوگل نیازی به رعایت آن قوانین ندارد.
- اگر گوگل موبهمو تمام چیزهایی که به سایتهای دیگر میگفت را رعایت میکرد، دیگران خیلی راحت سایتهای گوگل را آنالیز میکردند و با اجرای آن نکتهها در وبسایت خودشان نتیجه خوبی میگرفتند.
الگوریتمهای گوگل، دردسر ساز یا کمکحال؟
شاید عدهای بر این عقیده باشند که وجود این همه الگوریتم متفاوت، کار سئوی سایتها را سختتر کرده است. اما به نظر من، اکنون اوضاع به نفع کسانی است که در حال تولید محتوای باکیفیت و کار واقعی در سطح وب هستند. در واقع، بهترین، بدون ریسکترین و حرفهایترین کاری که شما میتوانید انجام دهید، شناختن الگوریتمهای گوگل و عمل در راستای قوانین آنها است.
چون تمام این الگوریتمها برای رضایت بیشتر کاربران نوشته شدهاند؛ یعنی چیزی که هر مدیر وبسایتی برای افزایش فروش و جذب کاربران باکیفیت به آن نیاز دارد.
وقتی شما با رعایت نکات الگوریتمهای گوگل، اعتماد او را جلب کنید، وارد صفحه اول نتایج میشوید. اما بعد از آن، این کاربر است که با واکنش نشان دادن نسبت به وبسایت و محتوایی که برایش تولید کردهاید، اعتبار شما را تعیین میکند.
در واقع، الگوریتمهای گوگل، هندوانههای دربستهای هستند که ما چیز زیادی از آنها نمیدانیم. تنها دانش ما از آنها محدود به توضیحات خود گوگل و نتیجه آزمون و خطاهایی است که از سر و کار داشتن با این الگوریتمها به دست آوردهایم.
اگر کسی میتوانست ریز به ریز عملکردهای این الگوریتمها را شناسایی کند، تبعیض زیادی بین کاربران اتفاق میافتاد و رسیدن به صفحه اول نتایج گوگل، به چیزی دست نیافتنی تبدیل میشد.
نظر شما چیست؟
به نظر شما کدامیک از الگوریتمهای گوگل، از بقیه مهمتر هستند؟
اگر به جای یکی از مدیران گوگل بودید، روی توسعه یا حتی ساخت چه الگوریتمی زمان میگذاشتید؟