گاهی در کنار موفقیتهایی که میتوانند باعث رشد یک کسب و کار شوند، ماجراهای ناخوشایندی رخ میدهند. مثلا عدهای با هدف ضربه زدن به آن بیزنس، دست به اقدامهایی خرابکارانه میزنند. علتهای گوناگونی پشت این تصمیم و عمل اشتباه وجود دارند. اما یکی از پررنگترین آنها، کوتهبینی و غرق شدن در رقابتی ناسالم است.
اینگونه افراد فکر میکنند موفقیت دیگران، فرصتی بوده که میتوانسته متعلق به آنها باشد. این تفکر مسموم، باعث میشود که افراد زیادی به دردسر بیفتند و آسیبهای روحی و مالی بسیاری را از سر بگذرانند. آشنا شدن با این روشهای غیر حرفهای به شما کمک میکند تا قبل از هر اتفاقی، راههای نفوذ این افراد را ببندید. در این قسمت از «دیجیتالینگ» به سراغ «سئو منفی» میرویم. با ما همراه باشید.
اگر از “شنیدن” لذت بیشتری میبرید، همین جا ایست!
قرار است چه چیزهایی را با هم یاد بگیریم؟
- با مفهوم سئو منفی آشنا میشویم.
- روشهای سئو منفی خارجی را موشکافی میکنیم.
- با شگردهای هکرها برای اجرای سئو منفی داخلی آشنا میشویم.
- روشهای مقابله با سئو منفی و هکرها را یاد میگیریم.
- اقدامهای گوگل برای افزایش امنیت در سطح وب را بررسی میکنیم.
- با یک ابزار کاربردی برای افزایش امنیت سایت، آشنا میشویم.
سئو منفی چیست؟
منظور از «سئو منفی» (Negative SEO)، روشهایی است که توسط رقبای شما یا کسانی که دل خوشی از برندتان ندارند، علیه وبسایتتان به کار گرفته میشوند تا به این ترتیب، رتبه سایت شما افت پیدا کند. سئو منفی به دو دسته تقسیم میشود:
- سئو منفی خارجی
- سئو منفی داخلی
معمولا سئو منفی خارجی، راحتتر انجام میشود. چون برای اجرای سئو منفی داخلی، هکر باید به هاست شما دسترسی داشته باشد که معمولا این کار به آسانی انجام نمیشود.
سئو منفی خارجی چگونه به سایت ما آسیب میزند؟
یکی از روشهای اجرای سئو منفی خارجی، ساخت لینکهای مخرب است. در این روش، فرد یا گروهی که قصد آسیب زدن به وبسایت شما را دارند، تعداد بسیار زیادی لینک غیر طبیعی را در بازه زمانی کوتاه و با انکورتکستهایی که هیچ ارتباطی به موضوع سایتتان ندارند میسازند.
به این ترتیب، ممکن است در عرض یک هفته، مثلا 500 وبسایت که اعتبار بسیار پایینی نزد گوگل دارند یا حتی در شمار وبسایتهای پنالتی و با اسپم اسکورهای بسیار بالا هستند، لینکهای زیادی به شما بدهند. البته گوگل نیز از این دسیسهها خبر دارد و با استفاده از الگوریتمهای جدیدش این لینکها را شناسایی کرده و به آنها اعتنایی نمیکند.
[color-box color=”#d6efeb” text-color=”#14234d” ]از طرفی شما هم میتوانید با ارسال بکلینکهای بی ارزشی که برایتان ایجاد کردهاند در سرچ کنسول خودتان – در بخش (Disavow link) – این لینکها را به گوگل ارسال کرده و قبل از اینکه کار از کار بگذرد، به گوگل بگویید که ساخت این لینکها ارتباطی به شما ندارد. به کمک میتوانید از ابزارهای وبسایت (moz.com) و (Ahrefs.com) هم برای بررسی این لینکهای مخرب استفاده کنید.[/color-box]
شگرد هکرها برای آسیب به سایت از طریق سئو منفی داخلی
نوعی از آسیب زدن جدی به سایت به این شکل است که سایت فرد را به طور کامل هک میکردند و به جای صفحههای سایت، یک صفحه سیاه نمایش داده میشد. گاهی هم برای مدیر سایت یک متن با این عنوان که: «ما شما را هک کردیم!» در صفحه سایت به نمایش درمیآمد. این فرآیند شاید کمی قدیمی شده باشد اما امروزه هکرها از روشهایی برای سئو منفی استفاده میکنند. مثلا:
-
دستکاری هاست وبسایت
هکرها وارد هاست وبسایت میشوند و از آن راه به سایت آسیب میزنند. گاهی حتی خود شما هم متوجه خرابکاری آنها نمیشوید.
-
ساخت صفحههای جدید
به این ترتیب که صفحهای در سایت شما میسازند و آن را با انواع لینکهای خارجی به سایتهای نامرتبط و حتی غیراخلاقی، پُر میکنند و به این ترتیب، اعتبار وبسایت شما را خدشهدار میکنند.
-
دستکاری تنظیمات سایت
یکی دیگر از کارهایی که این افراد برای آسیب زدن به وبسایت شما انجام میدهند، تغییر لینکهای فالوی سایت به نوفالو است. به طور طبیعی، باید تقریبا 90 درصد(یا حتی بیشتر) لینکهای داخلی فالو باشد. چون در غیر این صورت، به وبسایت شما آسیب میزند. هکرها با آگاهی از این موضوع، تمام لینکهای داخلی را نوفالو میکنند.
-
دستکاری فایل robot.txt
هکرها صفحههای مهم سایتتان را از طریق هاست و دسترسی به فایل (robot.txt)، نوایندکس (noindex) میکنند. این کار به رباتهای گوگل میگوید که نباید این صفحهها را در نتایج جستجوی خود نشان دهند.
از سایتتان، جانانه محافظت کنید
در کل، هکرها از سه جبهه میتوانند به یک وبسایت حمله کنند:
-
پسورد و نام کاربری ضعیف ادمین
باید برای بخش مدیریت وبسایت خود، نام کاربری و رمز عبور قوی در نظر بگیرید. به ویژه روی انتخاب پسورد، خیلی دقت کنید.
-
حفرههای موجود در بخش ادمین سایت
هکرها با شناسایی حفرههای موجود، وارد وبسایت شما میشوند و در آن اختلال ایجاد میکنند. باید مراقب این حفرههای امنیتی باشید.
-
حفرههای امنیتی موجود در کدنویسی وبسایت
این حفرههای امنیتی نیز مثل یک کارت دعوت برای ورود هکرها به وبسایت شما به شمار میروند.
-
دانلود پلاگینهای پریمیوم به صورت رایگان از وبسایتهای نامعتبر
وقتی از سیستمهای مدیریت محتوا مانند «وردپرس» استفاده میکنید، میتوانید از پلاگینهای زیادی برای اضافه کردن ویژگیهای مختلف به وبسایتتان بهره بگیرید. در این بین، پلاگینهای بسیار خوبی وجود دارند که برای دسترسی به تمام امکاناتشان باید آنها را خریداری کنید.
[color-box color=”#d6efeb” text-color=”#14234d” ]برخی از مدیران وبسایتها به جای پرداخت این هزینه، ترجیح میدهند که نسخه پولی آن را به صورت کرک شده از وبسایتهای خارجی – به ویژه روسیهای – دانلود کنند. نسخههای کرک شده، غیر قابل اعتماد هستند. چون هکرها با روشهای مخصوص خودشان آنها را هک میکنند تا شما بتوانید از تمام امکانات آن پلاگین استفاده کنید. [/color-box]
اما نباید اینطور فکر کنید که آنها بدون هیچ هدف دیگری و تنها برای کمک به شما این کار را انجام میدهند. تمام نسخههای کرک شده، دارای حفرههای امنیتی هستند که توسط هکرها باقی گذاشته شدهاند. در واقع، آنها مسیر نفوذ به وبسایتها را برای خودشان باز گذاشتهاند.
اقدامهای گوگل برای ایجاد امنیت در سطح وب
در چند سال گذشته، گوگل روی دریافت «گواهینامه امنیتی» (SSL) تاکید زیادی کرده است. چون داشتن این گواهینامه به معنای تامین امنیت اطلاعاتی بین کاربر و وبسایت است. سایتهایی که این گواهینامه را دریافت میکنند، ابتدای آدرس وبسایتشان از (http) به (https) تغییر میکند و یک آیکون قفل هم در کنار آدرسشان به نمایش درمیآید که نشان از رمزگذاری اطلاعات بین کاربر و وبسایت است.
معرفی یک ابزار برای افزایش امنیت سایت
ابزاری که در این قسمت به شما معرفی میکنم، ویژگیهای رایگان زیادی دارد که میتوانید با استفاده از آنها امنیت وبسایت خود را ارتقا دهید. وبسایت کلودفلر (CloudFlare.com) نه تنها اساسال را به صورت رایگان به کاربرانش ارائه میدهد، بلکه از حملات دی.دی.او.اس (ِDDOS) به سایت شما جلوگیری میکند.
این نوع حملهها که با راهاندازی ترافیک بسیار زیادی به سمت سرور وبسایت شما ایجاد میشوند، سایت را از دسترس خارج میکنند. اگر قبل از چنین حملههایی در وبسایت کلودفلر ثبت نام کرده باشید، این وبسایت میان شما و آن حمله کننده قرار میگیرد و با آن مقابله میکند.
شاید دانستن این موارد که کمی هم فنی بودند به دیجیتال مارکتینگ ارتباط مستقیمی نداشته باشند اما حفاظت از تلاشهایی که برای کسب اعتبار سایتتان در گوگل انجام میدهید نیز بخشی از مسئولیت شما به عنوان مدیر وبسایت است.
نظر شما چیست؟
امنیت سایت شما در چه وضعیتی قرار دارد؟ آیا یک متخصص امنیت، سایت شما را بررسی کرده است؟
فکر میکنید بین سئو و امنیت سایت، کدام یک بیشترین اهمیت را دارند؟
میشه دوره امنیت سایت هم برگزار کنین؟ من مایلم بیشتر در مورد امنیت سایت وردپرسی بدونم... داره ترسناک میشه اوضاع
درود بر شما خانم صبوری
این دوره بیشتر فنی هست تا مارکتینگ
اما به پیشنهادی که دادین بیشتر فکر میکنیم
سپاس از شما
شاخص SSI در چه محدوده ای باشه مناسبه؟
شاخص من 68 هست
سلام بر شما آقای حسینی عزیز
این موضوع خیلی به حوزه کاری شما بستگی داره چون لینکدین این شاخص رو با هر فرد در صنعت خودش بررسی میکنه
این رو هم باید در نظر داشته باشیم که در ایران شاخص بالاتر از 90 نداریم
اما شاخص ssi شما بنظر خوب است